Tuesday, 19 December 2017

Bekal

wah wah wah..rajinnya aku rasa sekarang nih. rajin bebeno bawa bekai pi kerja. contoh..baru ni aku kena pi kursus di Penang. selalunya aku akan makan di Tesco Penang tu. kadang mc d, kadang pizza. selalunya pizza. rasa cam kaya bebeno makan pizza nih. tapi, kali ni aku bawa bekal. makan nasi goreng dengan lauk sardin. sardin tu sardin semalam. aku masak siap siap. senang, jimat masa aku pagi tu, cuma goreng nasi ja. aku dulu, goreng nasi pun tak tau. la ni, alhamdulillah la. dah besaq, beranak pinak ni kena la belajaq masak jugak sikit sebanyakkan. boleh la beda anak anak nak makan, mak, adik,laki, abang ipaq semua. merasa la ayaq tangan aku nih. goreng nasi ni dulunya , aku anggap macam susahhhhhh sangat. senang ja rupanya. itu la, praktis make perfect kan? 
aku tak pakai perencah nasi goreng adabi tau. apa perencah pun aku tak pakai. aku tumis bawang, boh cili blender, kicap kipas udang, apa ramuan nak masuk,aku masukkan ja. udang ka, sayuq campuq ka, masuk ja. boh cukup rasa sikit. cukup rasa ni, aku baru guna. sebelum ni, ajinomoto pun tak guna. pakai garam dengan gula ja. la ceredik sikti dah. pakai cukup rasa. tapi kalau iklan kata boh secubit tu, mohong la, boh secubit nak rasa apa. apa tak rasa aih.


goreng pi goreng mai, siap la nasi goren tu. hiris la timun la tomato ka sebagai hiasan dan ulam ulaman. haaa kan sihat tu. hari kedua kusus, nasi goreng juga tapi dengan salad aku bawa. sos dia, thousand island. dengan botol sos aku bawa sekali. boh bekai dalam beg kain hitam tu. setel. time rehat, aku makan kat surau sorang sorang.

 rasa syhadu ja. imagine..kalau aku dok situ dengan anak anak..aku selalu bayangkan crita sedih. aku hidup terbuang, menumpang di surau dengan anak anak, bila orang nak kunci surau, aku dengan anak anak kn menyorok belakang pintu ka apa ka..haihh sedih rasanya. tu la makan sorang sorang, macam macam la pikiaq. kalau makan ramai ramai, lupa sat kat anak tu. kira sembang, makan, sembang, makan. hmmm dari buang ja nasi tu baik dibuat nasi goreng. heiii chef wan pun makan lauk perangat tau. tambah kita yang tak semewah dia tu kan. jangan membazir. ingat la orang lain yang lapaq nak makan, benda nak makan takdak. kita, sampai buang makanan. alasan? kenyang, tak lalu, ,macam macam alasan kita bagi. sebelum ditarik nikmat, baik kita hargai.

No comments: