Tuesday, 21 November 2017

Nasi Goreng Sardin


yeahhh..resepi ni aku copy dari blogger yang femes bab masakan, aziekitchen. blogger ni memang cekap memasak dan mem baking..terbukti betui resepi yang ditulis. bukan macam ada setengah resepi yang bila kita try memang tak jadi. aku pernah kena. kalau dari blog kakak cantik ni, insya allah menjadi. antara yang aku pernah try, resepi biskut famous amos, muffin, nasi ayam dan banyak lagi la. try untuk makan sendiri.
ada nasi lebihan semalam, sardin dalam tin pun ada, apa lagi. aku goreng ja la. ada kurang sikit, sebab ikan sardin tu sikit. kalau banyak lagi umphh aku rasa. kenyang sampai ke tengah hari k. timun dan tomato tu sebab nak habiskan. kalau tak habiskan, nanti buang ja sebab buruk. kira ulam la tu.  apabila sawan rajin aku mai, aku boleh masak, buat kek hari yang sama. kalau sawan aku hilang, payah la nak buat.

Mi Goreng Basah


okeh..mi memang my fav. aku pernah stop sat dulu makan mi sebab mi kan angin. masa gastrik aku tengah dasat tu, aku stop sat. sekarang dah ok. so, makan balik. dulu dulu aku goreng mi mesti kering. sekarang tidak lagi. aku goreng kasi basah. actually, aku sebelum ni tak pandai goreng mi. tapi aku tengok adik ipaq aku goreng. dia ni bab masak memasak ni memang terror. sat ja kalau dia masak. sedap plak tu. tu sebab member kilang suka suruh dia masak bawa pi kilang. 
ni mi yang aku goreng baru ni. balik kerja, teruih pi kedai fav aku, beli apa yang patut. belian barang basah adalah untuk sekali masak ja. kalau terlebih beli taugeh, masukkan ja. banyak pun banyak la sebab kalau simpan bila plak nak buat. aku bukan selalu masak lepas balik kerja. kalau masak pun takkan nak masak benda yang sama kan? 
so, ini lah yang aku masak. mi goreng basah. sedap oooo.. sendiri masak, sendiri makan, sendiri puji..ok kan?

Sunday, 19 November 2017

Ganti Rugi Untuk Diri Sendiri

aku pernah hilang rantai leher emas. aku boh dalam beg tangan. usung pi sana sini. ntah berapa lama dok dlaam beg tu lepas tu sedaq sedaq dah hilang. aku letak dalam ruang yang berzip. yang aku paling ralat , aku dah pi kedai emas, tanya harga bagai tapi aku tak tolak sebab rasa macam kedai amik murah. simpan balik dan simpan dan teruih hilang. padan la dengan muka. aku sampai tanya la orang yang pandai pandai ni kot la aku tersilap letak. ada la makcik tu bagitau dia tanya laki dia, ada di tempat tinggi. kat mana la aku letak tempat tinggi ni. cam tak logik ja. aku bagitau mak mertua aku, dia pun cari kat atas kabinet dapur, kat atas lemari. ish sungguh tak logik. benda dalam beg kot.
dipendekkan crita, aku lupakan lah. anggap la takdak rezki aku. tu la, gurau senda kasaq dengan laki. putuih teruih rantai tu. so, berangan la aku nak beli rantai satu lagi. tai , emas kan mahai sekarang ni. kalau rantai tu, nak dapat sebijik sejibon dengan yang hilang tu, alahai mana la nak cekau duit. dulu harga rm1200. sekarang rm1200 tu dapat berapa gm la sangat. aku beli rantai tu guna cdt card bank islam. aku baru kerja masa tu. lepas setel ja bayaq rantai tu, teruih aku cancel kan. aku beli 2 utas, satu kat emak, satu kat aku. yang emak aku ok la. dia masih pakai.
jadinya, setelah bertahun berangan, maka pada 19.11.2017, aku pun pi la kedai emas aznin safiya..aku pi la beli seutas rantai tangan anggur namanya. rm 1280. dah belek belek rantai leher tapi rasa kecik ja.jdnya aku beli la rantai tangan. takpa la. kira ganti jugak la tu kan...ganti rugi kat diri sendiri, apa nak kisah. beli emas ni tak rugi. satu pelaburan jangka masa panjang sebab harga emas makin hari makin tinggi harganya. bukan makin turun. tapi kuasa membeli kita la yang makin turun sebab rega mahai. aku kena jugak beli emas ni sebab aku memikirkan nanti kalau nak stay lat rumah sendiri, apa aku nak gadaikan? takkan nak pinjam kat orang? nak pinjam kat sapa? so, sekarang, sementara masih ada peluang untuk menyimpan ni, simpan la sikit sikit. 

Wednesday, 15 November 2017

Sotong Goreng Kunyit


sejak kena berpantang makan ni, memang menu seafood ja la aku. buat tomyam pun boh udang, sotong ja la. dah ayam dengan daging tak bleh makan. takpa, pantang sat. esok dah putuih ubat ok la.makan la balik apa yang tak boleh makan. so, ni menu aku..sotong goreng kunyit.


bahan-bahannya :
sotong
bawang besar yang dihiris bulat
bawang putih yang dibeah dua
cabai melaka
cabai besar yang kaler merah
kentang yang dipotong nipis
karot - tak bleh tinggai sebab feveret
maggi cukup rasa
minyak 
serbuk kunyit

cara-caranya :
rebus sotong bersama dengan kentang
bila sotong dah lembut dan kentang dah cantik teksturnya
masukkan minyak
masukkan bawang besar dan bawang putih
karrot
cabai melaka dan cabai besar
maggi cukup rasa
gorang dan rasa la kot kurang masin ka 

sedia untuk dihidangkan....

jemput la makan.. waktu cuti aku memang akan memasak. aku just bagitau mak mertua aku ja apa aku nak masak. mil plak tak kisah, masak lah apa pun janji kenyang sudah. tambah kalau asben aku takdak, aku siap boleh buat kek lagi sebab laki aku ni suka bising kalau aku nak buat kek. beli ja senang katanya. padahai aku suka ka buat sendiri.

Mi Hailam...yummyyyyyy

Oh mi hailam..aku memang suka mi. Tambah tambah mi yang berkuah...perghhhh sedapppp. Dan aku memang suka mi hailam...adusss dah terliuq dah aku ni..aku memang plan,kalau hari cuti tak mau masak nasi. Masak bihun ka mi ka apa saja asaikan bukan nasi sebab cemuih.
So,aku buat mi hailam versi aku lah. Resepinya ialah :
Mi kuning
Sodek jagung
Karot
Bunga kobis
Sos tiram 
Sos tomato
Sos cili
Bawang putih
Minyak utk menumis- takkan tak pakai minyakkannnn
Air
Cili burung
Sotong/ayam/udang
Daun sup/daun bawang
Bawang goreng
Tauhu atau taukua yg digoreng
Kiub ayam

Cara masak :
Tumiskan bawang putih..bawang tu ketuk dan cincang
Masukkan air dan segala jenis sos
Masukkan karot,sodek jagung,bunga kobis
Biarkan karot empuk
Ketuk cili dan masukkan
Boh la udang ka sotong ka ayam ka
Biar kuah mendidih,bancuh tepung jagung dgn sikit air
Masukkan dalam kuah tadi bg pekat
Garam atau maggi cukup rasa dan kiub ayam dimasukkan sebelum masukkan tepung jagung

Setel....
Mi kuning tu rebus sat,toskan
Hidangkan dalam mangkuk..masukkan mi,kuah dan hiasan seperti tauhu goreng,daun bawang,serbuka lada putih.
Sambal kicap yang aku buat simple ja..potong cili dan tuang kicap...lenyek sikit cili bg rasa pedas.
Wauuuu terangkat...selamat mencuba k..
#sayasukamasak
#enjoythefood



Sayur Campur Simple


Tadaaaaa......ini menu simple yg aku masak minggu lepas.amboiiii rajin sangat la aku minggu lepas.aku masak 3 menu.anak aku yg kecik tu tidoq,lagi laaa senang aku nak memasak. Meh aku bg resepi..kalu hampa nak tambah apa yang patut,go on ja la..aku pun bukan terror sangat masak -masak ni..boleh la nak jamu anak laki dan mak mertua makan...
Resepinya :
Sodek jagung 
Carrot 
Bunga kobis
Udang
Cabai melaka/cili burung
Bawang putih
Sos tiram
Cili giling
Air
Tepung jagung

Caranya :
Bawang putih diketuk dan dicincang
Masukkan dalam minyak yg telah panas
Shrengggg bunyinya
Masukkan cili giling
Lepas tu masukkan sikit air
Masukkan karot,bunga kobis dan sodek jagung
Biarkan seketika,masukkan sos tiram 
Ketukkan cili burung,masukkan dalam kuali
Masukkan udang
Maggi secukup rasa
Tepung jagung yang telah dibancuh dengan sikit air
Biaq mendidih sikit kuah tu
Siappppp

Simple kan..?la ni aku dah pandai guna maggi cukup rasa.dulu tak pernah guna pun..aku memang suka boh sayuq banyak..sebab tu kalau aku masak,bertimbun sayuq.bagus makan sayuq ni tapi anak aku tak suka...
Hidangkan dan tabuq la sikit bawang goreng...
Hmmmm sedappppp


Tuesday, 7 November 2017

Kenangan Waktu Kecil - 1

aku anak orang miskin. ya , amat miskin. rumah aku rumah papan, lantai batang pinang dan papan. tiang ada yang dari kayu pokok. atap rumah, rembia. dapau masak hanya dapur kayu, guna kayu api. stok kayu api kena ada sedia. bila hujan, nak nyalakan api atau mak aku kata nak pelekat api memang payah. nasib ada elektrik tapi pakai lampu bulat yang watt dia 60 kot. malapppp ja. lampu kalimantang rasanya amat la mahai masa tu. walaupun lampu bulat tu tak elok untuk mata kalau nak baca buku tapi itu ada yang ada. air? cedok dari telaga. dah ada duit sikit, tak cedok tapi pakai enjin pam ayaq dari telaga. masa tu air kerajaan belum ada. aku pecahkan kepada beberapa bahagian, senang nak crita.
kenangan aku masa kecil dulu. hidup susahhhhh hanya Allah yang mengetahui.

Rumah :
macam aku tulis rumah papan atap rembia. lantai dapur dari batang pinang yang ditebang dan dibelah dua. susun jadi lantai dapuq. pelantaq kat luaq  tempat letak timba/baldi sebab telaga jauh jadinya bila nak pakai ayaq amik ja kat situ. rumah aku pernah bumbung atap rembia habis dah bocoq sampai boleh nampak langit dari dalam rumah, apa kami buat, boh atap zin kat bawah atap tu. nak ganti bumbung sapa nak naik, reput habis kat belah atas tu.
aku tak ingat tahun bila rasanya masa tu aku darjah 2,3. kami dapat bantuan rumah pprt. tu pun jenuh la jkkk kg padang patong fight untuk dapatkan rumah kami tu. aku tak tau apa masalah penghulu kawasan aku tu sebab dia tak masukkan isu rumah tu dalam mesyuarat. arwah tok saad dengan bini dia sampai suruh tuan D O mai tengok rumah kami sebab depa kesian kat kami duduk rumah yang buruk dan teruk tu. ada plak orang tua kat situ kata rumah kami macam reban ayam. memang celaka mulut dia. 


makan :
part ni sedih. makanan yang aku selalu hadap tiap tiap hari , ikan masin.ikan tamban kiat, ikan gelama masam. ikan gelama tu kita pelbagaikan menu. hari ni goreng dengan cabai kering, esok buat sambal tumis. udang besaq yang dok juai sepinggan rm10 ka rm5 la ni tu, aku payah la nak makan. ayam pun sama. makanan mewah tu. ikan temenung ada la jugak. aku pernah beli beras sekati. tokey kedai pun tak tau nak timbang sebab sikit sangat. roti? aku dulu makan roti yang seplastik 80 kupang. masa tu ada dah gardenia tapi bagi aku mahai la sangat. masa tu rasanya baru sepeket rm 1.60. mahai dah bagi aku. daging pun jarang jarang jumpa jugak. makan apa yang ada. getah sekerap masa tu sekilo 60 kupang. bayangkanlah. mak kau kerja sorang. ayah aku meninggal masa aku dalam setahun. sedihnya hidup masa tu.

pakaian :
pakai baju baru setahun sekali. beli kat pekan hari. samada pekan khamis kat pekan labu besaq tu atau kat pekan jumaat kat pekan malau. pekan khamis on waktu petang. tak berapa ramai orang menjuai. pekan jumaat masa tu memang meriah. ramaiiii peniaga. on waktu pagi. tapi nak pi jauh sikit sebab kena kayuh basikal lintas kg padang patong, bendang bakai, sek ren malau baruuu sampai. pekan khamis tu dekat sikit dan ada jugak aku pi jalan kaki ja. punya la nak pi pekan hari. itu ja la tempat yang aku seronok nak pi. pi saja, beli tarak melainkan yang penting ja. aku ada anak menakan sama umuq, baju dia la aku pakai kalau dia dah tak mau.

aku sambung lain kali..malas plak nak menaip

TRUST

perghhh ni mencabar ni. trust atau kepercayaan. bukan senang nak percaya orang dan bukan senang orang nak percaya kita. kawan kawan di opis pun bukan semua kita boleh percaya. ada yang talam dua muka. depan macam lain belakang macam lain. ni sangat bahaya.
seriusly, aku rasa kurang percaya sekarang pada seseorang. sebab, bila yang dicakap diputarkan aku rasa dia jenis putaq alam. tapi takpa, aku just berhati hati dan don't put any trust to that person. bercakap hanya hal penting dan jangan melampaui batas. setakat kawan dan anak buah dan rakan sekerja sahaja. amat menyakitkan hati bila kita tau kan? aku malas nak crita kat sini tapi apabila seseorang itu tidak disenangi oleh ramai orang adakah yang ramai tu bersalah atau dia yang bermasalah. 

Rezki

alhamdulillah.. murah rezki aku. dalam 2 minggu ni, aku dapat 2 hamper. nak kata besaq tu daklah tapi rasanya kalau nak tempah dalam rm40-rm50 jugak la. sebab aku selalu tempah hamper untuk program so, bila aku dapat hamper tu aku boleh agak la rega tu. 
bukan main seronok la ain dengan mohsin bila aku bawa balik hamper. dalam hamper tu pulak ada biskut, keropok dengan gula - gula, adoiii sakan depa makan. asyik berulang saja sebab banyak kan? 
dah la dapat hamper, dapat plak tudung aidijuma. kawan aku pi masa sale tu, dia rembat berapa helai tak tau la. dah nama pun sale. aidijuma ni tudung dia sedap pakai. murah dan kaler cantik. dia hadiahkan kat aku selai. legaaa dapat tudung selai. itulah namanya rezki. rezki bukan hanya wang ringgit tapi juga masa, kesihatan, hadiah, anak yang baik dan rajin, semua tu adalah rezki. kalau kita tak sakit, rezki la sebab tak kena kuaq duit untuk beli ubat, kalau ada masa, rezki la sebab kita tak terkejar-kejar. itulah nikmat rezki. syukur ya Allah..

facebook

baru baru ni aku up satu status sebab aku meluat sangat dengan perangai seseorang kat opis aku ni. memang masa aku up tu aku tengah berbulu dan bila kawan kawan crita lagi apa yang jadi kat depa, aku sakit hati dan aku naikkan up tu.
heloooo i femes k sebab lepas up ja status tu, ada kwn i kat daerah lain call i tau tanya awat i marah marah. perghhh dasat tu. rasa macam fb aku ni ramai plak followersnya. bab aku marah ramai plak respon, bab aku ajak saving dengan aku, sapa pun tak respon. hampeh betul la.tapi aku dah delete status tu sebab bila keadaan dah cool, aku rasa itu bukan aku. statement dalam keadaan marah amatlah tidak menyeronokkan. sebab tu kita jangan ikutkan amarah sebab ia amat bahaya. so be cool and steady.

Minyak Naik Lagi

setiap hari rabu ja, confirm la ramai yang akan tertungu-tunggu rega minyak naik ka turun. aku pun sama . tapi aku takla sampai beratuq kat stesen nak isi minyak bagi penuh. bukan tak nak tapi asben aku tak bagi. ikutkan bab nak berebut ni aku suka. benda boleh jimat, jimat la. tapi pesen lain sikit asben aku ni. kalau isi penuh pun nanti kena isi jugak. 
ye la tapi boleh la jimat seposen dua posen. yang malaihnya tu bukan sebab apa,sebab kena q yang panjang. naik banyak plak minggu ni. 4 sen kot. aiseyyy rasa amat terkilan. aku yang bekerja laki bini bekerja pun rasa amat sakit hati bila rega minyak naik tambah la orang kampung yang barang depa beli selalunya mahai dari kita orang pekan dok beli ni. cth susu dutch lady rega bila offer sepeket rm 19.49. ni rega aku biasa beli time offer tapi kalau kat kg aku rega dia rm24.90 tau. berapa banyak beza rm kat situ. alasan peniaga barang mai hntq dengan lori , minyak naik. barang mesti naik. 
aku yang berkereta setiap hari ni, walaupun kancil tetap terasa sebab boh minyak rm 30, 3,4 hari dah kena top up. jarak rumah aku dengan opis memang la dekat tapi aku berulang hantq anak pi rumah pengasuh pi balik 16 km x 2 kali jadi 32km. hantaq anak ke tadika dengan sekolah lagi? dah brp km dan brp liter minyak guna. hmmmm nasib la. minyak naik ke tidak , tetap kena isi. itulah prinsipnya. bab makan boleh jimat tau, bab minyak keta memang la tak bleh jimat kat mana dah. bertabahlah hati..

Thursday, 2 November 2017

OT/Kerja Lebih Masa

kerja lebih masa ni kadang-kadang seronok, kadang-kadang rasa membebankan pun ada. ndak plak kena paksa buat ot. memangla ot tu dapat duit lebih. seronokkan dapat duit lebih. sebabnya kalau harap gaji asas ni berapa la sangat. cukup cukup makan ja. kalau buat ot dapat claim bleh la spend beli barang yang kita suka kan? 
tapi kalau keja gomen  ni jgn la berharap sangat pada ot sebabnya macam jabatan aku nih, ot bulan 9, dapatnya pertengahan bulan 10. tu pun nasib baik tu, kalau time takdak duit kau dapat la bulan depan sekali lagi. macam aku, biasa sangat claim bulan 4 dapat nya bulan 7, claim bulan 5 dapatnya bulan 8. itu belum kira kena hantaq dua kali sebab hilang di kewangan sana. tension kan? 
kalau keja swasta ,sah sah la dapat bulan depan. kalau gomen, tunggu la, duit habis lambat la dapatnya. aku, ada bulan ada claim ada bulan sikit pun takdak. bersyukur sangat bulan yang aku ada claim. mcm bulan ni, aku dapat claim yang bulan september. aku beli tudung 2 lai, blaus 2 helai. jadilah, dapat jugak baju baru. aku jarang membeli sebab ye la, duit bukan ada sangat. 
belanja pun lebih sikit la sebab ada duit lebih. kalau tak jimat la. tu pun ada kwan aku claim rapat. ,mcm aku payah la nak buat cmtu. alhamdulillah la mana yang ada. bulan ni punya claim buat je la sebab dah tau duit dah habis. nak dapat bila?tunggu la tahun depan, kalau baik sikit bln 12 la dapatnya. ada jugak yg claim tipu, siap keja awai tunggu lagi sejam dua. ikut masing masing la.aku tak campuq sebab aku pun bukan baik sangat.

Sunday, 29 October 2017

Trip Tengok Penyu

kalau dulu-dulu, nak tengok penyu kena pi Terengganu sebab hujung tahun ja penyu akan landing kat Terengganu. tengok penyu bertelur. terganggu penyu tu nak bertelur pun sebab ramai orang dok perati. mesti malu gila penyu tuh. kalau dia boleh bercakap mesti dah kena sound dah manusia yang dok skodeng dia tu.
hari sabtu lepas, 28.10.2017 , aku dengan anak anak aku ada chance pi tengok penyu. tapi bukan di Terengganu, di Pantai Keracut , Penang.aku pi naik bot melalui Kuala Sg Pinang. sebab, naik dari Kuala Sg Pinang harga bot lebih murah. kalau naik dari Teluk Bahang, mahai sikit caj bot dia. kami bertolak dari Kulim pukui 1 ptg sebab aku kerja pagi tu. jaga pameran di SMK Keladi. asben dengan anak-anak plus anak sedara 3 orang mai amik aku lepas habis pameran tu.
kami sampai ke Kuala Sg Pinang dalam pukui 2 lebih. melalui Balik Pulau. barulah ternampak kehijauan di Penang. sebab selalunya ikut Georgetown nampak bangunan yang tinggi melayut macam nak tumbang ja. takut aiii.
sampai di Pos K Sg Pinang, kena tunggu sat sebab bot yang bawa pelancong tu tak sampai lagi. depa pangge Pak Tam. dia dok bawa orang masuk ke Taman Negara Pulau Pinang melalui laut. kami naik bot dalam pukui 2.45 petang. teruja la anak anak aku sebab first time naik bot. rupanya Arif takut nak naik bot. ok,setel semua masuk dalam bot, kami bergerak ke Pantai Keracut. lalu kot Teluk Kampi.



kami semua kecuali asben aku sebelum bot berjalan



lalu kat batu gajah, sebab batu ni rupa macam gajah. nampak dak macam rupa gajah dok berendam tu.


yang ni batu bentuk penyu. nampak? elok sangat la tu, kami pun nak pi tengok penyu nih. 


haaa...ni la penyu yang kami tengok kat Pusat Konservasi Penyu, Pantai Keracut.


penyu-penyu ni nak dilepaskan tapi tengah tunggu majlis rasmi untuk nak lepaskan penyu-penyu yang comel ni. 


bukti, we are here. masa kami pi tu, SMK Chio Min pun mai jugak. lawatan sekolah.


sekian, lawatan ke Pantai Keracut 






Tuesday, 24 October 2017

Mulut Dan Hati Sama Jahat

haaa amek kau. sakit betul hati aku. walaupun bukan kena dekat aku tapi kena dekat kawan baik aku. jadinya, aku rasa sakit hati sangat bila kawan aku ni bercerita pasai hai semalam. semalam aku takdak di opis, sebab aku pi program kat sekolah. lepas tu aku bawa anak aku pi klinik. 
manusia ni memang kalau yang teruk, busuk hati toksah cakap la. memang busuk. memang tak pernah jadi kat aku, tapi aku beringat kalau dengan pompuan ni. kalau aku nak balik awai ja kan, dia akan offer, takpa, biaq dia tolong punch. eiii tak kuasa aku. seminit pun aku tunggu sebab aku tau dia tu jenis mulut lain hati lain tau. kawan aku pernah kena dah. bawa ja anak mai opis, sat ja pun. bos bukannya ada. bila bawa mai, kot belakang dia boleh kata, bawa mai opis buat apa, bising. hampa tengok perangai cam apa lagi. keamrin dia dengki sangat kawan aku tolong jaga ccsc apa hai ntah. pandai dia, masa kita cover orang lain bukan main lagi, betui ka yang tolong cover tu ikhlas, ntah dalam hati akai nak balik awai. tup tup, hari ni dia nak mintak tolong kawan aku yang sedap dia dok mengata semalam suruh cover dia. memang sejenis celaka betoi. so, berhati-hati dengan manusia mcam ni. banyak lagi perangai dia ni, tapi aku malaih nak taip. dia yang ajak buat buah melaka masa time berbuka dia pi crita kata orang lain yang ajak buat sebab nak save duit. dia pi crita kata a mengata kat b, padahai dia yang start dulu. kami di opis ni bukan jenis serang orang. kalau jenis macam tu, memang kena tenyeh dengan cabai la mulut dia. baru berakai.

Saturday, 14 October 2017

Harga Murah Vs Kualiti

hmmm sapa tak nak beli barang dengan rega murah? aku pun tak terkecuali dalam bab ni. dan aku berkali kali kena ingatkan diri aku, kualiti yang kita cari bukan harga murah yang kita cari. sebab, aku ada beberapa contoh yang terjadi pada aku sendiri. walaupun barang tu tak mahai mana tapi tetap beli dengan duit kan? 
contoh pertama : 
aku beli kotak pensel. nak murah punya pasai, aku pi beli di kedai barang murah. nama rahsia. kedai tagline 2rm.nak bagi anak hepi tapi duit masa tu tak jenuh sangat. padahai berapa ja pun beza harga tu. aku beli hari ni, esok dah rosak. zip dah tercabut. tengok, beli dua biji, dua biji rosak. kalau aku up sikit rm, mungkin boleh beli yang mahai sikit dan tahan lama. alah bekas pencil yang aku beli kat cmart rm5 lebih ja pun, tahan sampai sekarang.
contoh kedua :
tudung. nak beli tudung mahai sikit rasa mahainyaaa. padahai beza tak sampai rm10. aku beli la selai tudung awning lembut tu. kaler tak berapa nak in tapi nak murah punya pasai aku beli jugak. lastly, bila pakai nampak cam makcik makcik la plak. bajet muka model, pakai buruk pun cantik. haaa amik kau. beli lagi selai tudung. kali ni kaler cantik tpi kain tak kualiti. hancus..
oleh itu, sedarlah kawan kawan, kualiti tidak boleh dibuat main. alah membeli menang memakai.. 
pengajaran untuk diri sendiri.. cari yang berkualiti, bukannya beli barang mahai sangat pun..

Happy Birthday Ain

balik makan angin di CH, kita sambut besday ain yang comey tu..comey ker? bagi aku comey sebab tu anak aku. hahhaha..suka hati la nak puji anak sendiri.
sambutan yang ala kadar ja. kami makan di Kelang Lama Mall. serius masakan kat situ murah dan sedap. aku amik set c. maca, tak cukup tapi sebenarnya lebih lagi. utk makan 2 family. keluarga aku termasuk mak mertua dan cu biah, kami ja dah 6 orang tak termasuk si kecik tu. keluarga abang din 5 orang. set c tu ada ikan siakap saiz besaq, sayur campur 2 hidangan, tomyam 2 hidangan, ayam goreng kunyit 2 hidangan, ulam timun tu dan air sejug rm78.. nasi putih 5. tu standard. tapi aku tambah nasi lagi 5, ikan siakap lagi sekoq. total rm 114. air yang order asing tu rm 8.90 jer..murah kan? kek pun aku tak tempah, cuma beli di Damiral Kek ja. nak amik yang ada kartun kartun cam tak cantik sgt kek tu. amik ja la yang ni. rm 30 ja.


dulu masa aku kecik, besday pun tak tau benda apa. nak smabut? lagi la jangan harap sebab mana ada duit. nak makan pun susah, ini kan nak sambut besday. anak anak sekarang, dekat nak besday ja dah tanya nak dapat hadiah apa, nak kek apa, cumanya ain ni tak mengada sangat,. apa pun dia ok ja. 


ain dan mama ain dia berpisah tiada. mama ain dia ada anak pompuan sorang ja, jadinya dia ni memang melampau manjanya. abah din dia memang memanjang ingat kat ain ni. kat abang dia, mohsin tak berapa sangat.dan aku la yang akan selalu bagitau, kalau nak bawa ain, bawa mohsin sekali k. satgi mohsin tertanya tanya kenapa depa tak bawa abang. part ni susah sikit sebab depa suka lebihkan ain. adoiii masalah.

Wednesday, 11 October 2017

Catatan Ke Cameron Highland

untuk renungan di masa akan datang, aku catatkan serba sikit apa yang aku lalui di CH.
makanan 
rasanya biasa ja. takdak yang special. strawbery coklat tu yang femes. sebab manis coklat tu. strawbery makan di sana pun masam jugak. ada la yang manis. makanan siam mcm tomyam ada ja jual kat sana. kedai makan sebelah hotel aku dok tu, kecik ja, makanan pun tak banyak pilihan, makan ja la asal kenyang. harga? mahal.

foodcourt 
punya la kotoq foodcourt yang aku pi makan tu. adoiiii takdak ka orang sapu sampah lepas orang makan. makanan berterabur. hmmm majlis daerah tak perati ka tempat nih. tu foodcourt yang dekat dengan hotel aku, yang lain tak tau la camna rupa.

hotel 
jangan tertipu dengan gambaq dalam booking ka agoda ka. dalam tu memang cantik. realiti macam rumah hantu pun ada. nasib aku tak amik yang tu sebab aku tengok macam cantik ja. bila lalu. masya Allah. serius seram. kat brinchang tu, hotel semua dekat dekat. aku stay kat Jasmine, sebelah jasmine remix, sebelah remix, pop ash, sebelah pop ash, rainbow, sebelah dia check in, parkland sebelah kiri jasmine. depan jasmine seberang jalan hotel hongkong, ish dekat dekat je. hotel titiwangsa, jauh sikit tapi parking senang sebab bangunan dia ja kat situ. aku amik Hotel Jasmine, katil double beds, bilik kecik ja. ada tuala, sabun mandi.sejadah tarak. air mineral 4 botoi depa bagi, jug ayaq panas dengan kettle. rm 178.rasa mcam mahai pun ada. tapi, aku kena sedaq diri, aku dok hotel bajet. so, reda ja k.. nak hotel betul dok la equatorial ka copthorne . tapi untuk hotel bajet aku rs mahai. dah tempat peranginan, confirm semuanya mahai.so, diam.
tempat menarik
banyak tempat menarik tapi yang aku sempat pi cuma, kebun strawbery, ladang teh boh, mardi. tempat lain, hmmm tak sempat nak pi. kalau nak santai kena dok lama kat CH. baru feel berjalan jalan cari makan. 

beli belah
sebelum sampai kat Kea Farm ada satu lagi tempat yang orang selalu berenti untuk soping . dari Brinchang, sebelum Cactus Plant. aku singgah beli keledek kat situ sekilo rm7, 3 kilo rm20.aku baik hati terbagi lebih. aku bayaq rm30 untuk 3 kilo. cerdik betui aku matematik. starwbery , 3 peket kecik rm10. peket sederhana 3 rm25. aku rasa standard ja rega ni. jagung mutiara, 5 tongkoi rm10, aku beli kat minah indon ni, dia bagi lebih setongkoi. jadinya rm10, 6 tongkoi. bunga kubis ka carrot ka 3 barang rm10. dalam dok berhati hati tu pun aku terkena jugak. sebabnya satu kedai tu juai sekilo keledek rm6. cis aku pi beli kat tempat mahai. sayur dalam pack ada 10 pack 10rm ada 7 pack rm10. ikut nasib la kedai mana yang bagi murah. baju CH, aku beli kat anak anak ja. aku dengan asben tarak. jimat cost.

itu saja catatan yang aku ingat. aku bukan jenis orang yang travel a lot. kalau orang yang suka travel details ja data depa. aku tulis apa yang aku ingat. hajat di hati cuma nak bagi anak anak rasa sejuk CH dan petik strawbery. tu ja. alhamdulillah, tercapai.



Cameron Highland

sebetulnya, plan nak ke Cameron ni dah lama. kami ni memang kalau plan nak pi mana mana memang la amik masa. plan berbulan baru bleh pi. tu dalam Malaysia, aku rasa, kalau pi oversea mau bertahun plan.⌣😼 jadinya, kami plan punya plan, pi lah kami pada 6 October hari tu. bertolak awai pagi lepas Subuh. Mohsin dan Ain mandi siap siap, bawa bekai roti dengan air kotak. yang si kecik tu pun aku angkut masuk dalam keta ja. dia dok lena lagi, senang la sikit. sebab yg kecik tu buas ooo.. tak mau dok dalam keta. perjalanan kami berjalan lancar, singgah isi minyak di Bukit Gantang dan masa tu, Mukhlis dah jaga. tapi kami tak bagi dia mandi kat situ sebab awai lagi. hujan plak tu. sejuk gedi rasanya ayaq tu. kami berenti untuk mandikan Muklis di R&R Sg Perak. kat situ memang ada tempat mandi tapi kalau mandi guna shower, dengan aku sekali mandi. so, masuk dalam family room, bagi mandi ja dengan ayaq paip. sejuk ngat aih. bagi basah badan ja pun. setel, kami teruskan perjalanan nak pi CH. semuanya ok sehinggalah sampai ke Simpang Pulai, bergerak naik ke CH, jeng jeng jeng jeng..baru naik sikit saja, Mukhlis muntah. Ain masa tu ok lagi. naik sikit lagi, Ain muntah gak. tapi sikit ja. naik lagi ke atas, sebab dah letih muntah,Mukhlis lena. baju dengan tudung aku yang baru tu pun habis kena muntah. muntah keluaq susu, bayang tengok la bau dia. ekon tak buka, pakai angin luaq ja. sampai atas sikit dari Tringkap, Ain muntah punya lah banyak. adoiiii nasib seat belakang tu, plastik tak buang, kalau tidak, lagi la kesian kat kusyen keta tu. bertakung muntah dalam plastik tu. bertabahlah kami dengan bau muntah, dengan baju yang penuh muntah. rasanya lambatnya nak sampai CH. adoiiii napa la jalan macam ulaq kena palu nih...sampai di petronas Brinchang, terus tukaq baju Ain. awai kami sampai dalam pukui 10 lebih. check in pukui 2 ptg. mana nak pi nih? kami pun decide pi Mardi la. salah satu tempat yang ada dalam list lawatan aku. sampai kat Mardi, cuaca nampaknya gelap. hmmm nak hujan nih. harga tiket untuk dewasa rm5. kanak kanak sekolah baya anak aku rm 2.

dulu dah mai dah sini. masa tu anak belum ada.so, sekarang mai dengan anak 3. kat Mardi ni banyak la bunga bungaan yang amat besaqqq sekali. sebab tempat sejuk kan. ada kebun strawbery tapi tak bleh petik. depa petik siap siap, kita beli ja. tapi bunga bunga kat sini cantikkkk dan besaq. suka aku tengok.



bunga ros yang amat wangi. adoiiii macam nak tanam bunga ros plak kat rumah. tapi tempat nan ado. so, tengok saja k.


budak yang muntah tadi dah tukaq baju. mandi sikit ja tadi sebab sejuk sangat airnya.


aku? dengan tak pakai bedaknya sebab bedak pecah tak sempat beli masa pi CH. selekehnya aku , aku rasa.

ni gambaq Ladang Teh Boh, Sg Palas. kena masuk ke dalam tu. jauhhhh dan jalannya kecik. jenuh berenti la sebab selisih dengan keta dan bas sekolah. adoiii letih.


ni pokok menjalar yang ada kat Mardi. cantik la,bergayutan ja nampak. sangat cantik. nama pokok ni lady shoes apa ntah.lupa. tapi memang cntik.


sedang menikmati aiskrim yang dibelanja oleh sepupu asben aku yang kerja di Mardi. aku kenai sorang ja, nama abng meon, dok call dia tak dpt dapat. tidak boleh la pi rumah dia. dia kerja dengan MDCH.

masa ni hujan dah renyai renyai. cuaca memang hujan sedia di sana. sehari sebelum aku pi, hujan punya la lebat.


ni namanya African Clockwise. tak pernah jumpa ni. first time jumpa di CH. kosong ja yang hijau tu. ada duri duri halus. 


strawbery petik sendiri di EQ Strawbery Farm. 500gm rm30. cara nak petik strawbery senang ja. jangan pegang buah, pegang tangkai then gunting. mungkin sebab hari aku pi tu hari Jumaat, depa bagi masuk 4 lorong saja. punya besaq ladang tu, 4 lorong saja kami boleh masuk. nak dok lama mana pun takpa,janji kutip bagi penuh tu ja. kalau masuk satu keluarga 5 orang mcm aku, kn bayaq rm60 tapi asben dengan yang kecik tak masuk, jdnya bayaq rm30 ja.
aku rasa dapat la dalam 40 biji. kalau kutip yang besaq dapat sikit la. lebih 500 gm, bayaq la lebih. aku masuk ni sebab nak bagi experience kutip buah kat anak aku ja pun. banyak ladang strawbery kat sini. caj pun sama kot. sebelum aku pi EQ ni, aku pi Kasimanis. lagi ketat peraturan dia. boleh masuk 2 orang ja. kalau masuk ramai2 , anak anak dok diam. anak anak dok diam? tau ka budak dok diam dalam ladang tu. Kasimanis dekat dengan Smurf Inn Homestay. gila cantik homestay tu. aku tengok dari luaq ja la.


aku sorang ja makan buah ni. feeling orang kaya k.𝨿


ubi keledek madu ka nama dia. serius manis. aku beli 3 kilo. sampai ja rumah teruih rebus. pergh best. rugi tak beli banyak.
hmmm tercapai hajat nak pi CH walaupun banyak tempat aku tak pi. yang basic saja aku pi. takpa, next time tunggu anak besaq sikit pi lain. 

Tuesday, 10 October 2017

Majlis Perkahwinan Faizah

selamat pengantin baru pada faizah, anak ndak minah yang ke-3. dah selamat jadi bini orang pada 26.8.2017. hari sabtu. dan aku pi makan kenduri semata-mata lepas tu aku pi dok kat rumah tam dah. sebab aku ada anak kecik dan cuaca panas sangat. kat mana nak duduk. rumah kalut dengan kenduri. so, larilah kita berteduh di rumah tam.

sempat lagi anak dara aku berposing kat pelamin. menjadi satu kenangan yang sedih jugak ni sebab arwah abang ipaq aku yang patut incas kenduri ni. tapikan, dia macam dah tau yang dia akan pi, sebab bila ndak tanya dia pasai kenduri ni, dia akan kata, saya takdak hari tu, saya takdak. kami macam heran la, apasai dok kata dia takdak hari tu, rupanya tanda dia dah tau yang dia akan meninggalkan kami semua. dia meninggal sebulan sebelum kenduri. 

anak aku yang kecik bersama dengan mama ain dia. ni snap sebelum makan, lepas soru, teruih kami pi rumah tam. kat sana, jenuh la aku dok jaga anak aku yang capai tu capai ni. huihhh cabaran sungguh. dalam pukui 5 ptg camtu, kami pun balik ke kulim. setel satu urusan. lega pi

Saturday, 30 September 2017

Nasi Kambing


aduhhhh sedap la nasi ni. time rehat kalau nak pi makan, kedai dia jauh dari opis. kalau area kulim boleh pi cari di Nasi Ayam Periuk Besar dekat jalan nak pi Lunas. nasi ayam tu memang dah femes seantaro Kulim, nasi kambing ni tambahan menu kat situ. sedapppp sangat. aku plak memang suka kambing. aduiii memang kena la. sepinggan rm 11 kalau tak silap. bila makan ni kan, rasa, eh nak buat sendiri la. kalau rajin, memang jadi, tapi ni asyik dok bertangguh ja ni, camna..highly recommended

TB


gambar gambar ni adalah gambar masa aku pi Hari Kecemerlangan sebuah sekolah di Kulim. Jabatan aku dijemput untuk sebagai ucapan terima kasih kerana datang ke sekolah untuk ceramah, pameran dsb. aku rasa, sepanjang aku pi ke sekolah sekolah di sini, ni ler first time dijamu dengan makanan barat. chicken chop gitu. adoiiii sedap weh. ada cream puf, apom polka dot, roti, ada buah cam kata tas tu yang dicelup dengan coklat, ada puding. actually, itu mungkin kali terakhir aku pi sekolah tu sebab sekolah tu akan ditutup. mungkin tahun ni yang terakhir sebab sekolah tu dibina atas tanah persendirian dan gereja. dulu, tok tok tok moyang dia bagi untuk buat sekolah but now, cucu cicit depa nak balik la. value tinggi tu tanah tu sebab tengah pekan Kulim dan tepi jalan sangat. pemilikan tu ada satu lagi dengan gereja. jadinya, sekolah perlu ditutup dan pelajar akan di transfer ke sekolah lain. same goes to the teachers.
anyway, what to do, tanah orang lain punya. rasanya sekolah tu dah wujud more than 50 years kat situ. tu sekolah asben aku dulu. so, tinggai kenangan ja la nanti. 


Monday, 25 September 2017

Nasi Briani Nasmir

Restoran Nasi Kandar Nasmir Kulim baru ja introduce makanan baru di restoran depa. nasi briani dan seangkatan dengannya yang originally from India. so, aku try la nasi briani kat situ. huihhh banyak uuu nasi dia. aku order nasi briani kambing. kambing 3 ketui, nasi dengan lauk boh dalam periuk tu. perghhh puas makan, kalau orang kecik dan perut pun kecik boleh la share dengan kawan. kalau kuat makan macam aku ni, elokla tak yah share. dia punya gulai ka kuah tu ada sampai 3 jenis. aku tak sentuh pun sebab aku makan nasi dengan lauk tu pun dah ok. kalau di Kulim, bahagian nasi ni di bahagian yang berecon. ok lah, rm11 dapat sepinggan ni. mai la try, kot kena dengan tekak hampa. 

Macam Macam Dengan Mi Segera


ada banyak kali aku dengaq , orang kata makan mi segera boleh botak kepala, senang dapat penyakit, apa lagi, banyak la. mi segera tu ada sejenis lilin yang salut dia sebab tu la dia keras lepas tu bila kita bagi dia lembut, elokkkk ja mi tu, tak relai ka apa. ntah la betui ka dak? fakta atau auta..
ok, apa orang kata, kat rumah aku memang ada la stok mi segera ni. cintan ka, maggi ka, mi sedap ka, ikutlah time tu nak beli mi segera jenama apa. janji mi segera, cepat dimasak, sedap dimakan. 
gambaq atas ni, mi segera yang kawan aku masak kat opis hari tu. dia rebus mi tu, dalam 10 peket,dia buat kuah, ala ala hailam gitu. sayuq, udang,ayam suma kasi taruk dalam. boh perencah dia sikit. aiseyyy who saya mi segera tak elok dimakan? tengok la mi ni..sedap ooo.. actually, bagus ka, punca penyakit ka sebenaqnya mai dari kita. hang makan nasi dengan lauk goreng pun boleh dapat penyakit. kalau kita makan berlebihan. cara kita mengolah makanan tu yang penting. banykkan sayur sayuran, boh ayam, sedap dan lazat dan berkhasiat aihhhh.. kalau mi segera punca penyakit, dah lama mi ni kena ban dari di jual kan?
so, pandai pandai lah kita mencipta resepi dari makanan yang kita ada.. tima kasih..

Wednesday, 20 September 2017

Jaga Adab dan Tingkah Laku

as salam kawan kawan...
kebanyakan kita semua bekerja. ye lah, kalau tak kerja tak cukup plak nak buat belanja. kos hidup semakin meningkat. kalau sorang saja kerja mana nak cukup dengan segala galanya kena beli nih. memang sakit sangat. 
bila dah bekerja, off course la dalam opis kita ada laki dan pompuan. ada yang dah kawin, ada dah tunang dan ada yang single mingle. it is ok. dah jodoh, ada yang kawin, belum, kawin awai, kawin lmbt. itu takdak masalah. yang jadi masalah bila kita bekerja, bercampur dalam opis laki dan pompuan dan kita tidak menjada adab dalam pergaulan berlainan jantina. itu bahaya sebab boleh menimbulkan fitnah. itu adalah kebatilan yang perlu kita jauhi. 
walaupun sporting tera mana si asben atau si isteri, kena teguq suami atau isteri supaya menjaga batas pergaulan. jangan sampai suami tu jatuh tahap dayus apabila si isteri pegang tangan, bertepuk tampaq dengan laki lain. walaupun laki tu dah kawin, pompuan dah kawin. awat, orang dah kawin tak boleh curang ka? tak boleh jatuh hati ka? kalau bujang, dok bertepuk tampaq, dok dekat dekat, bisik bisik, senang ja. pi kawin cepat cepat. tapi kalau dah kawin, bahaya. ini yang kawan kawan bekerja perlu elakkan. memang kita reja satu opis, satu unit, tapi pergaulan kena jaga. tiket kita kuaq bekerja adalah untuk mencari rezki buat keluarga bukan kuaq untuk suka suka nak lupa masalah rumahtangga. kalau ada masalah rumah tangga, pi setel dengan cara yang betoi. pi crita kat yang lain jantina buat apa? mana boleh. aku tau, aku bertukaq tempat reja banyak kali dah. ada ja masalah cmni di mana mana pun. punca bukan dari kerja tapi dari pekerja. 
wahai kawan kawan ku, kalau kita ada masalah tera mana sekalipun, jgan kita memburukkan pasangan kita. nak crita buruk pasangan pi la kat orang yang sepatutnya. kaunselor ka, orang tua ka..jangan dok pi canang kat kawan kawan. cacat cela bini asben kita, kita yang tau dan kita yang perlu baikinya. masa meluat memang la semua tak kena, masa suka semuanya indah belaka. awat, kita tu elok tera mana sangat? cuab chek balik diri kita. jagalah adab supaya ruamh tangga selamat, rezki berkat.

Bukit Bendera, Pulau Pinang

lama sangat aku tak pi sana. seingat aku, first time pi sana masa sek men dl.lepas tu ms bercinta dengan x bf.lepastu dah tak penah pi dah. apa yang aku ingat kat atas tu cuma anginnya yang amat nyamannn sekali. kali ni, aku bawa anak anak aku pi plus dengan anak sedara sorang. perubahannya ialah, train dah berekon, tempat parking dah ada bertingakt lagi uu..dulu dulu kalau nak pi jenuh la nak cari parking. rodok la rata dekat flat dekat situ. kesian kan, tempat menarik untuk orang ramai nak melawat, tapi tempat parking plak slack. sekarang dah ok, mungkin depa baru nampak kepentingan tempat parking kot. tak pun dulu depa ingat orang tak kisah parking merata rata. 
harga tiket, kalau nak murah silalah bawa ic..kalau tak memang kau kena bayaq mahai. aku bayaq rm 33. 2 dewasa, sorang budak sekolah,2 kanak kanak. ada jugak fast lane utk orang yang tak nak beratuq panjang. tapi kalau kau fast pun tapi train sama gak nak berebutnya, tak payah la. masa naik, aku tak dapat tempat duduk. kena berdiri. masa turun ok, aku dapat tempat duduk.kat depan sekali. sayangnya, video aku tak amik. lupa plus segan..
kat atas, sampai ja dah terasa sejuknya tiupan angin. sekarang dah ada tempat untuk nak view penang. depa buat deck gitu. aku tiba tiba rasa geli tapak kaki la plak. aku ni kalau naik tempat tinggi tinggi memang tapak kaki akan rasa geli. semulajadi camtu.huihhhhh bestnya kena tiup angin camtu..sejukkkkk ja. amik gambaq sekeping dua, aku pi jalan jalan dengan anak anak aku. antara yang korang bleh pi melawat kat atas tu , yang sempat aku ingat ialah :
**owl museum.. bayaran masuk rm12 utk dewasa kanak kanak ada caj jugak rsnya.
**padlock apa ntah..ala mcm kat luar negara tu, ada jambatan, kau beli padlock, tulis tulis sikit, lock la kat jambatan tu..rega aku tak tau berapa sebab aku tak naik pun. malaih aih
**simulasi ribut dan taufan..rm 36 seorang.. kat atas tu rate pelancong dan rkyt malaysia sama ja.
**buggy ride - rm30 satu buggy. pusing 2km pi dan 2 km balik. ok la sebab kalau nak jalan letihkan, lalu kot rumah orang putih yang dulu dulu yang sekarang orang malaysia yang kaya melana dah beli. yang aku tau,satu rumah sugar king, anak raja perlis, jutawan melayu, jutawan india dan rumah ketua menteri penang yang pertama ada kat atas tu. depa tak dok situ pun. aset saja, mai sekali sekala ja. 
**the habitat - rm50.ada skywalk. tapi dengaq critanya jauh nak bejalan tu. kalau rs ada kudrat masuk la, boleh tengok binatang dan alam semulajadi yang amat la cantik. save our earth.
**laluan cinta. kena bayaq berapa tak pasti tapi kalu masuk, kau boleh bergambaq kat laluan tu, siap dengan nama kau tulis kat atas tu. 
**gambaq kenang kenangan -sebelum naik train, depa akan amik gambaq, naik atas claim la gambaq kita tu.sebelum depa print, tengok la dulu, kalau ok, print bayaq, kalau tak abaikan. aku tengok pun dak.

kalau nak naik buggy tu, baik tanya dulu, ni hotel punya atau persendirian punya sebab kalau naik yang hotel punya, depa akan bawa slowww je. kalau yang persendirian, depa akan bawa laju sebab ligan trip.
makanan kat atas ni, bagi aku mahainya. nasi goreng rm8 sepinggan. perghhh mencekik betul. baik bawa bekal dari bawah. mesti hampa terpikiaq kan? camna orang kaya yang ada rumah kat atas ni naik bukit bendera. takkan depa nak berhimpit dalam train?actually, ada satu laluan lagi iaitu dari kebun bunga. boleh naik ke atas ni. guna 4x4 la.camtu la geng jutawan ni mai bukit bendera. kalau la aku boleh tengok rumah tu kat bahagian dalam, mesti best kan? tapi sapa nak bagi tengok...


Kenangan






ni semua gambaq kenangan besday mohsin. rasanya yang ke 4.baju yang dia pakai tu masih lagi boleh pakai sebab badan dia tak besaq. alhamdulillah.. anak aku ni sorang yang nampak tokoh abang abang sebab dia ada dua adik lagi. bertanggungjawab, rajin tolong aku.alhamdulillah

Apa Aku Nak Buat

heloooo..lama tak update. niat di hati nak menaip tiap tiap hari. jadikan blog sebagai diari tapi apakan daya. malas melanda. hingga membantutkan cita cita murni ku ini. aku ada satu masalah. bukan masalah sangat tapi aku dok pikiaq apa cara aku nak bagitau hal ni pada depa. begini kisahnya, dia pejabat aku ni ada aku rasakan kemurungan. sebab ada yang bermasam muka. tak berteguq sapa. aku tau pasai pa tapi nak teguq suruh berbaik tu payah. sebab dua dua kita kawan baik. tapi, aku rasa aku bukan la baik mana dengan depa yang berkrisis tu sebab ada banyak hai yang terjadi aku tak tau. tak kisah la. tp ni dah banyak hari tak berteguq sapa. makan asing asing. dulu sebiji keta kami ja. ni pasai keja la ni. pasai sorang kata dia ja dok buat reja. yang sorang lagi kata dah dia tak boleh. ada plak kawan yang pi teguq direct. jadinya, masing masing tak beralah, tak bercakap la sampai la ni. mendung ja opis aku nih.
itu la, orang tua kata, buat baik berpada pada. kawan ni, kadang baik tera mana pun, nanti ada krisis jugak. nak plak sampai bab mengungkit. aku pernah hadiah hang ni, bagi hang tu. woiii kalau sampai camtu jem ooo.. payah sebenarnya berkawan nih. sebab sedara pun kita bleh bergaduh, apa tah lagi kawan kawan kan?

Wednesday, 13 September 2017

Set Goal

ni bukan pasai nak score bola tapi pasai nak set goal untuk diri sendiri. aku nak perbaiki apa yang kurang dan sememangnya banyak kekurangan aku sebagai hambaNya. lalai dalam solat, kurang bersedekah, solat sunat tak buat, surah amalan pun tak buat tapi selepas abang ipaq aku meninggal secara mengejut aku rasa ya Allah, apa amalan aku nak bawa kalau aku mati. jadinya selagi ada masa, aku cuba untuk memperbaiki diri supaya aku boleh melakukan sesuatu bagi menambahkan amalan aku. sebenarnya, Allah dah bagi banyak cara untuk kita nak jadikan bekal. cuma kita ja yang tak buat. dalam satu ceramah yang aku dengaq, ada satu selawat yang elok diamalkan sebab jika diamalkan, dosa kita akan diampunkan selama 80 tahun. jadinya bayangkan lah hidup kita pun tak panjang tapi dah diampunkan dosa selama 80 tahun. apa kata kita amalkan supaya menjadi amalan harian. ada juga uztaz kata, surah al mulk akan membantu kita sewaktu di alam kubur, jadinya marilah kita amalkan supaya dapat mambantu kita ketika di alam sana.