Tuesday, 8 May 2018

Puding Jagung Tak Jadi & Almond London

cerita dimulakan dengan crita aku buat puding jagung tak jadi. aku dah google resepi. aku amik dr blogger femes. masalahnya bukan resepi tu salah, tapi aku yang memandai mandai. aku dah masak cantik punya, pekat dan berkilat tapi aku pi tambah dengan agar agar. konon kononnya nak bagi keras sikit la puding tu. mcm agar agar, senang nak potong, licin elok ja. tapi yang jadi, lembik. first jadi lembik sangat, aku masak lagi sekali, tambah lagi agar-agar, rupanya lagi la tak jadi. aku simpan 2 hari dalam peti ais, lastly, aku buang ja sebelum laki aku tanya apa benda ni? baik aku buang. rasa rugi jugak sebab setin jagung dengan setin susu cair. kos mahai tu. gula takpa la, sekerat cawan ja. adoiii apa kan daya. dulu dulu, aku pandai buat puding jagung ni, tapi dah lama tinggai, lupa dah. sama macam jeli kelapa. dulu aku buat juai tau. sekarang? lupa dah sukatan dia. kena praktis lain kalau nak juai balik.
opsss aku dah berangan nak juai almond london untuk raya ni. tahun lepas memang aku buat sendiri, tp tahun ni nak buat juai. kat kawan kawan ja. kan senang sangat nak buat biskut tu. aku nak juai 50 biji rm20 kalau guna balang sendiri. kalau guna balang aku rm22. dua hengget tu beda beli balang ja sebab balang plastik mahai. resepi dah ada, cuma nak buat ja. oo modai belum ada. tunggu jap. dekat nak posa ni, aku nak beli barang pastu buat. perghhh angan angan tu.
apasal orang pangge almond london? sebab guna badam ka? aku guna badam sebiji tau. bukan sebelah. sekilo badam rm40 lebih atau rm50 lebih rasanya. yang tu ja yang mahai. lain lain bahan, murah ja. ok, doakan aku berjaya. pembeli pertama dah ada. ok, caucincau

No comments: