aku memang hantu laksa..
kalau nampak laksa tu ..alahai..nak ja menerai
laksa ni pun ada macam2 jenis..
ada yang bersantan..tu laksa terengganu
tapi aku boleh ja makan..
paap beza laksa penang dengan laksa kedah?
aku pun tak tahu.
aku tibai ja makan
kelmarin aku buat laksa
sekarang dah ada laksa yang halus
senang dan cepat sikit nak masak
tak payah rendam lama,
rebus pun tak payah lama-lama
15 minit ja dah lembut dah laksa tu
aku buat 2 peket laksa
pagi2 sebelum pi senamrobik
aku pi fish mart
beli ikan sardin
aku suka buat laksa guna ikan sardin
aku beli dalam sekilo lebih
fish mart ni kena pi awai2 sebab ikan baru
kalau pi lewat sikit, dapat ikan bekas orang pilih ler
aku beli bunga kantan..sekuntum rm2
mahai gila..kat kg boleh dapat free kot
masalahnya tak dok kampung
dok taman, mana nak dapat
beli daun kesum..nasib seikat 3 kupang ja
tu pun kalau pi beli kat market dekat opis aku nih
mau la seikat 5 kupang..tu pun ciputttt ja
kat market kulim seikat singgit
ish rasa cam nak tanam la
banyak benda nak kena tanam
tapiiii tanahnya kat mana nak cari
rumah taman la katakan
dah beli aku hantaq balik rumah
mak aku cuci, rebuih siap2
balik nanti senang sikit reja aku
aku pi senamrobik dulu sebelum tu
ishhh i kan nak badan sihat
walaupun badan tak juga turun berat
selesai senamrobik jam 9 pagi
pecut balik ke rumah
nasib bik biras i ada kat rumah
dia tolong mandikan anak2
sampai rumah tak masak lagi
bersiap nak pi meting hla lak
hari ini ada training produk baru
setel meting jam 12 tghr
cepat2 balik rumah
nak masak laksa k
setel meting, sampai rumah, bersiap sedia untuk masak
pukoi 12 lebih start
pukoi 2 baru siap..siap2 ja, 2 mangkuk aku balun
huihhhhh sedap gak laksa aku ni
auwwwww puji diri sendiri k
ada aku kisahhhh
ni resepi laksa aku buat
penang ka kedah ka aku tarak kisah
tapi inilah caranya
bahan2nya :
untuk kuah :
ikan sardin..lagi banyak ekoq lagi sedap dan pekat
cabai kering *
belacan *
bawang merah - boh banyak sikit *
bawang putih seulas dah la *
blender yang bertanda *
blender isi ikan
blender tulang2 ikan yang dah lembu tu (kan dah direbus)
pastu, masak cabai yang diblender
masak sehingga masak cabai tu..satgi sakit perut
masukkan daun kesum
masukkan bunga kantan
bila cabai dah masak
masukkan isi ikan yang diblender dan
air tulang ikan tu
boh asam keping
boh garam secukup rasa
setel..tunggu mendidih..
dah siap la
bahan hiasan:
teluq, daun salad, cabai merah, cabai melaka
bawang..cukup dah tu
laksa halus sepeket - rebus dalam 15 minit
pagi tadi aku perangat kuah tu..tinggai sikit ja
kalau mil tak makan, ada la rezeki aku petang nih
No comments:
Post a Comment