aku sebenarnya tak reti masak gulai. rasanya sepanjang aku hidup ni, minggu lepas la aku masak gulai paling banyak. aku sebenarnya takut masak gulai bab nak boh santan. rasanya, sebelum ni ada la kot dua kali aku masak gulai. lain masakan ok.gulai ni memang gerun sikit.
alkisahnya, aku beli kepala ikan dan isi seketui dari Ihantaq fresh. aku memang selalu beli kat depa ni sebab mudah. depa dah besiang, basuh siap dah. aku amik masak ja. dok taman, memang la masalah sikit bab nak buang taik ikan, kulit ayam dan sebagainya. takkan nak buang dalam longkang kan? busuk la. tu punnn ada yang tak pakai otak, buang ikut dan. dok kawasan perumahan kos rendah ni macam tu la. ikut dan ja nak buang apa.
first, aku masak gulai tu. owhhhh not bad. aku kurangkan santan. kadang kadang, aku masak tu, rempah semua cantik dah. bila boh santan, jd cair sikit gulai tu. tapi kat kedai makan, gulai cair gak kan? tu aku takut nak boh santan. kali kedua, aku masak gulai sotong. kali ni aku boh halba campuq. ishh sedap gak rasa. aku lama dah plan nak masak gulai sotong ni. terbayang bayang rupa sotong tu jadi gulai.
balik kampung, as usual, memang aku masak lauk siap siap. aku masak gulai ayam. tapiiii..kentang takdak. aku ganti karot. kureng sikit adik aku kata. kurang rempah. tapi, ok dah tu aku rasa. kemarin, aku masak kurma, walaupun buka gulai tapi ada santan kan? aku sekarang nak mahirkan diri guna santan. ehhhh sedap you kurma i.. lepas ni kena rajin rajin lah lagi masak masakan yang pakai santan. practice makes perfect kan?????
No comments:
Post a Comment