Wednesday, 20 September 2017

Jaga Adab dan Tingkah Laku

as salam kawan kawan...
kebanyakan kita semua bekerja. ye lah, kalau tak kerja tak cukup plak nak buat belanja. kos hidup semakin meningkat. kalau sorang saja kerja mana nak cukup dengan segala galanya kena beli nih. memang sakit sangat. 
bila dah bekerja, off course la dalam opis kita ada laki dan pompuan. ada yang dah kawin, ada dah tunang dan ada yang single mingle. it is ok. dah jodoh, ada yang kawin, belum, kawin awai, kawin lmbt. itu takdak masalah. yang jadi masalah bila kita bekerja, bercampur dalam opis laki dan pompuan dan kita tidak menjada adab dalam pergaulan berlainan jantina. itu bahaya sebab boleh menimbulkan fitnah. itu adalah kebatilan yang perlu kita jauhi. 
walaupun sporting tera mana si asben atau si isteri, kena teguq suami atau isteri supaya menjaga batas pergaulan. jangan sampai suami tu jatuh tahap dayus apabila si isteri pegang tangan, bertepuk tampaq dengan laki lain. walaupun laki tu dah kawin, pompuan dah kawin. awat, orang dah kawin tak boleh curang ka? tak boleh jatuh hati ka? kalau bujang, dok bertepuk tampaq, dok dekat dekat, bisik bisik, senang ja. pi kawin cepat cepat. tapi kalau dah kawin, bahaya. ini yang kawan kawan bekerja perlu elakkan. memang kita reja satu opis, satu unit, tapi pergaulan kena jaga. tiket kita kuaq bekerja adalah untuk mencari rezki buat keluarga bukan kuaq untuk suka suka nak lupa masalah rumahtangga. kalau ada masalah rumah tangga, pi setel dengan cara yang betoi. pi crita kat yang lain jantina buat apa? mana boleh. aku tau, aku bertukaq tempat reja banyak kali dah. ada ja masalah cmni di mana mana pun. punca bukan dari kerja tapi dari pekerja. 
wahai kawan kawan ku, kalau kita ada masalah tera mana sekalipun, jgan kita memburukkan pasangan kita. nak crita buruk pasangan pi la kat orang yang sepatutnya. kaunselor ka, orang tua ka..jangan dok pi canang kat kawan kawan. cacat cela bini asben kita, kita yang tau dan kita yang perlu baikinya. masa meluat memang la semua tak kena, masa suka semuanya indah belaka. awat, kita tu elok tera mana sangat? cuab chek balik diri kita. jagalah adab supaya ruamh tangga selamat, rezki berkat.

Bukit Bendera, Pulau Pinang

lama sangat aku tak pi sana. seingat aku, first time pi sana masa sek men dl.lepas tu ms bercinta dengan x bf.lepastu dah tak penah pi dah. apa yang aku ingat kat atas tu cuma anginnya yang amat nyamannn sekali. kali ni, aku bawa anak anak aku pi plus dengan anak sedara sorang. perubahannya ialah, train dah berekon, tempat parking dah ada bertingakt lagi uu..dulu dulu kalau nak pi jenuh la nak cari parking. rodok la rata dekat flat dekat situ. kesian kan, tempat menarik untuk orang ramai nak melawat, tapi tempat parking plak slack. sekarang dah ok, mungkin depa baru nampak kepentingan tempat parking kot. tak pun dulu depa ingat orang tak kisah parking merata rata. 
harga tiket, kalau nak murah silalah bawa ic..kalau tak memang kau kena bayaq mahai. aku bayaq rm 33. 2 dewasa, sorang budak sekolah,2 kanak kanak. ada jugak fast lane utk orang yang tak nak beratuq panjang. tapi kalau kau fast pun tapi train sama gak nak berebutnya, tak payah la. masa naik, aku tak dapat tempat duduk. kena berdiri. masa turun ok, aku dapat tempat duduk.kat depan sekali. sayangnya, video aku tak amik. lupa plus segan..
kat atas, sampai ja dah terasa sejuknya tiupan angin. sekarang dah ada tempat untuk nak view penang. depa buat deck gitu. aku tiba tiba rasa geli tapak kaki la plak. aku ni kalau naik tempat tinggi tinggi memang tapak kaki akan rasa geli. semulajadi camtu.huihhhhh bestnya kena tiup angin camtu..sejukkkkk ja. amik gambaq sekeping dua, aku pi jalan jalan dengan anak anak aku. antara yang korang bleh pi melawat kat atas tu , yang sempat aku ingat ialah :
**owl museum.. bayaran masuk rm12 utk dewasa kanak kanak ada caj jugak rsnya.
**padlock apa ntah..ala mcm kat luar negara tu, ada jambatan, kau beli padlock, tulis tulis sikit, lock la kat jambatan tu..rega aku tak tau berapa sebab aku tak naik pun. malaih aih
**simulasi ribut dan taufan..rm 36 seorang.. kat atas tu rate pelancong dan rkyt malaysia sama ja.
**buggy ride - rm30 satu buggy. pusing 2km pi dan 2 km balik. ok la sebab kalau nak jalan letihkan, lalu kot rumah orang putih yang dulu dulu yang sekarang orang malaysia yang kaya melana dah beli. yang aku tau,satu rumah sugar king, anak raja perlis, jutawan melayu, jutawan india dan rumah ketua menteri penang yang pertama ada kat atas tu. depa tak dok situ pun. aset saja, mai sekali sekala ja. 
**the habitat - rm50.ada skywalk. tapi dengaq critanya jauh nak bejalan tu. kalau rs ada kudrat masuk la, boleh tengok binatang dan alam semulajadi yang amat la cantik. save our earth.
**laluan cinta. kena bayaq berapa tak pasti tapi kalu masuk, kau boleh bergambaq kat laluan tu, siap dengan nama kau tulis kat atas tu. 
**gambaq kenang kenangan -sebelum naik train, depa akan amik gambaq, naik atas claim la gambaq kita tu.sebelum depa print, tengok la dulu, kalau ok, print bayaq, kalau tak abaikan. aku tengok pun dak.

kalau nak naik buggy tu, baik tanya dulu, ni hotel punya atau persendirian punya sebab kalau naik yang hotel punya, depa akan bawa slowww je. kalau yang persendirian, depa akan bawa laju sebab ligan trip.
makanan kat atas ni, bagi aku mahainya. nasi goreng rm8 sepinggan. perghhh mencekik betul. baik bawa bekal dari bawah. mesti hampa terpikiaq kan? camna orang kaya yang ada rumah kat atas ni naik bukit bendera. takkan depa nak berhimpit dalam train?actually, ada satu laluan lagi iaitu dari kebun bunga. boleh naik ke atas ni. guna 4x4 la.camtu la geng jutawan ni mai bukit bendera. kalau la aku boleh tengok rumah tu kat bahagian dalam, mesti best kan? tapi sapa nak bagi tengok...


Kenangan






ni semua gambaq kenangan besday mohsin. rasanya yang ke 4.baju yang dia pakai tu masih lagi boleh pakai sebab badan dia tak besaq. alhamdulillah.. anak aku ni sorang yang nampak tokoh abang abang sebab dia ada dua adik lagi. bertanggungjawab, rajin tolong aku.alhamdulillah

Apa Aku Nak Buat

heloooo..lama tak update. niat di hati nak menaip tiap tiap hari. jadikan blog sebagai diari tapi apakan daya. malas melanda. hingga membantutkan cita cita murni ku ini. aku ada satu masalah. bukan masalah sangat tapi aku dok pikiaq apa cara aku nak bagitau hal ni pada depa. begini kisahnya, dia pejabat aku ni ada aku rasakan kemurungan. sebab ada yang bermasam muka. tak berteguq sapa. aku tau pasai pa tapi nak teguq suruh berbaik tu payah. sebab dua dua kita kawan baik. tapi, aku rasa aku bukan la baik mana dengan depa yang berkrisis tu sebab ada banyak hai yang terjadi aku tak tau. tak kisah la. tp ni dah banyak hari tak berteguq sapa. makan asing asing. dulu sebiji keta kami ja. ni pasai keja la ni. pasai sorang kata dia ja dok buat reja. yang sorang lagi kata dah dia tak boleh. ada plak kawan yang pi teguq direct. jadinya, masing masing tak beralah, tak bercakap la sampai la ni. mendung ja opis aku nih.
itu la, orang tua kata, buat baik berpada pada. kawan ni, kadang baik tera mana pun, nanti ada krisis jugak. nak plak sampai bab mengungkit. aku pernah hadiah hang ni, bagi hang tu. woiii kalau sampai camtu jem ooo.. payah sebenarnya berkawan nih. sebab sedara pun kita bleh bergaduh, apa tah lagi kawan kawan kan?

Wednesday, 13 September 2017

Set Goal

ni bukan pasai nak score bola tapi pasai nak set goal untuk diri sendiri. aku nak perbaiki apa yang kurang dan sememangnya banyak kekurangan aku sebagai hambaNya. lalai dalam solat, kurang bersedekah, solat sunat tak buat, surah amalan pun tak buat tapi selepas abang ipaq aku meninggal secara mengejut aku rasa ya Allah, apa amalan aku nak bawa kalau aku mati. jadinya selagi ada masa, aku cuba untuk memperbaiki diri supaya aku boleh melakukan sesuatu bagi menambahkan amalan aku. sebenarnya, Allah dah bagi banyak cara untuk kita nak jadikan bekal. cuma kita ja yang tak buat. dalam satu ceramah yang aku dengaq, ada satu selawat yang elok diamalkan sebab jika diamalkan, dosa kita akan diampunkan selama 80 tahun. jadinya bayangkan lah hidup kita pun tak panjang tapi dah diampunkan dosa selama 80 tahun. apa kata kita amalkan supaya menjadi amalan harian. ada juga uztaz kata, surah al mulk akan membantu kita sewaktu di alam kubur, jadinya marilah kita amalkan supaya dapat mambantu kita ketika di alam sana. 


Hilang

sedih mengenangkan takdak rezki aku. aku pun tak tau awat la pagi 11hb september tu aku tak simpan gold bar tu kat rumah. sedangkan aku dapat dah lama dari hanis. aku boh ja dalam beg. ingat nak jadikan semangat, rupanya semangat nak hilang. aku beli masa tu rm 202. gold bar amenthyes. entah betoi ka dak spelling dia pun tak tau. pagi aku nak mai reja ada dalam beg aku, masa nak blik baru aku perasan, gold bar tu dah takdak. kawan aku suruh aku baca yassin, tapi aku baca satu amalan yang aku google, aku try buat yang tu. cuba pi la kot kot berjaya. kalau ada rezki aku, jumpa balik, kalau dak, bukan rezki aku..Allah bagi pinjam sat ja..
hmmm reda ja..

Thursday, 24 August 2017

Sale Sale Sale...beli beli beli


ni mesti dapat setiap bulan. kalau tak dapat pun, tanya kawan kawan, sapa yang dapat, tolong share kat group. memang bermanfaat betui whatsap dalam hal ni. tak dinafikan. panduan untuk kami generasi yang ada anak anak kecik ni. maklumlah susu tepung mahai, pencuci pakaian mahai, minyak mahai. kat mana ada offer, sureeee aku akan terkam pi. 

sebagai cth, kalau susu dutch lady rega sepeket standard price rm 22.99.. offer dah jadi rm 19.99..berapa banyak dah save kan? rm3 tu. apa boleh beli dengan rm3.. ? tambah lagi singgit bleh dapat nasi ayam sepinggan. jadinya, amatlah bermaknanya offer ni. selalunya time hujung bulan nih, 2,3 supermarket akan buat offer. kalau kat Kulim ni, supermarket Minat, C Mart, Shaan, Tesco, Giant dan The Store akan buat offer. so, kerja aku, tengok ja sapa yang offer paling best. yang tu kita serbu. 

hidup di zaman yang semuanya mahai, kena a pandai memilih..kalau duit ringgit bersepah, ok lah. capai ja apa yang nak, kalau hidup cam aku nih, pandai pandai la pikiaq.

Korban & Akikah


untuk pertama kalinya , dalam sejarah hidupku, aku buat korban untuk diri aku sendiri. not in my country, but in India. yes India. why India, aku pun tak tau nak jawab exactly why..maybe orang malaysia dah banyak makan daging, so, kita buat kat tempat yang ramai orang susah. bila orang payah nak dapat makanan, bila dapat depa akan lebih menghargai. kalau bagi kat orang kita, kadang-kadang jadi membazir. tapi kat sini pun ramai orang susah kan? 

hmmm tak kena point aku nih. sebab yang seterusnya , yang menjadi faktor utama untuk orang berbajet rendah cam aku tapi nak buat korban atau akikah ialah sebab rega..ya REGA..murahkan? kalau kat malaysia, setompok dah rm 600. pikiaq banyak kali kalau nak buat. kalau kau masuk under yapeim pun rega dia dalam rm400 gak di kemboja. kalau tak silap aku la. aku dah lupa. ada tengok list rega tapi aku lupa. tapi aku rsa yang kat India ni la paling murah. cam kau nak gi melancong la, ada hotel murah, ada yang mahai. tengok bajet, pilih la mana nak. janji kau melancong jugakkan?
ustaz ni, aku tau dari kawan aku, so, aku rasa confident nak buat sebab dia selalu buat dengan ustaz ni. tahun ni aku buat untuk aku, tahun depan aku buat untuk orang lain plak. 

alhamdulillah, aku berjaya buat tahun ni. sebab , nak buat ibadah ni memang akan rasa berat. macam kau nak derma, ada nak huluq rm10, mesti pikiaq banyak kali. banyaknya yang derma singgit ja. sedangkan tu sedekah tu, banyak ganjaran pahala kita akan dapt. tapi, apa apa pun buatlah ikut kemampuan. bukan sebab ikut orang. so, moga tahun depa aku ada lagi rezeki nak buat korban..
insya Allah.

Wednesday, 23 August 2017

Acar Ikan Masin


Sedapkan?kalau makan dengan nasi putih panas panas mesti sedap gila.silap hr bulan boleh tambah 2,3 pinggan nih..selalu aku makan acar buah,tu pun yg mak ndak buat..memang sedap gila..kalau kenduri wajib la ada.kalau ada wajib la kn amik simpan sebab byk sgt orang mintak nak tapau.rasanya kenduri anak dia minggu depan ntah banyak mn la ndak buat.ada can aku songlap bw balik.aku penah dengaq acar ikan masin,mkn tak penah.hinggalah satu hari,aku pi nak amik result blood test..aku jumpa dgn sorg makcik ni,sembang punya sembang..dia buat acar,roti benggali,roti buah,segala mak nenek la dia meniaga.orang pencen,tak tau nak buat apa,meniaga ja la.dia la yg buat dan aku order 2 bekas.buat nak rasa ja dulu. Sepatutnya dia hntar mai opis hr ni.tapi dia lupa la tu.dari pagi sampai ke petang aku tunggu,tak datang pun..frust...takpa,satg aku msg tny..ka dia dah juai semua...

Monday, 21 August 2017

Eksperimen Sains


cantik kan colour bunga ni? ni la eksperimen anak aku semalam. dah banyak hari request nak buat eksperimen ni. walaupun bagi aku , alaaaa yang ni pun nak buat, tapi, bagi budak budak, tengok kaler bunga ni dari putih jadi biru dan hijau pun dah seronok. pembelajaran sebenarnya nih. idea eksperimen ni, depa tengok dalam sains comot  atau banckyard sains. lupa dah aku. 
kemarin, aku pi beli kat kedai bunga tepi jalan. sebatang bunga ada la 6 kuntum bunga. rega dalam rm1.50 . balik rumah, aku amik ja bekas air yang dapat free masa beli oatcrunch tu. boh air paip, boh kaler biru dan hijau. tujuan eksperimen nih, nak tengok perubahan kaler bunga yang putih tu ke kaler biru dan hijau. proses penyerapan berlaku di situ. so, point dia, proses penyerapan dan fungsi batang. di mana, batang tu menyerap air dan bawa ke bunga. tadaaaaa... boleh membantu anak aku belajaq nih. ada lagi nak buat, tunggu sat. nak ikut buat semua jenuh aku.
yang hijau tu ain punya, yang biru mohsin punya.. punya lah seronok mohsin sebelum tidoq tu dia tengok bunga dia dah berubah kaler. perghhh seronok tengok riak muka dia tu.. rasa seronok sangat sebab berjaya bantu anak aku buat eksperimen. alhamdulillah..seronok tengok anak aku seronok.

Wednesday, 16 August 2017

Aku Dan Vitamin!!!


tadaaaaaaa....ini supplement utk aku. multivitamin yang ada probiotic..bagus utk perut, ada multivit,ada juga minerals.. bajet mcm jaga kesihatan sangat aku ni kan. auwwww perasan ...
aku memang tak amik apa apa vit sebelum ni. rsnya last amik vit, tu pun culang caling masa aku keja kat cimb dulu. dah banyak tahun sangat berlalu. ni pun aku rasa nak amik sebab hari tu aku jadi peningggggg.. nak pitam pun ada gak. aku tnya doktor apa vit yang perlu, jadinya dicadangkan lah aku amik multivitamin...apa beza multivit dengan evening primrose oil? EPO tu sesuai untuk orang pompuan yang ada masalah hormon. ,mcm period tak tetap ka cam tu la..
multivit utk tampung kekurangan vit dalam badan. ucapan aku pada diri sendir..moga istiqomah amik vit ni sebab aku bab makan ubat ok, bab amik vit secr konsisten fail. ubat pun aku makan takat bagi lega sakit ja la.. hilang sakit, ubat pun stoppppp..
so, good luck to me..

Monday, 14 August 2017

Template Tak Bertukaq

sebenarnya, aku memang nak tukaq template ni tapi tak buat buat. sebabnya aku rasa macam aku dah lupa cara. aku ni penakut sikit bab nak adjust adjust ni maklum lah tak biasa sangat dengan komputer nih. kalau tengak kat tepi sekali tu ada kawan aku yang dah lamaaa sangat tan berblog. dia aktif fb ja. blog dah tinggai. padahai dulu depalah mentor aku. sekarang dah tak aktif. sebab sibuk kot. takpalah, nanti aku tukaq bila senang. sekarang ni nak cari mood rajin untuk update blog. konon nak jadi blogger yang rajin tapi update kelaut..heeeeee

Haiiiii

haiii..lama tak bersiaran. asyik bertangguh aja nak menaip. ada crita nak share..ada gossip nak bagitau tapikan asyik tertangguh tangguh. padahai bukan banyak sangat keja? aikkk bukan banyak keja atau aku yang bertangguh nak buat kerja. keja sampai bila tak habis, aku salute kawan aku yang rajin keja. kat opis aku ada sorang. seriusly kalau anugerah apc tu nak bagi kat dia, tiap tiap tahun pun takpa sebab dia memang rajinnnnn bekerja. bayangkan orang lain dok ngelat termasuk aku dia buatttt ja reja dia. keja unit dia semua dia tau. OMG rajinnya dia. dia la sumber inspirasi aku, sebab rajin bekerja. 

oittt kami ada tempat makan baru. restoran fauzan. sedap dan murah. pagi ni aku makan nasi (sikit je) sayur sawi, banyak la jugak, ulam dan ayam goreng + air suam..baru rm4.50. ayam bahagian dia besaq, aku tak tau rega ayam tu brp rm? rm3 kot. sebab kalau kat kedai lain mau seketui rm4/5 tu. perghhh ayam goreng dia sedap gila kot. ikan goreng pun sedap. ikan goreng dia besaq, bukan ikan kecik. memang mabeles la kedai makan ni. 

dulu kami suka pi makan kat petron air merah. rega murah gak tapi kadang-kadang macam tak kena gaya dia kira pun ada gak. cth, kami pi mkan 4 orang. kawan aku amik lagi banyak dari aku, tapi bila kira dia lagi murah dari aku. yang aku mahai. lepas tu, kalau dia kira rega kawan aku, dari rm8 boleh dia caj rm5..ada ka logik kurang sampai banyak tu. kami pun heran, betoi ka adik ni kira. kadang macam tak masuk akai lak rega dia. 

anyway, dari segi kebersihan, keselesaan, fauzan masih teh best la. dulu kami selalu pi makan kat satu kedai tu, tapi rasa rega dia macam dah mahai. nak pulak kalau adik ipaq dia yang kira. mahai mencekik.

itu ja aku nak bebel hari ni. nanti aku sambung lagiiiii..

Wednesday, 19 July 2017

Husnuzon

husnuzon atau bersangka baik. kita memanglah disuruh bersangka baik sesama manusia. ingat senang ka nak bersangka baik ni? kadang - kadang kita mungkin tersilap paham apa yang orang kata. dia maksudkan lain, kita paham lain. ekspresi muka pun sama. mungkin melalui ekspresi muka kita dah jump to the conclusion, eksyen la dia ni. padahal mungkin muka dia jenis masam. aku ada jumpa sorang macam ni. muka jarang nak manis. tapi bila dah sembang, huihhh lain. macam kita kat opis la. bila bos teguq, kita akan anggap macam bos cari salah kita padahai mungkin dia memang nak teguq. dah kita buat kita la terasa kan. kadang-kadang bos memang nak kata kat kita pun. hahahaha padan la kalau terasa. 
ada juga tindakan kawan kawan yang kita tak suka, bersangka baiklah mungkin tu perangai dia. perangai kita pun mungkin orang tak suka. husnuzon ni susah sebenarnya nak dibuat. tapi kita berlatih lah untuk capai. tapi dalam nak husnuzon tu kena la jugak tgk pada tempatnya. janganlah kawan kau buli kau buat kerja kau husnuzonnnn jugak. lain tu bersangka baik dengan kawan amik kesempatan. cthnya, kalau time dia kena buat tugasan, ada ja alasan nak ngelat. anak sakit la, bla bla bla.. kalau camtu kau debit ja dia sebijik. padan muka. jenis kawan suka amik kesempatan ni,kena hati hati sikit. bukan boleh dibuat kawan pun. buat sakit hati ja.. kalau orang tu jenis bendul, suka la hati dia. baik baik berkawan k.

Sunday, 9 July 2017

Crita Lama


ni gambaq kawan aku kawin, 2 tahun lepas. masa tu aku tengah mengandungkan si kecik tu. lama tak jumpa, majlis kenduri ni la baru bleh jumpa. aku tau dia nak kawin pun dari makcik dia yang aku terjumap di tesco. aku dah lupa rupa makcik dia tu, makcik dia yang teguq aku dulu. dapat la nombor dia ni. sebabnya nombor dia selalu tukaq. geram aku, susah nak contact kalau selalu tukaq. ada critanya kenapa dia kerap tukaq no. dia keja di kelantan, asben dok di penang. jadnya pjj la  ni. confirm seminggu sekali br bleh jumpa. takpa..sabar ja.nanti mintak tukaq. kalau hang tak balik penang, asben pi kelantan. dua dua keja gomen kan? susah jugak sebenarnya nak mintak tukaq sebab kalau takdak kosong, pakai tak tukaq jugak la..
beautiful pelamin, makanan sedap, baju pengantin cantik.. tahniah..semoga akan cepat dapat anak.. sebab sehingga aku menulis ni, dai belum ada rezki utk ada anak..takpa, sabar,usaha dan tawakal..

Tuesday, 27 June 2017

Family Day Cucu Cicit Tok Derih


hari raya kedua..26.7.2017, ahli keluarga idris atau tok derih berkumpul for the first time. lokasi, rumah arwah yang sekarang ni pak tih hadi dok. so, semua turun sana. dalam family laki aku, yang tak join , asben aku dan abg ipaq aku ja. anak anak aku pi sebab ikut abah din dia. aku tak pi pun. sebab asben takdak, baik aku balik kg aku ja. makanan amik katering. banyak jugak menunya. yang mil aku bawa balik cuma laksa dan bihun goreng ja. kambing golek pun ada. 2 ekoq depa golekkan.

ni baju anak aku yang jugak dijahit oleh uli. sorry, kasut takdak. pakai sandal ja. nanti la kita beli.anak aku ni suka mekap. suka la dia kalau mak ain dia mekapkan. nak pakai krim safi aku sebab nak cerah. ish merepek betui budak ni. kecik kecik dah nak pakai mekap. nanti rosak kulit. tgk mak dia, tak mekap pun sebab malas..hahhahha

Monday, 26 June 2017

Ain Tak Sekolah


seminggu sebelum raya, aku tak hantaq ain pi tadika. sebabnya dia tak mau pi. selalunya memang awai pagi aku akan ada masalah dengan dia. dia malas bangun, selalu buat perangai. aku ingtkan sebab memang perangai dia, rupanya tadika dia memang tak best. cikgu garang. selalu cubit dia, pukul dia. mungkin sebab dia lambat baca. actually, anak kawan aku pun kena. tapi sekarang dia dah darjah satu. kawan aku pernah bgtau, anak dia nak tambah, cikgu tak bagi. anak aku pun pernah kena. anak di cikgu selalu cubit sebab lambat baca. anak aku pun kena. anak dia pernah bgtau, cikgu kata dia bodoh, haaa yang ni anak aku tak pernah kena. melampau gak cikgu nih. rasa rugi gak sebab tukaq sekolah dia dulu. tapi nak buat cmna, ingat nak bagi dia education yang islamic. jadi cmni plak. so, lastly, aku decide, bagi dia masuk tuisyen ja..dengan sekarang ni tengah dok cari kelas cepat membaca..aku dok nampak iklan tu. tp lupa dah kat mn tpt tu dengan no phone tpt tu..kena rajin tengok la nanti bila jalan jalan kat kulim ni..yang cikgu pun awat la layan budak cmtu...

Gambar Raya..Ada Ke?


haaaa..ni la gambaq raya yang ada untuk tahun 2017 nih..aku memang tak suka bergambaq. gambaq anak anak aku lagi banyak kat hset mak menakan depa dari hset aku..even , time besday pun aku mintak depa send gbq mai kat aku. sebab depa memang suka bergambaq. ni aku saja ja amik sebelum depa pi beraya di kg..ala..pi dua buah rumah ja sebab rumah kat kg aku tu jauh jauh..ni dua buah rumah tu kira yang paling dekat la tu.
adik aku tema kaler hijau. aku? no theme..bantai ja kaler apa pun. baju yang ain pakai tu dijahit oleh uli, kawan opis aku. pg jumaat baru pi amik. dia kalut takdan nak jahit. tidak setel awal lagi. baju raya aku pun tak berjahit. dah 2 tahun takdak baju raya. thun lepas sebab dalam pantang, thun ni sebab tailor tak dan nak buat. kesian pulak nak desak dia, tak payah la jahit. jahit baju anak aku dengan baju mak aku sudah. siap la baju ain selai, patut 2 lai.. jadi la dari takdak.bunga putih tu aku tampal di rumah uli sebab nak tunggu dia gosok baju mak aku. dari buang masa, baik aku tampal ja bunga tu. some more, free..tak kira caj.
tahun ni baju raya hijau, cat pun kaler hijau. nasib kusyen sarung dia tak hijau dan tikaq getah tak kaler hijau. tidak tak tau beza mana orang mana langsir.hahaha..anyway, kredits to my broher yang buat semua ni. aku balik sekali sekala ja...
"selamat hari raya"

Selamat Hari Raya Semua !!!!

wauuu dah hari raya.. raya ketiga aku dah keja. apa kan daya, kedah cuti raya 2 hari, penang dapat la 3 hari sebab ahad memang dah cuit, jadinya anjak lah ke hari selasa. best ke raya? aku rasa biasa ja sebab dah tua dah kot. baju raya pun takdak. kesian kan? anak anak ada la. tapi kasut raya depa ja tak beli. aku bab ready barang nak raya ni memang fail. sebab dari kecik tak ready apa apa sngat time raya. maklumlah dulu hidup kais pagi makan pagi ja.
raya tahun ni aku balik kg mak aku awai sebab laki aku masuk hutan. jaga pos. hari jumaat aku dah cau balik kg. keta kecik, barang banyak. penuh sebijik keta dengan kuih, tepung nak buat kuih, dengan kain bajunya. haihhh jenuh sumbat aku dalam keta. nasib kg dekat. pukui 1.30 , aku dah betolak balik. syiok pun ada gak. dapat balik kg rumah mak awai. biasanya balik hri raya pertama. tapi yang lecehnya, rumah belum berkemas. adik aku tak sempat nak kemas. aku nak buat yang kecik ni tak mau kat tok dia. payah nak buat keja. leceh betul bila rumah tak kemas lagi ni. geram pun ada gak kat adik aku nih. aku memang pantang kalau lantai tak sapu sebab anak aku nanti suka mengutip. 
aku sapu mana yang dan ja, sebabnya nanti depa nak tukaq tikaq getah la plak. nak buang sofa buruk, nak ganti dengan kusyen yang adik aku baru beli.. patut la tak nak sapu, kemas rumah awai awai. kalau tak nak kemas beria pun, sapu la lantai bagi bersih. ni berjalan pun rasa berpasiaq, camna? 
takpa aku buat. nanti hampa sapu la lain. janji anak aku tak mengutip yang atas lantai tu. haihhh ni yang aku fedup..tapi nak buat cmna, aku balik sekali sekala, depa yang dok situ. kang bising, kecik hati plak..sabar ja la.

Sunday, 28 May 2017

My Sweet Daughter






hmmm ni la anak pompuan cek sorang..masa kecik , kecikkkk ja, la ni, tu dia. besaq. makan terlebih cukup. masa time dia, aku suka beli baju online. bbm nama website tu. dalam pantang, asyik order barang ja. la ni dah malaih. rasa macam mahai pun ada. tapi....mana ada yang murah la ni. aku boh dalam blog ni sebagai kenangan untuk aku. insya Allah, kalau hset rosak bleh tgk kat sini ja.

Throwback..Mohsin At 3





lama dah sangat kan. sebab aku baru transfer semua gambar dalam tab ke pc. baru leh jumpa gambaq ni. ni pun dalam usaha nak delete gambaq yang tak berjenih dalam tu. tinggai yang penting penting ja dah. ni gambaq masa besday dia umuq 3 tahun. mana ntah gambaq makanan yang lain. aku pun dah lupa beli ke dak makanan sampingan. ka potong kek ja. kek pun beli kat damiral..tu ja kedai orang melayu di kulim ni yang kek dia boleh la dari takdak langsung kan. nak tempah tak sempat.


Breakfast Simple


ha, ni sarapan paling senang. nestum je, nak bagi lagi mabeles, masukkan serunding. sekarang bulan posa kan, mesti hampa tengah cari srunding gak untuk raya. kawan aku ada juai serunding ayam dan daging. mai dari kelantan. kelantan memang femes bab serunding ni. aku selalu beli. memang sedap. beli tak banyak, setengah kilo ja. cukup la, bukan ramai dalam keluarga aku yang minat serunding ni. makan dengan ketupat of course, makan dengan roti, makan dengan bubur nasi. apa apa ja pun boleh dong. janji kenyang. harga macam mahai sebab setengah kilo dah rm40 lebih tapi cuba bayangkan proses nak buat. nak masak aku rasa no hal tapi nak tunggu, nak kacau sampai jd cam ni, memang lama. mak mertua aku penah try buat tapi sekali tu ja, lepas tu tak buat dah.lama cek oi.so, kalau ada orang jual, beli, kalau kau rasa mahal jangan beli sebab kalau nak buat sendiri aduhaiii renyah. jangan kau nak murah ja, pikiaq sama kudrat orang yang buat tu...

salam ramadan....

Bihun Goreng Untuk Mak


chewah tajuk cam feeling manja kan? sebenarnya aku saja saja ja goreng bihun ni lepas masak makan tengah hari, hari tu. aku masak lauk very simple. asam pedas dan sambal teluq, ayam goreng ja. so, nak top up la dengan bihun goreng.. aku cadang tak nak makan nasi, bihun ja sudah. nak dijadikan crita, elok ja aku siap goreng bihun, adik aku mesej, kami nak pi rumah hang. ok, mai la. cantik la sangat sebab aku dah siap goreng masak bagai. seperti biasa, aku kalau masak mesti banyak bahan sebab baru puas makan. sayuq campuq, mesti ada, hotdog ,daging..pergh meriah. rasa pun ok,chewah, puji diri sendiri kot.
dulukan, aku rasa macam susah ja nak goreng bihun. tapi la ni, rs mudah sebab alu tengok dekat ig sorang tu masak bihun. aku rendam bihun sat, lepas tu tumis apa yang patut, lepas tu masukkan segala mak nenek sos, boh air pastu masukkan bihun. sementara air nak kering, bihun pun lembut.dah setel.semakin terror aku goreng bihun. 
setel bihun aku goreng hari tu.alhamdulillah..
seronok rasa dapat jamu adik, mak, makan makanan yang aku masak. 

Tuesday, 23 May 2017

Mission Wrap Yang Sedap Dan Berkhasiat Ya Amat



haii... sihatkan makanan yang aku buat ni. kalau orang diet memang sesuai kot makan nih. ish bukan nak puji tapi sedappp la sangat. weiii puji diri sendiri k..nak sediakan pun simple ja. mission wrap beli ja kat supermarket. ada banyak jenis perasa, bawang putih, ori dan apa lagi ntah. aku tak pernah fix perisa dia..amik ja yang mana bekenan. actually, aku kenai benda ni dari sorang blogger tu. aku ubah suai sikit la bahan bahan nak boh dalam tu. ala makanan kan dia ikut kreatif gak.

bahan bahan untuk inti :
tomato dan bawang besar dipotong dadu dan digoreng sehingga layu
(banyak mana bawang dan tomato, ikut suka)
isi ayam diperap dengan bawang putih, minyak, lada hitam dan serbuk kari
(boleh juga ditambah yogurt. resepi asai guna yogurt tp aku tak boh sebab kalau tak hbs guna yogurt tak tahan lama)
mayonis dan sos
daun salad
karrot yang dipotong memanjang
timun yang dipotong memanjang

mission tu dibakar dalam 2 minit sahaja atas frying pan. 1 minit untk sebelah.
setel dibakar, sapu la mayonis dan sos, alaskan dengan salad, timun dan karot, isi ayam dan tomato + bawang
gulungkan dan potong di tengah tengah

yang aku buat, first tak bleh gulung sebab terlalu banyak bahan. so, ngap ja la tebai tebai tu pun. aku memang masak apa pun suka bahan yang banyak. baru puas makan.
confirm sekeping ja dah kenyang. aku biasa makan 2 keping. itu pun dah rasa teramat kenyang k..
selamat mencuba


Mari Buat Roti


ha amik kau. ni la hasil dari aku pi belajaq buat roti kat rumah komuniti kulim hari tu. old story actually. baru nak boh dalam blog. sebenarnya aku dah penah belajaq dah dulu cara nak buat roti. aku bayaq rm50 utk kelas tu. rupanya, bkn nak mengajaq sangat tapi nak promot noxxa tu. dia punya cerita, kalau tak pakai mesin memang jenuh la lenguh tangan nak menguli doh. berapa lama nak siap. aku pun sampai naik takut dengaq dia crita. rasa macam laaaa nak buat roti camna kalau takdak mesin ajaib la sangat nih. dah masuk clas teruih ja la tadah telinga. 
tapi, nasib baik la kawan aku cari sorang lagi cikgu. aku bayaq rm25 ja utk clas tu. senang nak mampuih nak buat roti. tak payah dok risau lenguh tangan nak menguli. aku rasa uli pun dak rasanya nak buat roti nih. basic yang sama,pastu hang nak buat roti ka, piza ka, bun ka, lantak. ikut suka hati. dan cara nak buat pun senang ya amat. lepas dah bancuh, dah campuq itu ini, tinggai ja. pi buat reja lain, senang kan?

ni roti cheese bergula. aku tak tau nama betui tapikan, bila dah tau cara nak buat roti/piza nih, rasa amattttt la rugi kalau beli. sebab dah kita tau kan caranya dan bukan susah sangat pun. baik buat sendiri, puas hati makan.

cara buat roti yang cikgu na ajaq. bahan bahan :
yis sepekt
gula 4 camca
susu pekat 2 camca
air suam secawan
garam secoit (secubit)
kacau bahan tadi tapi jangan terlalu kacau, kacau manja manja ja dalam 5 kali, biaq pi kat dia. ada la dalam 30 minit. mesti yis tu dah naik cantik dah.

adunan tepung :
tepung roti 3.5 cawan
marjerin ka butter ka 2 camca
bread softener 1 camca
bread improver 1 camca
susu tepung 2 camca
teluq sebiji

gaul bagi sebati dan seroi..makna kata elokkkk ja depa sebati.

bila campuran yis dah naik ok, campuq la dengan adunan tepung tadi. biaq la dalam 30 minit. boleh la nak tanak nasi ka apa ka, buat la. bila adunan tadi dah naik, kaup adunan tu, tumbuk tumbuk bagi buang angin. pastu masukkan dalam loyang, buat la bentuk camna pun.. bulat ka, panjang ka. biaq dok dalam loyang sampai adunan tadi naik sekali lagi. haaa makna kata 3 kali naik adunan ni.
parut la cheese dan tabuq gula. bakaq pada suhu 170 darjah dalam 20 minit. setel, sedia untuk di makan. 

Sunday, 21 May 2017

Kakak Pi Hotel

ni ayat poyo kakak sebab mak ain bawa dia pi makan kat evergreen laurel hotel, penang. mak kak ain. tok jan belanja. depa ni kalau makan memang mabeles la. makan standard tinggi nih. hotel u..sambut besday pun kat hotel u. ni depa kautim dengan kawan sobri, dapat la special rate. total spend utk 4 family, rm800. pergh ratus tu. hmmm jangan membazir dah la sebab bukan senang nak dapat duit seketui camtu. aku pun tak bayangkan nak makan bufet kat hotel.. rasa amatla membazir nak bayaq banyak camtu. tapi, kalau berduit silakan.cuma jangan membazir..layan ja gambaq seciput nih.


ni la keluarga mak ain. depa 3 beradik ja.


dah besaq camni pun kena berdukung lagi


ni la abah din yang amat dirindui oleh ain setiap masa. serius, kat ayah dia pun dia tak rindu camtu


my daughter..

Mohsin Ain

gambaq ni ketika ikut mak ain di pi spital untuk check up hafizi. rutin medikal check up. kat GH Penang. selalunya depa dua akan ikut sebab lepas pi spital, depa akan pi taman rimba. mandi kolam. tu la rutin depa kalau pi penang. sampaikan anak aku ingat, penang tu taman rimba. lain tempat bukan penang.


mohsin kalau senyum sampai telinga. baju ain pakai tu, beli kat sunway carnival. offer raya. murah sangat. tapi sekrg dah ketat dah. n anak aku memang kurang sangat baju camtu. sampai pernah la kena pinjam baju orang. sebab asik pakai baju yang sama.

Mohsin's Besday

haaaa dah lama baru aku nak boh dlm blog.just utk kenangan. sambutan yang amat simple. jemputan hanyalah abah din n family, pak ngah dia n arif, kami. tu ja. kek pun beli last minit kat damiral cake house, hmmm walaupun aku amat tak minat kek kat situ, but compare to sunflower punya kek lagi rasa tak bleh nak telan kan? so, beli ja la. bagi lengkap majlis. kami makan makan di adila seafood. aku order 2 set makanan, pastu tambah sup ekoq 2 mangkuk dan tomyam. kos semuanya rm 185. dari anggaran asal dalam rm150..lari amat la banyak. apa nak kata, byq ja la. so, ni gambaq yang ada. sebenarnya, aku dan asben tak berapa beria bab sambut sambut ni..just makan, potong kek, sudah. gambaq ni pun dari handset mak ain dia..gambaq guna handset, camtu la..heeeee







the best part is, makan makan ni right on his besday. selalunya lewat..heeeeee

Monday, 15 May 2017

Sakit


tadi, lepas aku pi bagi surat untuk program, aku ikut kawan aku pi ziarah adik dia di spital. dah 3,4 hari dah dok wad. sakit? banyak sangat andaian doktor bagi.tibi, demam denggi,kanser dan yang last sle. tapi, td mak dia bgtau, sle ja. yang lain tu semua salah. sian dia sebab muka dia jadi hitam. hanis kata sebab alah pada antibiotik. dah habis makan antibiotik, 3 hari lepas tu, muka dia jadi hitam. kat muka ja. masa aku masuk dalam bilik dia tu, aku tengok kuruihnya dia..kat paha tu nampak tulang ja rasanya sebab nampak kecik sangat. berat 40 kg..ya Allah..sakit ni mai macam ribut tapi nak lega tu macam siput babi. lambattttt sangat nak ok. syukur dikurniakan kesihatan yang baik. masih ada tenaga untuk nak beribadat. betul la , time sakit, rasa nak beribadat tu memang rasa meruntun runtun sebab masa tu baruuuu ingat kat tuhan. bila sihat, nak buat ibadat bertangguh tangguh. sebab tu kita kena ingat 5 perkara sebelum 5 perkara.

note pd diri sendiri :
stop menaip, pi semayang.. dah pukui berp ni?

Bertangguh Ja

patutnya, 7.5.17 hari ahad hari tu, aku kena masuk wad untuk nak buat operation batu dalam hempedu.tapi aku kansel sebab anak aku yang kecik jadi apa ntah, naik bintik bintik kecik kat badan, macam campak kecik atau orang tua pangge sekam tapi bila pi kat doktor, doktor kata bukan. jadinya aku terpaksa kensel sebab anak aku dok merengek, teriak ja. takkan nak tinggai kat laki aku camtu, dia nak jaga lagi dua orang anak kot. aku pun tak tau nak stay kat wad berapa lama, so, baik kansel ja. nak hantaq kat pengasuh pun macam tak sampai hati. macam menyusahkan depa ja walaupun pengasuh tu mak menakan dia ja. kronologi anak kes anak aku nih :
4.5.17 - khamis
mak sedara dia dah bgtau ada naik bijik bijik merah di kepala, kat muka ada sikit. aku ok ja, mungkin ruam.
6.5.17 - jumaat
aku bawa pi spital kulim. wad kecemasan, doktor kata alergi. anak aku makan apa sebab yang aku tau makanan dia sama ja. tak tukaq. kot tukaq cadar ka sabun mandi ka, sama ja.
dia bagi ubat alergi. sukatan 15 ml..aihhhh banyaknya utk budak yang umur 11 bulan. so, aku tepon tanya balik doktor. jawapannya, memang betul sebab tak pekat.
aku bagi makan malam tu ja..
7.5.2017 - ahad
aku bawa pi klinik taman selasih sebab aku tengok koi naik banyak biji sampai satu badan. kat muka jadi berkeruping. kat hidung terutamanya. macam ruping kudis. kat kepala macam kelemumur yang banyakkkk sangat. tebai.
doktor kata, jangkitan virus tapi tak tau virus apa. aku confirmkan kot kot campak, bukan doktor kata. aku mintak surat sebab aku nak kena jaga dia. lagipun boleh berjangkit dia kata benda ni. dia bagi aku mc 4 hari..best dapat mc tapi tak best anak sakit. anak aku aktif dan tak demam. alhamdulillah. kalau tak lagi kalut.
8.5.2017 - isnin
aku bawa anak pi jumpa pakar di klinik pakar kanak kanak kulim. sebab? aku macam tak confident ja dengan ubat dokotr kerajaan. phuii..eksyen. doktor tu kata, ubat yang klinik kerajaan bagi tu dah betoi dah..dia pun tak bagi ubat tambahan kecuali untuk putih putih dalam mulut ja. dia cadangkan masuk wad untuk on antibiotik, aku kata, takpa, dokotr bagi surat dulu, sy tunggu sampai hari rabu,kalau tak ok, saya akan pi sebab saya akan pastikan anak saya makan ubat dengan sukatan yang betul. so, ok, amik ja surat dulu. 

balik rumah aku bagi makan ubat cantik punya, alhamdulillah. sekarang dah ok cuma ada sikit lagi macam mengelupas di kaki. tu ja, nanti ok lah tu...

kesimpulannya..eh eh ok gak ubat kerajaan nih...
then, aku punya operation, kalau sakit baru aku pi spital..atau after raya baru pikiaq nak pi buat kat swasta.

Posa Ganti

hampa dah habih ganti posa ka? aku belum. ada lagi 6 hari. lagi seminggu nak puasa. how come lambat sangat nak habis ni? haaa tu dia la, dah tau banyak hari nak kena ganti, lambat start posa ganti. kalau tak habis ganti, malunya muka ya Allah.. rasa malu sangat sebab nak kena ganti cuma 28 hari ja,Allah bagi tempoh 11 bulan untuk ganti, boleh tak habis? hmmm teruk beno aku kalau tak bleh ganti habis. tahun depan confirm kena bayaq fidyah. malukan ?kena bayaq fidyah sebab bukannya aku sakit terlantaq tapi malas nak start awai. ini lah jadinya. ada jugak yang salah paham, bayaq fidyah posa tak kena ganti..silap oiii..posa kena ganti, fidyah kena bayaq. so, hopefully, aku dan la speed bayaq posa sebelum bulan posa.

Tuesday, 18 April 2017

Malas

ya. rasa malas sudah datang. dengan badan rasa melekit, memang malaih nak buat apa pun. tambahan tadi , awai pagi dah pi ceramah di SMK St Patrick.. sekolah laki aku dulu tu. tempat plak dewan terbuka, kipas ada macam tak ada. nasib baik pengcahayaan cantik. dulu aku pi ceramah kat sekolah tu, tayang slide apa pun tak nampak sebab terlalu cerah. hari ok. setel ceramah dalam pukul 10.20 pagi. start ceramah nak dekat pukul 9 pagi. sat ja ceramah, kemarin lama sikit aku ceramah sebab budak kemarin ok lagi dari hari ni, ala ceramah bab dadah, sapa nak dengaq sangat kan?aku posa asainya hari ni. so, bila cikgu tu jemput makan aku tolak la sebab posa. balik dari sekolah, aku pi padang serai plak. sebabnya, nak bincang pasai program hari ahad ni bersama dr azemi. femes gak doktor ni. bukan dktr rawat orang sakit tpi kaunseling. so, bincang pi bincang mai. aku pi SK Guar Lobak. pun bincang pasai nak minta nak buat talk dengan cikgu pasai perangi dadah habis habisan ni. setel, aku balik opis. sebelum tu singgah di dinladin, sebab depa dok kata barang kosmetik murah sangat kat sana. terjumpa ramen yang laki aku dok cakap nak makan tu. sebungkus rm7..ntah sedap ka dak tak tau la.