Sunday, 28 May 2017

My Sweet Daughter






hmmm ni la anak pompuan cek sorang..masa kecik , kecikkkk ja, la ni, tu dia. besaq. makan terlebih cukup. masa time dia, aku suka beli baju online. bbm nama website tu. dalam pantang, asyik order barang ja. la ni dah malaih. rasa macam mahai pun ada. tapi....mana ada yang murah la ni. aku boh dalam blog ni sebagai kenangan untuk aku. insya Allah, kalau hset rosak bleh tgk kat sini ja.

Throwback..Mohsin At 3





lama dah sangat kan. sebab aku baru transfer semua gambar dalam tab ke pc. baru leh jumpa gambaq ni. ni pun dalam usaha nak delete gambaq yang tak berjenih dalam tu. tinggai yang penting penting ja dah. ni gambaq masa besday dia umuq 3 tahun. mana ntah gambaq makanan yang lain. aku pun dah lupa beli ke dak makanan sampingan. ka potong kek ja. kek pun beli kat damiral..tu ja kedai orang melayu di kulim ni yang kek dia boleh la dari takdak langsung kan. nak tempah tak sempat.


Breakfast Simple


ha, ni sarapan paling senang. nestum je, nak bagi lagi mabeles, masukkan serunding. sekarang bulan posa kan, mesti hampa tengah cari srunding gak untuk raya. kawan aku ada juai serunding ayam dan daging. mai dari kelantan. kelantan memang femes bab serunding ni. aku selalu beli. memang sedap. beli tak banyak, setengah kilo ja. cukup la, bukan ramai dalam keluarga aku yang minat serunding ni. makan dengan ketupat of course, makan dengan roti, makan dengan bubur nasi. apa apa ja pun boleh dong. janji kenyang. harga macam mahai sebab setengah kilo dah rm40 lebih tapi cuba bayangkan proses nak buat. nak masak aku rasa no hal tapi nak tunggu, nak kacau sampai jd cam ni, memang lama. mak mertua aku penah try buat tapi sekali tu ja, lepas tu tak buat dah.lama cek oi.so, kalau ada orang jual, beli, kalau kau rasa mahal jangan beli sebab kalau nak buat sendiri aduhaiii renyah. jangan kau nak murah ja, pikiaq sama kudrat orang yang buat tu...

salam ramadan....

Bihun Goreng Untuk Mak


chewah tajuk cam feeling manja kan? sebenarnya aku saja saja ja goreng bihun ni lepas masak makan tengah hari, hari tu. aku masak lauk very simple. asam pedas dan sambal teluq, ayam goreng ja. so, nak top up la dengan bihun goreng.. aku cadang tak nak makan nasi, bihun ja sudah. nak dijadikan crita, elok ja aku siap goreng bihun, adik aku mesej, kami nak pi rumah hang. ok, mai la. cantik la sangat sebab aku dah siap goreng masak bagai. seperti biasa, aku kalau masak mesti banyak bahan sebab baru puas makan. sayuq campuq, mesti ada, hotdog ,daging..pergh meriah. rasa pun ok,chewah, puji diri sendiri kot.
dulukan, aku rasa macam susah ja nak goreng bihun. tapi la ni, rs mudah sebab alu tengok dekat ig sorang tu masak bihun. aku rendam bihun sat, lepas tu tumis apa yang patut, lepas tu masukkan segala mak nenek sos, boh air pastu masukkan bihun. sementara air nak kering, bihun pun lembut.dah setel.semakin terror aku goreng bihun. 
setel bihun aku goreng hari tu.alhamdulillah..
seronok rasa dapat jamu adik, mak, makan makanan yang aku masak. 

Tuesday, 23 May 2017

Mission Wrap Yang Sedap Dan Berkhasiat Ya Amat



haii... sihatkan makanan yang aku buat ni. kalau orang diet memang sesuai kot makan nih. ish bukan nak puji tapi sedappp la sangat. weiii puji diri sendiri k..nak sediakan pun simple ja. mission wrap beli ja kat supermarket. ada banyak jenis perasa, bawang putih, ori dan apa lagi ntah. aku tak pernah fix perisa dia..amik ja yang mana bekenan. actually, aku kenai benda ni dari sorang blogger tu. aku ubah suai sikit la bahan bahan nak boh dalam tu. ala makanan kan dia ikut kreatif gak.

bahan bahan untuk inti :
tomato dan bawang besar dipotong dadu dan digoreng sehingga layu
(banyak mana bawang dan tomato, ikut suka)
isi ayam diperap dengan bawang putih, minyak, lada hitam dan serbuk kari
(boleh juga ditambah yogurt. resepi asai guna yogurt tp aku tak boh sebab kalau tak hbs guna yogurt tak tahan lama)
mayonis dan sos
daun salad
karrot yang dipotong memanjang
timun yang dipotong memanjang

mission tu dibakar dalam 2 minit sahaja atas frying pan. 1 minit untk sebelah.
setel dibakar, sapu la mayonis dan sos, alaskan dengan salad, timun dan karot, isi ayam dan tomato + bawang
gulungkan dan potong di tengah tengah

yang aku buat, first tak bleh gulung sebab terlalu banyak bahan. so, ngap ja la tebai tebai tu pun. aku memang masak apa pun suka bahan yang banyak. baru puas makan.
confirm sekeping ja dah kenyang. aku biasa makan 2 keping. itu pun dah rasa teramat kenyang k..
selamat mencuba


Mari Buat Roti


ha amik kau. ni la hasil dari aku pi belajaq buat roti kat rumah komuniti kulim hari tu. old story actually. baru nak boh dalam blog. sebenarnya aku dah penah belajaq dah dulu cara nak buat roti. aku bayaq rm50 utk kelas tu. rupanya, bkn nak mengajaq sangat tapi nak promot noxxa tu. dia punya cerita, kalau tak pakai mesin memang jenuh la lenguh tangan nak menguli doh. berapa lama nak siap. aku pun sampai naik takut dengaq dia crita. rasa macam laaaa nak buat roti camna kalau takdak mesin ajaib la sangat nih. dah masuk clas teruih ja la tadah telinga. 
tapi, nasib baik la kawan aku cari sorang lagi cikgu. aku bayaq rm25 ja utk clas tu. senang nak mampuih nak buat roti. tak payah dok risau lenguh tangan nak menguli. aku rasa uli pun dak rasanya nak buat roti nih. basic yang sama,pastu hang nak buat roti ka, piza ka, bun ka, lantak. ikut suka hati. dan cara nak buat pun senang ya amat. lepas dah bancuh, dah campuq itu ini, tinggai ja. pi buat reja lain, senang kan?

ni roti cheese bergula. aku tak tau nama betui tapikan, bila dah tau cara nak buat roti/piza nih, rasa amattttt la rugi kalau beli. sebab dah kita tau kan caranya dan bukan susah sangat pun. baik buat sendiri, puas hati makan.

cara buat roti yang cikgu na ajaq. bahan bahan :
yis sepekt
gula 4 camca
susu pekat 2 camca
air suam secawan
garam secoit (secubit)
kacau bahan tadi tapi jangan terlalu kacau, kacau manja manja ja dalam 5 kali, biaq pi kat dia. ada la dalam 30 minit. mesti yis tu dah naik cantik dah.

adunan tepung :
tepung roti 3.5 cawan
marjerin ka butter ka 2 camca
bread softener 1 camca
bread improver 1 camca
susu tepung 2 camca
teluq sebiji

gaul bagi sebati dan seroi..makna kata elokkkk ja depa sebati.

bila campuran yis dah naik ok, campuq la dengan adunan tepung tadi. biaq la dalam 30 minit. boleh la nak tanak nasi ka apa ka, buat la. bila adunan tadi dah naik, kaup adunan tu, tumbuk tumbuk bagi buang angin. pastu masukkan dalam loyang, buat la bentuk camna pun.. bulat ka, panjang ka. biaq dok dalam loyang sampai adunan tadi naik sekali lagi. haaa makna kata 3 kali naik adunan ni.
parut la cheese dan tabuq gula. bakaq pada suhu 170 darjah dalam 20 minit. setel, sedia untuk di makan. 

Sunday, 21 May 2017

Kakak Pi Hotel

ni ayat poyo kakak sebab mak ain bawa dia pi makan kat evergreen laurel hotel, penang. mak kak ain. tok jan belanja. depa ni kalau makan memang mabeles la. makan standard tinggi nih. hotel u..sambut besday pun kat hotel u. ni depa kautim dengan kawan sobri, dapat la special rate. total spend utk 4 family, rm800. pergh ratus tu. hmmm jangan membazir dah la sebab bukan senang nak dapat duit seketui camtu. aku pun tak bayangkan nak makan bufet kat hotel.. rasa amatla membazir nak bayaq banyak camtu. tapi, kalau berduit silakan.cuma jangan membazir..layan ja gambaq seciput nih.


ni la keluarga mak ain. depa 3 beradik ja.


dah besaq camni pun kena berdukung lagi


ni la abah din yang amat dirindui oleh ain setiap masa. serius, kat ayah dia pun dia tak rindu camtu


my daughter..

Mohsin Ain

gambaq ni ketika ikut mak ain di pi spital untuk check up hafizi. rutin medikal check up. kat GH Penang. selalunya depa dua akan ikut sebab lepas pi spital, depa akan pi taman rimba. mandi kolam. tu la rutin depa kalau pi penang. sampaikan anak aku ingat, penang tu taman rimba. lain tempat bukan penang.


mohsin kalau senyum sampai telinga. baju ain pakai tu, beli kat sunway carnival. offer raya. murah sangat. tapi sekrg dah ketat dah. n anak aku memang kurang sangat baju camtu. sampai pernah la kena pinjam baju orang. sebab asik pakai baju yang sama.

Mohsin's Besday

haaaa dah lama baru aku nak boh dlm blog.just utk kenangan. sambutan yang amat simple. jemputan hanyalah abah din n family, pak ngah dia n arif, kami. tu ja. kek pun beli last minit kat damiral cake house, hmmm walaupun aku amat tak minat kek kat situ, but compare to sunflower punya kek lagi rasa tak bleh nak telan kan? so, beli ja la. bagi lengkap majlis. kami makan makan di adila seafood. aku order 2 set makanan, pastu tambah sup ekoq 2 mangkuk dan tomyam. kos semuanya rm 185. dari anggaran asal dalam rm150..lari amat la banyak. apa nak kata, byq ja la. so, ni gambaq yang ada. sebenarnya, aku dan asben tak berapa beria bab sambut sambut ni..just makan, potong kek, sudah. gambaq ni pun dari handset mak ain dia..gambaq guna handset, camtu la..heeeee







the best part is, makan makan ni right on his besday. selalunya lewat..heeeeee

Monday, 15 May 2017

Sakit


tadi, lepas aku pi bagi surat untuk program, aku ikut kawan aku pi ziarah adik dia di spital. dah 3,4 hari dah dok wad. sakit? banyak sangat andaian doktor bagi.tibi, demam denggi,kanser dan yang last sle. tapi, td mak dia bgtau, sle ja. yang lain tu semua salah. sian dia sebab muka dia jadi hitam. hanis kata sebab alah pada antibiotik. dah habis makan antibiotik, 3 hari lepas tu, muka dia jadi hitam. kat muka ja. masa aku masuk dalam bilik dia tu, aku tengok kuruihnya dia..kat paha tu nampak tulang ja rasanya sebab nampak kecik sangat. berat 40 kg..ya Allah..sakit ni mai macam ribut tapi nak lega tu macam siput babi. lambattttt sangat nak ok. syukur dikurniakan kesihatan yang baik. masih ada tenaga untuk nak beribadat. betul la , time sakit, rasa nak beribadat tu memang rasa meruntun runtun sebab masa tu baruuuu ingat kat tuhan. bila sihat, nak buat ibadat bertangguh tangguh. sebab tu kita kena ingat 5 perkara sebelum 5 perkara.

note pd diri sendiri :
stop menaip, pi semayang.. dah pukui berp ni?

Bertangguh Ja

patutnya, 7.5.17 hari ahad hari tu, aku kena masuk wad untuk nak buat operation batu dalam hempedu.tapi aku kansel sebab anak aku yang kecik jadi apa ntah, naik bintik bintik kecik kat badan, macam campak kecik atau orang tua pangge sekam tapi bila pi kat doktor, doktor kata bukan. jadinya aku terpaksa kensel sebab anak aku dok merengek, teriak ja. takkan nak tinggai kat laki aku camtu, dia nak jaga lagi dua orang anak kot. aku pun tak tau nak stay kat wad berapa lama, so, baik kansel ja. nak hantaq kat pengasuh pun macam tak sampai hati. macam menyusahkan depa ja walaupun pengasuh tu mak menakan dia ja. kronologi anak kes anak aku nih :
4.5.17 - khamis
mak sedara dia dah bgtau ada naik bijik bijik merah di kepala, kat muka ada sikit. aku ok ja, mungkin ruam.
6.5.17 - jumaat
aku bawa pi spital kulim. wad kecemasan, doktor kata alergi. anak aku makan apa sebab yang aku tau makanan dia sama ja. tak tukaq. kot tukaq cadar ka sabun mandi ka, sama ja.
dia bagi ubat alergi. sukatan 15 ml..aihhhh banyaknya utk budak yang umur 11 bulan. so, aku tepon tanya balik doktor. jawapannya, memang betul sebab tak pekat.
aku bagi makan malam tu ja..
7.5.2017 - ahad
aku bawa pi klinik taman selasih sebab aku tengok koi naik banyak biji sampai satu badan. kat muka jadi berkeruping. kat hidung terutamanya. macam ruping kudis. kat kepala macam kelemumur yang banyakkkk sangat. tebai.
doktor kata, jangkitan virus tapi tak tau virus apa. aku confirmkan kot kot campak, bukan doktor kata. aku mintak surat sebab aku nak kena jaga dia. lagipun boleh berjangkit dia kata benda ni. dia bagi aku mc 4 hari..best dapat mc tapi tak best anak sakit. anak aku aktif dan tak demam. alhamdulillah. kalau tak lagi kalut.
8.5.2017 - isnin
aku bawa anak pi jumpa pakar di klinik pakar kanak kanak kulim. sebab? aku macam tak confident ja dengan ubat dokotr kerajaan. phuii..eksyen. doktor tu kata, ubat yang klinik kerajaan bagi tu dah betoi dah..dia pun tak bagi ubat tambahan kecuali untuk putih putih dalam mulut ja. dia cadangkan masuk wad untuk on antibiotik, aku kata, takpa, dokotr bagi surat dulu, sy tunggu sampai hari rabu,kalau tak ok, saya akan pi sebab saya akan pastikan anak saya makan ubat dengan sukatan yang betul. so, ok, amik ja surat dulu. 

balik rumah aku bagi makan ubat cantik punya, alhamdulillah. sekarang dah ok cuma ada sikit lagi macam mengelupas di kaki. tu ja, nanti ok lah tu...

kesimpulannya..eh eh ok gak ubat kerajaan nih...
then, aku punya operation, kalau sakit baru aku pi spital..atau after raya baru pikiaq nak pi buat kat swasta.

Posa Ganti

hampa dah habih ganti posa ka? aku belum. ada lagi 6 hari. lagi seminggu nak puasa. how come lambat sangat nak habis ni? haaa tu dia la, dah tau banyak hari nak kena ganti, lambat start posa ganti. kalau tak habis ganti, malunya muka ya Allah.. rasa malu sangat sebab nak kena ganti cuma 28 hari ja,Allah bagi tempoh 11 bulan untuk ganti, boleh tak habis? hmmm teruk beno aku kalau tak bleh ganti habis. tahun depan confirm kena bayaq fidyah. malukan ?kena bayaq fidyah sebab bukannya aku sakit terlantaq tapi malas nak start awai. ini lah jadinya. ada jugak yang salah paham, bayaq fidyah posa tak kena ganti..silap oiii..posa kena ganti, fidyah kena bayaq. so, hopefully, aku dan la speed bayaq posa sebelum bulan posa.

Tuesday, 18 April 2017

Malas

ya. rasa malas sudah datang. dengan badan rasa melekit, memang malaih nak buat apa pun. tambahan tadi , awai pagi dah pi ceramah di SMK St Patrick.. sekolah laki aku dulu tu. tempat plak dewan terbuka, kipas ada macam tak ada. nasib baik pengcahayaan cantik. dulu aku pi ceramah kat sekolah tu, tayang slide apa pun tak nampak sebab terlalu cerah. hari ok. setel ceramah dalam pukul 10.20 pagi. start ceramah nak dekat pukul 9 pagi. sat ja ceramah, kemarin lama sikit aku ceramah sebab budak kemarin ok lagi dari hari ni, ala ceramah bab dadah, sapa nak dengaq sangat kan?aku posa asainya hari ni. so, bila cikgu tu jemput makan aku tolak la sebab posa. balik dari sekolah, aku pi padang serai plak. sebabnya, nak bincang pasai program hari ahad ni bersama dr azemi. femes gak doktor ni. bukan dktr rawat orang sakit tpi kaunseling. so, bincang pi bincang mai. aku pi SK Guar Lobak. pun bincang pasai nak minta nak buat talk dengan cikgu pasai perangi dadah habis habisan ni. setel, aku balik opis. sebelum tu singgah di dinladin, sebab depa dok kata barang kosmetik murah sangat kat sana. terjumpa ramen yang laki aku dok cakap nak makan tu. sebungkus rm7..ntah sedap ka dak tak tau la. 


Monday, 17 April 2017

Biarlah....

biarlah apa orang nak kata,
yang penting kerja aku setel
biarlah orang lain dok saja
janji kerja aku jalan
ikutkan nak gak aku dok saja ja
tapi bila pikir amanah kerja
aku gagahkan juga la
sebab satg kalau tak setel 
aku gak nak menjawab
biarlah ada yang suka mereka cerita
hang dapat dosa apa aku kira
biarlah bos nak pandang aku sebelah mata
janji aku tau apa yang aku buat
dari dok saja tak buat apa
yang tau bercakap pandai saja
bukan mudah jadi ketua
kalau tak tahan mau lari saja
tapi ketua pun kena terima
hakikat jika kena teguq
sebab takada sapa yang sempurna
biar ;etih, biar aku buat sorang
janji aku bahagia
setel kerja, setel bab keluarga
aku bahagi sama rata
yang nak tengok saja
silakanlah...
jangan cakap nak kejar akhirat
kerja di dunia ni pun amanah yang akan ditanya
kalau tak paham konsep jangan cakap saja
belajaq dulu baru boleh berkata kata
kawan kawan semua
kerja amanah kita, tanggungjawab kita
sama sama kita jaga

Sunday, 16 April 2017

Bersyukur

ya, aku akui, aku kurang bersyukur. bila direnung ,ditenung dan diingati balik, banyak nikmat yang Allah dah bagi pada aku tapi aku lupa untuk nak ucap alhamdulillah. dalam kehidupan atau dalam pekerjaan, banyak nikmat yang telah dibagi pada aku tapi kurang syukur yang di lafazkan..aku mula tersedar tentang syukur bila aku baca blog sorang otai ni. banyak pengisian yang bagus bagus dalam tu walaupun kadang kadang katanya agak kasar bagi aku tapi itu cara dia. dan cara dia telah sedarkan aku tentang syukur. la ni, apa aku praktikkan, tiap kali bangun tidoq aku akan ucap syukur. sebab? Allah bagi aku hidup lagi lepas tiduq. buatnya mati dalam tidoq cmna? aku diberi anak anak yang sihat. walaupun kawan kwn aku ada anak yang sakit silih berganti, walaupun hanya demam, tapi , demam pun boleh menyukarkan pergerakan  kita kan? nak pi keja tak boleh, nak lena tak boleh, anak asyik bising, teriak ja. alhamdulillah, anak aku sihat. aku ada keta nak pi keja, amik anak sekolah, walaupun sekarang aku guna kancil lama. masih boleh bergerak, ada econ. ada keta baru simpan sebab minyak mahai. ada ketika bawa keta baru. syukur aku berpeluang ada dua keta, baru dan lama , walaupun bukan keta import.. tengok poket sendiri kalau nak membeli. syukur, tengah bulan masih mampu beli kasut baru walaupun kasut murah ja. beli time sale. takpa, brand crocodile gak. mampu beli baju baru anak, walau tengah bulan, mampu sambut besday anak, beli kek, belanja adik beradik makan..menghitung hari nak gaji, aku masih lagi ada duit baki dalam dompet walaupun rm10. ada kawan aku yang terpaksa meminjam sana sini nak cover sampai hujung bulan sebab claim duit dah habis. pending, tunggu lain bulan, mcm tu lah rencah kerja kami, claim tak pernah ada on time. syukur jugak, Allah bagi aku kesihatan yang baik. kesihatan adalah nikmat Allah bagi yang paling besaq. tak guna gaji mahai, rumah besaq kalau kita sakitkan? dan aku telah mempunyai kesedaran untuk memperbaiki kekurangan aku dalam solat. dan aku berdoa, tolonglah aku ya Allah supaya aku akan kekalkan apa yang aku lalai selama ini. sesungguhnya, nikmat Allah terlalu banyak untuk dihitung. ucapkan Alhamdulillah tanda kesyukuran pada yang Maha Esa.

Sunday, 19 March 2017

PTPTN

korang ada menyimpan dengan ptptn tak? under sspn i plus. bagus gak kalau hampa menabung kat sini sebab pembayar akan dapat perlindungan insuran. not bad la coverage dia, walaupun seciput ja kita sumbangkan. aku baru bukak untuk anak sulung, yang no dua dengan tiga belum lagi. min simpanan sebulan rm30. dalam rm30 tu, rm10 adalah untuk takaful. kiranya, banyak mana kau simpan, rm10 tetap ditolak untuk takaful. apa yang dicover ialah pampasan untuk kematian, hilang upaya, sakit kritikal dan elaun spital. elaun spital ni sikit ja.rm20 semalam. macam takdak apa kan, tapi ok la sebab rm10 ja yang disumbangkan untuk takaful. kalau nak banyak dapat pampasan, sila la hubungi aku, amik insuran dengan aku. yang tu kau boleh dapat elaun spital rm 100 paling sikit. nak banyak lagi pun boleh tapi premium mau tinggi la. sebenarnya, matlamat ptptn ni nak galakkan tabungan, nanti nak belajaq tak la pening pala nak cekau duit kan?aku pun peminjam ptptn. aku bayaq bulan, potong gaji. gatai aku ni, dulu kalau aku bayaq sikit2 pun tak kena buat potongan gaji tapi dah dasar pemalas, aku sat bayaq sat dak, lepas tu hujung tahun lepas, bila ptptn nak buat potongan ikut suka baru la terhegeh hegeh isi borang. ha amik kau, baru kelam kabut. kalau tak isi borang depa akan potong ikut suka hati. kawan aku kata, kawan dia kena sampai rm400.nak makan apa kalau kena potong sebulan banyak tu. so, baik la simpan sikit sikit. campuq dengan simpanan yang berinsuran kalau sapa yang amik, boleh la cover cover sikit. ke depan kedepan ni, kos akan lagi tinggi, sekarang pun dah tinggi, apatah lagi tahun tahun akan datang. meh la nyimpan dari membazir..tapi kalau dah nak simpan pun takdak celah dah, apakan daya.. itu lain crita..

Musim Hujan

sekarang dah start musim hujan nih. bayangkan, kemarin tengah hari dari panas lit lit, tiba tiba hujan dengan lebatnya. phewww lebat sungguh. pagi ni pun dah mendung dah ni. baju banyak tak basuh ni. tepi opis aku kedai dobi layan diri. aku pernah try basuh sekali.. memang syiok sebab mesin besaq, 14 kilo, spin 16 kilo. pergh best betul guna. bila dah setel basuh, dengan wanginya dengan panasnya kain tu. syiokkkk sangat. hampaq ja kain baju tu sat, lepaih tu boleh lipat dah. aku pernah try satu kedai dobi layan diri dulu, tapi servis dia tak best. bila spin, kain tak kering pun. bila basuh, kain tak wangi pun. kedai ni, wangiiii ja tahan berhari hari. kemarin, kat tengah pekan kulim, hujan punya lebat, mai kat opis aku, jalan pun tak basah..tak hujan sebelah sini..tu diaaaa, kuasa Allah, sana hujan, sini dak. masa aku belajaq kat uitm dulu la, pensyarah aku crita klia tu punya la besaq, bayangkan side sana hujan sebelah sini dak..huiyooo kagum seketika. tapi bila ingat balik, itu kuasa Tuhan, tiada apa yang mustahil.

Kereta Baru

secara rasminya, chewah, aku beli proton ertiga, bukan aku, asben aku. keta ni gunanya bila nak kuaq dengan anak anak.selesa sikit sebab kalau depa nak tidoq, boleh amik sorang satu row, sebab ertiga kan mpv ,6 seaters, amik la yang belakang ka tengah ka. kalau harian, pakai kancil ja..yang aku crit 3 kali dah aku kena tu. nak beli honda brv, avanza tak mampu, mampu tengok ja. telan air liuq aku tengok orang pakai keta camtu,berapa la bulanan depa bayaq?berapa la gaji depa. aku ni teringin nak pakai keta import, hmmm teringin ja la, keta tempatan gak la yang mampu. dari perodua ke proton. tapi, aku heran la, napa la int keta tempatan tinggi berbanding keta import. kesian kami yang susah ni, dah la nak beli keta pun susah, kena bayaq mahai plak. tapi, bersyukur lah, ada rezki Allah bagi untuk aku pakai keta baru. bab maintenance tu, crita nanti lah pulak. tak berjalan jauh lagi pun keta tu. dekat dekat ja. nak berjalan mana, semuanya mahai, tak tau nak pi mana. nak pi penang, adoiii tempat semua mahai, nak pi zoo, tiket dah mahai, binatang macam sama ja. tak menarik pun. aku rasa amat sempit bila rega minyak mahai..bayangkan, nak makan, jenuh cari tempat murah, nak murah tera mana lagi. orang meniaga nak untung, nak juai murah camna..nasib la aku golongan marhain yang gaji kecik..nam tampung hidup. habis jimat dah ni... macam tak kena tajuknya, tapi lantaklah..

Kereta Lama Buat Hal

aku sebenarnya dah juai keta myvi aku. aku beli kancil lama, tahun 1996. keta tu kuaq masa aku tingkatan 4. lama dah kan, sekarang aku dah 37 tahun. keta tu semuanya lama stail. ye la, tengok tahun kuaq la kan. tingkap kena pusing, sensor reverse takdak, kalau tak tutup lampu pun takdak signal bunyi. semuanya la old style. mula2 aku beli, aku ingat meter minyak rosak sebab boh rm10 meter tak gerak, adoiii jem..camna nak trace minyak kurang nih. padahai aku lupa minyak seliter rm2.30. bukannya rega minyak masa aku beli kancil tahun 2006 hari tu, seliter baru singgit lebih. 

alkisah yang pertama, aku boh rm10, aku naik keta, hantaq anak pi rumah pengasuh, pi balik 16km, dari rumah pi srinpek, aku rasa dalam 15 km pi balik, pi cch, pi srinpek lagi amik anak tuisyen, pi taman tiram amik anak, lastly, keta stop depan cmart dekat mcdonald kulim.berpanas aku dalam keta tu dengan mohsin dan anak yang kecik. bikin aku panas. cut it short, sebab minyak. so, salah aku sebab dengan km yang lebih dari 50km, aku harap rm20 minyak mampu aku bawa keta untuk 2 hari,hahahaha padan muka aku.

alkisah yang kedua, aku start keta, awat keta aku gegaq teruk sangat. punya kuat gegaq, especially bila aku nak reverse. mula2 aku ingat biasa, rupanya masa otw nak ke rumah pengasuh aikkkk dah lain macam..tekan minyak macam tak masuk ja minyak tu. kebetulan, minyak dah E..eh nak habis minyak kot jadi camni. aku singgah stesen minyak. ngam ngam berenti dekat pam, enjin mati sendiri. 3 kali jadi camtu, kalau aku stop kat trafik light, gegaq lagi kuat. cut it short, tak bleh on econ, boleh bagi mati enjin..aku bawa keta tanpa econ baru tak gegaq dan tak mati enjin. bawa pi kedai yang selalau aku pi, dia tukaq cable denganmacam penapis tu.kena rm55. baru ok...

alkisah yang ketiga..aku pi pekan kulim, nak tukaq barang kemas, rantai tangan aku yang kecik dan kosong tu,aku pi kedai yang selalu aku pi, kedai emas delima. aku amik rantai tangan baru, moden sikit patennya. rm 1388.. tolak rantai tangan yang kosong tu dapat rn 1378..aku tambah rm10 ja la. berat rantai tangan ni 6.22 gm dengan harga emas rm181.campur upah dengan gst dapat la rega cam kat atas tu.
setel kat kedai, nak start enjin keta, senyap sunyi keta aku.adoiii apa hal plak nih..dah la kering. rupanya, bateri kong. tepon la kawan2 opis, mai la en mi dan ad..depa pi cr kedai bateri. nak dijadikan lebih tragis, hujan turun dengan lebat. hahahaha lawak.. depa pun tukaq bateri dalam hujan dengan aku pi pinjam payung dari kedai emas tu la. kena bayaq rm 140..harga asal rm160 tolak bateri lama rm20. alhamdulillah, kawan kawan membantu. setakat ni, apa yang terjadi memang kawan2 la yang tolong. syukur, ada kawan2 yang baik camni walaupun ada gak tak semua camtu..banyak yang elok dari tak elok, so, pejam mata terima saja.
hari ni, keta ku berbateri baru dan aku ber rantai tangan baru..

Hati

aku nak sentuh sikit bab hati ni. sebab manusia ni rambut sama hitam, hati lain lain, aku heran sungguh kalau manusia yang hati busuk ni. nak cari salah orang ja. nak cucuk orang ja supaya timbui masalah. heran aku. apa pekdah yang dia dapat.? berkira keja, suka ja cari salah orang. yang jadi lalang lagi la hampeh.ssat dia sokong orang tu, sat dia sokong orang ni. kalau ada kepentingan pada dia, on la, kalau tak dia pangkah besaq besaq. apa buruk perangai sangat. umuq dah tua, tunjuk la teladan kat orang muda. buruk perangai camtu. tak malu ka, isu kecik diperbesar besarkan..macam takdak penyelesaian..padahai benda boleh setel on the spot. orang macam ni memang tak patut wujud di dunia ni. haru biru tempat kerja kita. jenis manis di depan, di belakang macam apa lagi mulut. ada yang stail apa apa sikit post kat fb. bila kawan teguq, sentap, boh kat fb.konon fb aku punya, aku punya suka la..memang la fb hang, hang punya suka tapi kawan2 bukan bodoh, dia tau la hang jenis mcm mana, jenis nak tunjuk hang baik,dekat kawan hang boleh la hang kelentong, dengan kawan sekerja hang boleh kelentong ka perangai buruk tu. dak la kan? yang menyucuk ni kadang2 yang jantan lagi teruk dari yang betina. punya busuk hati tu, tak tau nak cakap la..renti kanlah buat benda tu. kita nak kerja lama bukan sat ja. kalau dah tak suka, isi borang pi pindah mana suka. tapi kalau di mana pun dok buat perangai sama gak, sapa yang suka. dok la hang sorang sorang macam kera.

Adab Menyewa

menyewa ni bukannya mudah. sebab kita duduk di rumah orang, guna harta orang. dari rumah hingga ke bil, semuanya kita sewa. jadinya bila kita dah tak sewa di tempat tu, langsaikanlah semua yang kita guna tu, jangan la ditinggalkan pada tuan rumah. sebab tuan rumah dah bagi sewa, rega murah dah kira baik dah tu. ni kalau rumah yang ditinggalkan tak terurus, tinggalkan bil bil lagi..adoiii letih rasanya. penyewa baru memang la tak berbunyi tapi bila bil sampai dia akan forward ja bil tu..dah kau kena bayarkan dulu..adoiii lain kali ken beringatla bila penyewa nak blah. jangan amik mudah sewa yang tertunggak, bil yang tak langsai.. beringatlah

Monday, 20 February 2017

Alhamdulillah

alhamdulillah...rumah aku dah ada penyewa. aku iklankan kat fb aku ja. tengah hari aku iklan, pukul 2 dah ada orang call. mlm dia dah pi tengok rumah. rumah aku sempat kosong ada la dalam seminggu. sempat aku potong rumput, bersihkan kotoran, repair apa yang patut. nasib baik kerosakan kat rumah tu yang kecik2 ja macam kepala paip patah, saluran sinki bilik air bocor. semua tu abang ipaq aku yang setel. dalam 2 hari dia buat, dah ok. aku upah rm 150. mesin rumput, abang ipaq aku yang sorang lagi buat. aku upah rm80. huiiiii dia mesin rumput memang cantik. rapatttt ja.rumput tu memang pendek betui. skill sebab dia asai jadi buruh mpsp. lepas tu naik jadi mandur. aku letak harga sewa rm550. dah tawar, jadi la rm500. oklah, dulu sewa rm350 ja pun. aku langsir pun tak sempat pasang. pi bagi kat dia ja, dia pasang la sendiri. depa tu orang sik, bini keja tesco, asben keja kilang hoya. yang bini tu tak la pekat loghat sik sangat, yang lelaki tu pekattttt la sangat loghat dia.anak baru sorang, umuq 5 tahun, yang no dua coming soon, bersalin bulan 4 kot. serius, rumah sewa di kulim ni memang laku keras. tak payah iklan kat mudah pun. bertalu orang telefon. dan rezeki dia la, dia orang first call, tengok, teruih setuju. aku pun tak la payah sangat nak memilih. tengok dari budi bahasa tu,rasanya ok. setuju ja la.masa aku nak pi bagi kunci rumah tu, chinese selang 4 buah rumah tu , mai teguq aku, dia ingat aku sapa, mai tengok rumah ka nak buat apa.bila aku bagitau aku tuan rumah, dia tanya aku, nak juai ka?kalau nak juai kasi tau sama saya.aiseyyy..tak juai la tokey, rumah pun satu ni ja ada. masa aku baru beli hari tu, chinese sebelah rumah pun tanya jugak. kakak dia mau beli..hmmmm maaflah, ni la aset yang aku ada. nak beli pulak, payah la sebab harga rumah makin mahai..kat kulim pun dah bertus ribu. starting saja dah rm200k..huiiii mana nak cekau duit nak beli rumah ni??? tak tau la kedepan ni mcm mn, mampu ka anak aku beli rumah...redha ja la.

Sunday, 19 February 2017

Mukhlis & Critanya

mukhlis dah boleh makan dah..dah 6 bulan ++, so, aku dah boleh buat makanan yang sesuai untuk dia. anak kali ni, aku rajin la sangat. aku beli setin ja nestum. rasa mahai sangat rega nestum berbanding 5 tahun lepas..so, aku buat ja makanan tu sendiri. google dalam int, macam2 resepi ada. yang selalu aku buat, beras + karot + kentang + kurma. ada gak aku buat, campuq bayam, cheese, ayam, brokoli dan serbuk ikan bilis. aku tak guna langsung garam. masin pun dari ikan bilis dan manis dari kurma. setiap hari aku masak, malam tu , masak siap2..esok aku panaskan ja. hantaq pergi rumah pengasuh. sebekas aku hntaq, habis. laju ko makan dik. tapi badan tak naik sangat. baru 7 bulan dah nak berdiri, gigi dah tumbuh 2 batang di bawah. merangkak tak nak, teruih duduk dan nak berdiri. cepat betoi progress budak ni. lain dari abang dan kakak dia.
tiap malam nak tidoq, aku kena stand by susu dalam bekas kecik dengan botol yang dah diisi air. sebab bila dia jaga, katakan 3 pagi, teruih nangis nak susu. kuat pulak tu. nak susu ja pun. kadang2 dia jaga sampai 2 kali.ish kuat minum susu. sekarang aku bagi susu anmum sebab susu badan memang dah takdak, heran aku camna orang boleh ada susu sampai 2 tahun. aku tak sampai pun tahap tu. rezeki masing masing kan...tokey kedai baby yang aku selalu pi tu bagitau harga susu akan naik dalam 5 % bulan mac ni. aiseyyyy naik lagi, semua rega barang naik. stress la aku dengan keadaan sekarang nih. gst lagi, harga naik lagi. mana la rakyat miskin cam aku ni nak survive..hmmmm hidup hidup.
biskut untuk baby, aku baru 3 kali beli. tapi rsnya teramat penting untuk aku beli sebab sian bila time kita makan dia tengokkkk ja. so, belikan biskut baby.walker pun aku beli walaupun nurse tak bagi sebab bahaya. tapi aku guna kadang2 ja sebab banyak masa dia di bawah ja. senang nak main main dengan abang dan kakak dia. yang abang tu ok sikit, yang kakak tu bukan main kasaq lagi. aku suka tengok baby masa dia tidoq. rasa bebasnyaaaa dia..telentang, mengiring, rasa dia tidoq tanpa ada masalah..suka aku..
pagi2 pukul 5.45 aku dah hntq dia pi rumah pengasuh, petang pukul 6 baru amik. tapi dia ni pelik, dia payah nak kat orang, kat pengasuh dengan aku ok. dengan mak tok dia pun dia tak mau. kalau nak tinggal dalam 10 min ok. kalau mak tok dia pegang, nampak ja aku, siap..nangis la...sedih aku tengok. part yang sedih bila dia tengok aku, dia nak mai kat aku. dia tak merangkak, dia meluluq orang kedah kata. ya allah,sedihnya aku tengok dengan mimik muka dia tu...sayuuuu hati. mukhlis husni..kejujuran dan indah..semoga jadi anak yang jujur dan terpuji dan indah di hati semua orang..aminnn

Wednesday, 4 January 2017

Mohsin Darjah 1

tadaaaaa...dah 4 hari mohsin masuk darjah 1..soalan dia, bila mohsin nak tinggi? darjah 1 bukan bermakna orang tu kena tinggi. rendah pun darjah satu. ikut umuq bukan ikut tinggi..lepas sekolah, mohaimin pi mana? mohaimin pi tahfiz an nadhoh..transit sana. alaaaa dah banyak kali abang tanya. abang lupa nama tempat tu. maksudnya, dah banyak kali la mama jawab kan? heeeeee 
masuk hari ni, dah 3 hari aku bekalkan dengan spageti. spageti mama sedap la. abang suka. orait, mama akan buat lagi untuk mohsin bawa bekal pi sekolah. tapi takat minggu ni la. minggu depan bawa menu lain plak. takkan spageti ja memanjang kan? spageti plak partner dengan nugget atau hotdog. layankan ja. janji dia mau makan. sebenarnya penyelesaian mudah ja bab bekal ni. boleh ja beli kat kedai makcik nah hujung padang tu. bihun, mi, nasi lemak, kuih yang mohsin suka semuanya ada. tapi, aku rasa macam lebih best dan lebih bersemangat nak masak bekal anak. tu yang aku masak tu. spageti aku rebus ada la dalam 20 batang ja..kuah spageti ada la dalam 2 camca ja, hotdog potong2 ada la dalam 10 keping, isi ayam adala dalam segenggam. bukannya banyak, budak2 makan, bukan orang dewasa. setiap pagi, bangun ja tidoq, masak kuah spageti kat mohsin dengan bubur kat adik dia. bab ni nanti aku crita..mohsin mula kelas maju dah tukaq ke kelas mantap. tak tau la kelas tu kelas pertama ka berapa. malaih nak tanya cikgu. yang aku tau, kalau kelas pertama, mak pak akan dapat surat kebenaran untuk anak masuk kelas tu sebab depa akan buat DLP. kalau waris setuju on la dok dalam kelas tu, kalau tak, masuk kelas lain. so, tunggu ja la surat kalau dapat. aku dah bgtau mohsin, kelas mana mama tak kisah, janji belajaq. itu yang penting..esok hari khamis. hari last dia pi sekolah dalam minggu ni. minggu ni cikgu bagi kelonggaran untuk mak pak tunggu anak kat kantin. tapi dah bawa bekal cuma perati dia makan ja la. duit tu aku ajaq dia nyimpan. balik sekolah boh dalam tabung. hujung bulan bleh pi bank. kena la ajaq berjimat dari sekarang. jangan nak membeliiiii ja. mak ayah bukan orang senang.
actually, aku tak ajaq pun lagi anak aku duit tu. ntah dia tau ka dak ntahla..kena ajaq jugak ni. satg tak reti nak bayaq plak. kan susah. bagi duit tak amik belen. naya la. anyway, hopefully mohsin akan berjaya adapt semua ni. btw, dai satu kelas dengan mohaimin, kawan dia masa di LC dulu. sekelas, makan bersama. ok lah. ada klik dah. dengan anak wawa pun dia dah geng. tapi anak wawa lain class. balik ja bersama.

Tuesday, 3 January 2017

Bawa Bekal

dah 2 hari mohsin ke sekolah rendah. dah 2 hari jugaklah aku bekalkan dia dengan bekal makanan sebab dok memikir ramainya budak nak beratuq beli makanan, nak membayar lagi, nak amik belen duit lagi. baikla aku bagi dia bawa bekal. bukannya susah pun. tanya ja dia nak makan apa esok. hari pertama, nugget dan hot dog. hari kedua, aku buat spageti. spageti bodo ja. kuah, hot dog potong kecik2 dan isi ayam. setel.biasa dia makan banyak tapi bukan sekaligus, jadinya hr ni aku boh banyak. tak habis plak..lain kali, aku kurangkan kuantiti. esok hr ketiga, tengah dok pikiaq nak buat sandwich teluq kat dia.
takat la ni, pakaian dia ok la. belum kotoq sangat. masih terkawal. mungkin sebab belum xplore sek ni lagi. duit kemarin bagi tak guna la sebab dah tak beli apa kat kantin. masuk tabung la duit tu. aku bg rm2 ja sehari. nasib la mohsin pun pandai gak sikit2..dia nak simpan duit, nak makan bekal.lega aku dengaq.
bab mohsin takdak pa sangat nak risau takat la ni la. adik dia pun mcm ok ja. cuma yang jadi kebimbangan bila time nak balik. takut aku lupa nak amik dia..hahaha nasib la aku ada kawan yang sekolah sekali dengan anak aku, boleh la pakat2 ingat sesama sendiri..
hmmm semoga semuanya mudah dan lancar..aaaaminnnn