Saturday, 31 December 2011

Kelebihan Ilmu

saidina ali k.w.h pernah berpesan ;
ilmu pengetahuan lebih baik daripada harta benda
sebab ilmu pengetahuan dapat menjaga dirimu
sedangkan harta, engkaulah yang akan menjaganya
ilmu pengetahuan berkuasa
sedangkan harta benda dikuasai
harta benda berkurangan jika dibelanjakan
sedangkan ilmu akan bertambah-tambah
jika diberikan kepada orang lain

Allah menyuruh nabi Sulaiman a.s :
pilih satu antara tiga;
harta, kerajaan atau ilmu,
baginda memilih ilmu maka Allah berikan harta dan kerajaan kerana ilmu yang dimilikinya..

Selamat Tahun Baru My Frenzzzz

heluuuu selamat tahun baru sumaaaa....kalu ada azam baru, cuba le capai, kalu tak der, wat bodo dah ler..kalu ada yang tak tercapai tu, kalu nak sambung silakan, kalu tak nak, create yang baru..
aku??satu je azam...nak kurus sikit..nak kurangkan kalu bleh 10 kilo..hahahah merapu ke betul ni???aku pun tak tau ler...aku akan cuba le...sebabnyer, aku dengar le, kawan aku sepasang suami isteri tu, diet, makan sup je tiap2 hari kecuali hari cuti makan nasi, bleh kurang 4 kilo..so why not i'm try..kot 2 berjaya..ha tu la pencetus idea untuk berdiet tanpa guna apa apa produk..bukan apa, kadang2 produk ni bukannyer betul sangat pun..bila stop jadi balik..banyak dah yang cita camtu, cam aku dulu pernah pergi slimming package, habis pakej, naik le balik beratnyer..so baik aku try, cara sendiri je..doakan aku kurus sikit yerrrr...

Facebook???

ada baca paper ka ini hari???aku baca Kosmo, ada ler cita pasai chef wan yang nak tutup fbnyer kerana tidak tahan di cemuh..ye la, kawankan celebriti femes, orang kenal, dah le plak tu, jadi juri mega lawak plak..bila dah dijadikan juri, banyak le yang dikomennyer,bila dah komen ada le orang tak suka, jadi, kat fb le orang mengata..begini le, kita ni nak menegur boleh, tapi ada le batas2nyer..jangan le kata orang mcm2..ni general ye..bukan aku sokong chef wan ke apa.aku senang jer, artis mana pun aku tak sokong sebab kalu aku sokong pun bukan dia kenal aku, hehehehe..fb sapa2 pun blog sapa2 pun, bila orang dah tulis satu topik, komen ler berpada2..jangan lebih2 plak..cuba fb kita atau blog kita orang cemuh, orang kutuk, suka ke kita??kalu aku tanya 10 orang, confirm 10 orang akan kata tak suka..jadi beringatlah supaya teguran itu akan membina, bukan menjatuhkan orang lain...
renung-renungkan...

Info Logo Halal

mulai hari ini semua premis makanan atau apa saja yang berkaitan dengan tanda logo halal perlu gunakan logo halal yang baru..logo halal jakim ni warna hitam, ada tulis malaysia dalam rumi di sebelah atas dlaam bentuk melengkung, ditengah2nya di tulis halal, jawi dan rumi.disebelah bawah dalam jawi ditulis perkataan malaysia..logo hala swasta yang diharamkan ialah : logo yang ditulis, Islamic Food and Research Centre Asia (IFRC), Persatuan Pegawai Agama Perak, IRANCA International, Halal Food Council S.E.A dan Bahtera Lagenda Sdn Bhd..so , kalu anda terjumpa logo halal macam ni pada paket makanan tak payah le beli, sebab tidak dibenarkan oleh JAKIM sebenarnya..cari logo halal yang jakim keluarkan saja k..
selamat berhati2...

Baju Baru Mohsinnnnnn


ahak ahak ni ler baju baru mohsin yang kami sembat rembat dekat supermarket minat..maklum ler, tu je la yang dekat dengan umah..bukannyer aper..maklang dia baru bagitau, banyak baju dah kecik yang ada kat umah dia..anak dah besar, kalu pakai pun cam nak nampak pusatnyer..ha, alang2 dah singgah beli susu, belikan ler skali bajunyer..ala 3 pasang je..nanti la beli lain kalu g mana2..tapi kat sini pun ok gak pakaian kanak2 nih..tak le out of date sangat..tapi aku memang perasan baju yang dekat supermarkt dekat tempat kerja aku tu banyak baju yang lama2..pelik aku, napa tak masukkan baju baru..ni baju stok tahun bila ntah ler..tak tukor2..mana ada orang nak beli..masukkan le baju baru, napa ingat orang kat sana tak ade duit ke nak beli??? ish ish ish..

Wednesday, 28 December 2011

tOdAy..I'm Biziiiii

ohhh sungguh sibuk aku hari ni...pagi2 lepas hantar anak ke maklang nyer, aku g majlis perbandaran sebab nak tukar nama cukai pintu, tup tup aku kena bawa mak mertua aku g spital amik ubat plak..kat spital kulim tak per la, ni kat spital seberang jaya...pergilah aku bersama mak dengan anak sedara aku yang debab tu si ariff..yang paling aku tak suka pasai g spital tu, masalah parkingnyer..punya lah susah nak cari parking...normally, penuh beb...jumpa satu parking kosong, tapi disebabkan aku nih, bab bab parking ni fail, tak bleh ler nak masuk...kena cari kat tempat lain ler plak...ronda punya ronda, at last, jumpa jugak...fuhhh jauhnyer nak berjalan ke farmasi...hari ni, mak pergi tak payah jumpa doktor, amik ubat jer...
dah aku bawa si ariff tu, dia bukan reti dok diam, nak berjalan jer kerjanyer..jenuh ler melayan..tapi untung dah 4 tahun, tak ler teruk sangat...balik spital, aku pi makan..dah koi 1 dah..mana ler tak laporr...senang cita, pergi jer makan kat kedai yang slalu kami beli bungkus tu, tak payah pergi jauh2..habis makan, balik rumah, semayangm mandi then datang library kulim, wat report opis yang tak siap lagi...
hmmm dah habis report, pergi pejabat pos amik registered letter, ingat apa la surat yang peting sangat, upanya, surat dari dutch lady..redeem coupun..amik je la dah orang bagi...
heheheh bz tak???tapi korang lagi bz kan???petang skit nak g amik anak plak..sekarang nih, update blog ler duluuuuu.........
caucincauuuu

ish ish ish mahalnyer...

alkisah tersebut ler crita, seorang tuan rumah nak pergi tukar nama kat atas slip cukai pintu rumahnyer...pergilah die dengan hati yang gembira sebab nak buat pertukaran, tapi alahai terkejutnyer..cajnyer saje dah rm 30.00...just to tukar nama...isah ish ish  awat la mahai bebenor...
kalu kat pejabat tanah tak kena caj pun..kepada YDP majlis perbandaran, kurangkan ler cajnyer...udah le cukai pintunyer mahai. caj pun mahai..sian ler kat kami yang gaji ciput nih...
kalu dah cajnyer mahai, servis pun kena la tip top..ni ka, servis ntah apa apa..especially bab kutip sampah tu..kejap datang, kejap tidak...hmmm ntah ler...mesin rumput pun tidak le sekemas mana..kadang2 cam tak mesin jer...sedih bebenor dengan servis nyer..harap2 berubah lah yer..majlis perbandaran ku..

Tuesday, 27 December 2011

Haram Orang Lelaki Memakai Gelang

haaaa..aku tau, ramai orang lelaki yang suka pakai gelang, walaupun bukan gelang emas...tadi masa aku pergi ke MPK untuk nak tukar nama cukai pintu dari nama tuan lama ke nama aku, aku ternampak keratan akhbar tentang hal ni..tak kisah ler gelang kayu koka ka, gelang tasbih ke waima gelang getah sekalipun...katanya, inilah cara yang paling mudah dilakukan oleh anasir2 jahat yang cuba untuk menggugat iman orang Islam...sebabnya, orang yang memakai gelang tidak disukai oleh Allah.jadi, bila pakai gelang bermakna kita bukan hambaNya yang baik..lebih kurang gitu ler ayatnya...malahan pada zaman nabi sendiri, baginda pernah menegur seorang yang memakai gelang tangan dengan alasan untuk perubatan..kata nabi, gelang tersebut tiada kuasa penyembuhan pun..masalahnya, bukan saja gelang ini dipakai oleh golongan muda, tapi golongan yang berumur...cthnya, bila nak pi Mekah untuk menunaikan haji, memang ler TH bagi gelang untuk pakai, sebabnyer, nak pastikan jika apa2 masalah berlaku, orang senang nak kenal pasti jemaah tersebut datang dari mana..bila tengok gelang jer,tau dah ohhh orang Malaysia...masalahnya, bila dah selamat balik ke Malaysia, depa ni tak buang, dok pakai jugak..itu le masalahnyer...
haaaa..beringat ler sapa yang pakai gelangnyer..ini hanya teguran..jangan marah..
caucincauuuu

Sunday, 25 December 2011

Heluuu Dinasour...

heluuuuu my friends...kelmarin..25.12.2011 aku bersama keluarga pergi ke Aeon Seberang Prai, tengok dinasour..ada 9 replika dinasour..menarik,dan berinformasi..bayarannya hanyalah rm 6 untuk dewasa dan rm 3 untuk kanak2..ada juga pakej keluarga , ada juga rega untuk warga emas dan pakej sekolah...
compared to pameran dinasours yang Pusat Sains Negara buat di PSN cawangan utara tu, aku rasa yang ni lagi best, sebab semua dino dia bergerak...ada bunyi lagi tu..tak le statik jer...ada juga game interaktif untuk kita nak cuba main..for me it's fun...
pihak petrosains juga ada buat kuiz untuk para pengunjung..kuiz yang simple jer..ada juga game..aku naktry jawab tapi tak bleh..sebab orang lain lagi cepat dari aku..kehkehekeh..tengok je la, orang lain dapat cenderahati...
fyi...petrosains juga ada buat puppet show, ada dino hour..tapi pada hari2 tertentu jer...
kesimpulannyer..aku suka pergi pameran macam ni..ada banyak info..cthnya: gigitan t-rex 8 kali lebih kuat dari singa..dino yang nama miasaourus adalah dino yang penyayang...depa la kata sebab depa jumpa fosil dia bersama2 dengan telur2nya...
cuti sekolah masih ada, kepada yang berkesempatan, bleh ler bawa anak2 pergi situ...
caicincau...........

Senja..apa yang perlu dilakukan ketika itu???

baru-baru ni, kau ada baca majalah al Islam..tajuknya berkaitan dengan senja..aku rasa ramai dari kita dah lupa atau tak peduli dengan larangan orang2 tua dulu berkaitan dengan senja..bagi kita mungkin itu hanya cakap2 kosong..tapi bila aku baca balik artikel tu, memang betul le apa yang dicakapkan..tapi tidak disertakan dengan penerangan yang jelas...jadi, kita pun wat dono ler...
antara yang menarik berkaitan artikel tersebut ialah :

bila senja, tutup pintu dan tingkap..masa nak tutup tu baca bismillah sebabnya, bila kita baca bismillah, syaitan tak bleh masuk..dia akan kata pada kawan2nya...tak ada tempat nak tinggal malam ni sebab tuan rumah ni baca bismillah...lagipun, kita memang disuruh baca bismillah waktu nak buat sesuatu...makan, minum, pakai baju, pendek kata semua kena baca bismillah..jadi, jadikanlah ini amalan kita...satu syaitan lari, dua tanda kita sentiasa ingat pada Allah..

bila nak keluar waktu senja, andai kata terpaksa keluar, tutuplah kepala..sebabnya, otak kita adalah sasaran utama syaitan..otak yang kontrol badan kita..antara yang perlu dipraktikkan ketika keluar waktu senja ialah:
* berdoa, mohon perlindungan dari jin dan syaitan
* pastikan diri suci dari hadas..amik air semayang ler..
* selalu berzikir
* keluar berteman, jangan kuar sorang2
* jauhi dari tempat gelap

waktu senja juga kita diminta menutup makanan dan minuman..jangan dibiarkan terdedah

pernah dengar kes bayi menangis tidak berhenti waktu malam?? kadang2 benda ini terjadi sebab bayi dia boleh nampak makhluk halus, tapi dia tak boleh bagitau, off course lah kan baby lagi mana bleh bercakap..sebabnya, kadang2 ada benda yang mengikut orang dewasa..sebab tu ustaz Kazim pesan, kalu balik malam2.. baca ayat kursi 9 kali berhenti, dan ludah tiga kali sebelah kiri. salah satu sebab orang tak bagi merayau waktu senja sebab waktu tu adalah waktu aktif bagi makhluk halus..waktu tu la depa pulun bekerja..

binatang ternakan pun disuruh masuk kandang supaya tidak bercampur dengan jin atau syaitan yang boleh menyerupai binatang. nabi sendiri berpesan, jika nampak anjing hitam yang mempunyai tompok putih dimata, kena bunuh anjing tu sebab itu adalah syaitan...

sebenarnya banyak yang orang tua dulu2 pesan, tapi kita tak hiraukan sebab kita mungkin anggap ini zaman moden...tapi kita perlu ingat, moden macam mana sekali pun, syaitan dan jin tetap wujud bersama2 kita..

renung2kan...

Sunday, 18 December 2011

Fakta Penting Untuk Umat Islam..Beware !!!

actually....aku dapat info ni dari paper metro..dah lama dah info ni kuar..aku potostat dari kawan aku..tapi ntah camna, hilang plak yang aku potostat tu...kelmari aku kemas drawer, terjumpa plak info nih..meh kita pakat2 baca dan ingat k..mana lah tahu, kot terjumpa di packaging mana2 produk..

PORK  ; istilah yang biasa digunakan untuk daging babi di dalam masakan..for sure yang ni suma orang tau..ada jugak restoran yang tulis pork free, tapi pork je yang takde, bahan masakan lain camner kan??? jadi, baiknyer, p la makan kat restoran yang ada sijil halal atau yang confirm orang Islam punya..

SWINE  ; istilah yang biasa digunakan untuk keseluruhan kumpulan spesies babi

PIG   ; istilah umum untuk seekor babi atau sebenarnya bermaksud babi muda, berat kurang dari 50 kg..

HOG  ; istilah untuk babi dewasa yang beratnya lebih dari 50 kg..

PORCINE  ; istilah yang digunakan untuk sesuatu yang berkaitan daripada babi. selalunya digunakan di dalam perubatan yang menyatakan sumber itu daripada babi...
aku pernah bertanya seorang doktor berkaitan dengan evening primrose oil..doktor tu kata, EPO tu takdak masalah, tapi pastikan kapsulnya dibuat dari apa???kalu dia tulis bovine, maknanya gelatin dari lembu, tapi tak pasti gelatin tu sembelihannya halal atau tidak..jadi, penyelesaiannya...cari kapsul yang diperbuat dari sayur..depa akan tulis vegecap..

BOAR   ; babi liar

LARD   ; lemak babi bagi membuat minyak masak dan sabun

BACON  ; daging haiwan yang di salai, termasuk daging babi

HAM  ; daging pada bahagian paha babi

SOW   ; istilah untuk babi betina dewasa

SOW MILK   ; susu babi

jadinya..cik2, tuan2 puan2..bila nak membeli barang tu, rajin2 ler tengok ingredients nyer ye...
caucincau

Tuesday, 13 December 2011

Idaman Suri & Haji Ismail Group

pernah pergi langkawi???mesti pernahkan???yang tak pernah pun mesti pernah dengar nama 2 kedai yang glamer kat Langkawi nih...kat kedai yang glamer nih, korang boleh beli macam2..coklat semestinyer...kain cadar, pinggan mangkuk, sudu garfu, periuk belanga dan macam maaaaaacam lagi..rega??murah la beb..sinikan bebas cukai...tapi ko nak bawa kuar tu pandai2 ler..kang kena bayar cukai...aku pergi sana semalam..kawan aku kan dok sini, bawa la aku gi situ..ish ish ish..rambang mata beb...aku ni tak dak plan sangat nak soping, maklumler gaji belum masuk..tengah2 bulan plak nih..pokai beb...kering poket ni ha...tapi, alang2 dah sampai sini, ceduk le duit kat mana yang ada dulu...bila dah sampai sini, mesti ler tingat kat adik beradik sedara mara kat sebelah tanah besar sana..maklum ler kitat dah ada kat sini, takkan tak beli apa kat depa kan...aku pun rembat ler coklat Kisses tu 3 4 peket..coklat dalam baalng 2 3 balang..coklat bar tu sepapan dua...buat cenderahati untuk depa..walaupun hati ni tidak berapa gembira sebab belum gaji...tapi demi sedara mara, berkorban ler kejap...tak pa lagi 2 minggu gaji ek...
bila dah sampai sini, nengokkan mangkuk caserole yang bertutup tu, teringin la plak..kalu tak beli sekarang bila plak nak datang sini dak???aku sambar le tiga bijik..dia 1 set sebenarnyer..murah bebenor..opal namanya...jadi ler brand tu pun...nak beli vision, aku dah ada, vantage mahai bebeno...amik je la yang mampu milik..cam beli rumah ler..rumah mampu milik tu kan...

Cita Di Langkawi Hari Ini..

oit, aku rasa nyampah n penat giler nih..sebab?? aku dan kawan2 ku yang hensem dan comey ni penat nunggu orang..hahahh kerja kitaorang hari ni...dok kat hotel, tunggu orang, baca paper..ni pun nasib kawan aku bawa  notebook dia bleh ler aku pinjam nak nulis di blog nih...gambar suma aku tak upload sebab tak dak kabel nak sambung ke hset aku nih....nanti aku upload gambar yer...
ikutkan ketua aku, kita tunggu ler sampai malam..ye la, sampai malam aku terpacak kat hotel nih..nasib baik ler VIP tak datang sini hari ni..VIP dok hotel satu lagi..sian kawan2 aku kat sana nak melayan kerenah VIP...heheheh nasib aku kat sini...aku dah baca 5 jenis paper hari nih..kosmo, metro, utusan m'sia, brita harian, the star, NST je blum...makan kat satu tempat yang teruk..dah la masakannyer tak sedap, rega mahal, dalam nasi goreng kawan aku tu, ada jumpa dawai gosok periuk..apa punya loklaq kedai tu..kedai cantik, makanan teruk..aku tak pasti nama kedai makan tu, tapi lokasinya dekat dengan Pekan Rabu Langkawi, dekat dengan mama siti motel..kat file yang ada senarai nama makanan tu, dia tulis Green Elephant Thai Cuisine...
pagi tadi, kitaorang pergi makan kat satu gerai depan Plaza Langkawi tu, masakan bleh tahan la..tapi yang spoilnyer air lambat..aku rasa dari kelmarin aku sampai sini, order makan, air mesti lambat..tak tahu le napa???susah beno nak bancuh air gamaknyer...yang paling aku tak suka bila makan kat gerai ni, ialah depa ni tak mai kira kat meja..kita amik nasi, lauk depa suruh makan dulu..pastu bila nak byr, depa tanya jer kita amik apa???aikkk camna ko letak harga kalu tak tengok..daging brp ketul orang amik, syur banyak mana??ko pakai hentam jer caj??boleh ker???apa punya konsep berniaga pun aku tak tau la depa nih...apa korang ingat, mentang2 ler sini Langkawi, berapa rega ko letak pun orang bayar???ada ko pikir servis ko baik ke tak???berniaga ler betol2..takkan nak untung jer...camana nak maju dengan berkatnyer sekali..maju mungkin, berkat belum pastikan??
renung2kan...caucincau...

Crita Hotel Di Langkawi...

hahahah..ingat entry aku pasai tak jadi p langkawi baru2 nih...aku tolak tak mau p hari tu, kena plak mai minggu ni ke Langkawi..adoiiii punyer le boring...nape boring? padahal datang Langkawi...yang menjadikan datng sini boring sebabbbbb tak bleh pergi ke mana ponnnnn..dok tunggu melangut (dok saja) kat hotel ni...hotel ni punya la hampeh treuly speaking sebab hotel ni panas..napa plak panas?kan hotel?? ha meh sini aku nak cita...
aku dok kat sini dari pukol 11 pagi, dok menunggu orang yang kena mesyuarat kat sini kat depan kaunter tu, tercatok aku kat situ, aircond tak der..bila aku tanya, napa panas, depa jawab, pintu utama rosak, jadi pintu tu sentiasa terbukak, udara sejuk tu kuar ler..ok fine. i can accept that, but bagi ler kipas angin ke apa sebab  dkt kaunter tu ada kipas untuk staf depa yang panas..
a few minutes later, dia bagi kipas untuk aku n the gang tapi hampeh sebab elektrik tak cukup kuat nak support kipas tu..apa ra punya hotel..leceh betol..aku pun heran napa jabatan aku pilih hotel ni..tension..tension..
my conclusion is..this hotel is lousy..aku takkan recommend hotel ni kat member2...teruk...

Sunday, 11 December 2011

Lindungi Keluarga Anda

pernah dengar antibiotik??korang tau ke apa antibiotik tu?? antibiotik tu digunakan untuk merawat penyakit yang disebabkan oleh bakteria..ha..mesti pernah makan kan..sebabnyer bila kita sakit, pergi jumpa doktor, mesti doktor bagi antibiotik..tetapi, paper kelmarin ada satu tajuk besar Elakkan Kerintangan Antibiotik...
apa yang perlu dan harus lakukan untuk mengelakkan kerintangan antibiotik??
** jangan gunakan antibiotik sewenang-wenangnya..
** dapatkan nasihat doktor apabila sakit
** sekiranya dapat antibiotik, habiskannya mengikut arahan. ini untuk mengelakkan jangkitan semula dan risiko terhadap berlakunya kerintangan antibiotik.
kerintangan antibiotik tu plak maknanya, bakteria tu jadi kebal terhadap antibiotik yang kita makan..atau bahasa pasarnya mangli..bila kita makan pun dah tak bagi kesan dan tidak membantu untuk kita sembuh dari penyakit..bila keadaan jadi camtu, doktor pun kena la bagi antibiotik yang lebih kuat...sebab tu kat bila g amik ubat, doktor akan kata, habiskan antibiotik yer habiskan antibiotik yer..sebab tak bagi bakteria jadi kebal..
kesimpulannya..makan ubat ikut nasihat doktor, bila sakit, cepat2 ler pergi jumpa doktor, kalu tak habis ubat tu, bagi balik pada hospital, untuk elakkan pembaziran ubat..lagi satu, ubat yang dah guna bleh tahan 6 bulan jer..kalu lebih daripada tempoh tu, jangan le makan lagi yer..
"Hidup Sihat Dan Ceria"

Saturday, 10 December 2011

Bantuan Rm 500..borang dah bleh amik..

brita baik..brita baik..bagi yang benar2 berkelayakan...mulai hari ini, borang untuk bantuan rm 500 telah diedarkan..kalu di baling ni, boleh dpaatkan di pejabat belia, jkkkp..di tempat lain, mungkin bleh dapatkan di LHDN, ketau2 kampung atau sapa2 saja yang diarahkan untuk memberikan borang ini secara percuma..kalu ada ketua kg ka, jkkp ka yang caj, habaq mai kat kerajaan sebab bornag ni free ja, yang memandai mandai caj apa hal?? duit masuk poket sendiri le tu...
sapa2 yang layak perlu isi dan pulangkan sebelum 10.1.2012 kerana duit akan diberikan pada 16.1.2012..ha cepat le, jangan terhegeh-hegeh lagi.. nak ke tak nak duit nih?? aku ada dengar, untuk warga emas pun akan diberi jugak tapi tak pasti borang mana..tak pe, isi yang rm 500 ni dulu, yang untuk warga emas, nanti kita tanya lain..
ok, berbalik pada duit bantuan nih, seperti biasa, nanti akan kedengaranlah suara2 sumbang yang akan komplen, duit tak dapat, tapi borang dah isi..dan aku pasti jugak akan ada jkkkp atau ketua kg yang akan bagi pada kroni kroni depa dulu, layak tak layak belakang kira, mesti adik beradik, tukang2 ampu depa akan dapat dulu...ala..benda biasa bro...
benda ni lah yang mengganggu urusan pemberian bantuan sehingga yang layak terpinggir..yang tak layak plak dapat habuan..cuba kita pikir, elok ke tak tindakan mereka itu..ibarat  kita tutup rezki orang la kan..kita amik kat kita yang sepatutnya tak dpt..kalu betoi2 susah tak pe, ni yang amik kesempatan..sudahnya, kerajaan yang akan dipersalahkan..padahal yang buat onar tu geng bawah ni ler..tobat la chek oii sebelum terlambat...
aku ni bagi pendapat jer sebab biasanyer itu le yang terjadi..
renung2kan selamat beramal...
caucincau..

Pameran Pedang Nabi Muhammad SAW

okeyyy kawan2...meh sini aku nak crita mana aku pergi cuti lepas...
jeng jeng jeng i pergi Pameran Pedang Nabi Muhammad kat Dewan Sri Zaleha Naza Gurun, Kedah..ha, pameran ni wat kat dlm kilang kereta Naza..dalam tu ada satu dewan besar, namanya Dewan Sri Zaleha, Gurun..dewan tu, aku pernah buat program..aku buat program tempat kerja bebas dadah..kat situ le tempatnya..VIP aku masa tu, dato' sri chor chee heung..masa tu dia timb Kem Dalam Negeri...
kat dalam pameran tu, tak dibenarkan amik gambar, jadi, tak bleh ler nak nunjuk gambar pedangnyer..tapi kalu nak gak amik gambar, depa ada cameraman sendiri, kena bayar rm 10 untuk sekeping gmbar size 4R..kalu nak size 8R, kena bayar rm20. kalu yang mahai tu siap laminate lagi...
ada ditunjukkan replika pedang nabi, pedang sahabat nabi, tongkat nabi, tongkat nabi musa dan capal nabi serta tapak kaki nabi..replika rumah nabi pun ada gak ditunjukkan..oleh sebab, pameran ni sekali dengan seni silat pusaka gayong, maka, pameran berkaitan dengan silat gayong pun ada skali ler..ada banyak jenis keris yang dipamerkan..tak terkecuali, burung inderawasih yang dikatakan ada banyak misterinya..
oleh kerana, pameran ini dibawakan oleh yayasan restu, maka, ada juga dipamerkan al-quran yang mushaf malaysia.contohnya, hiasan di tepi ayat quran yang diambil coraknya dari masjid zahir, masjid di singapore dan juga bentuk bunga lawang..pendek kata bercirikan malaysia..
untuk kenang-kenangan juga, ada buku berkaitan dengan pameran nabi dijual..kertas berkualiti, gmabar di dalam pun cantik..it cost only rm 10..aku pun rembat satu ler..untuk bacaan di masa lapang..ada juga depa jual penanda buku dan ntah apa lagi..aku perasan yang tu ja..
opssss ada cabutan bertuah gak tau..sapa menang bleh p umrah for the grand prize ler..baik pegi pameran tu, mana tahu, rezki...
kepada kawan2 yang tinggal di kedah, yang ada masa, bleh ler bawa keluarga p melawat tempat tu..aku ni, p lama pun tak bleh sebab anak aku ohsin tu asik nak berlari dalam tu, mana ada masa nak baca cerita dalam tu...
okesss...nanti i nak p melawat dinasour plak kat jaya jusco bukit mertajam..jom serbuuuuu........
caucincau..

p/s ; gambar buku pameran tu nanti aku boh dalam ni k...

Tuesday, 6 December 2011

comey tak???

comey x???  hehehe ni aku beli kat Billion Supermarket dekat dengan opis aku...cantik plak aku tgk..rega pun murah jer..rm 1.30.. kira buku catatan comey aku ler ni..bleh tak ats meja, tulis apa nak wat, apa kena wat..tapi aku tak pasti ler tahan berapa lama..sebabnyer, kalu dah sibuk tu, buku plak kecik aku takut terpelanting buku tu ke lain..tapi dah 2 hari aku beli ni, bleh maintain tulis lagi..heheheh semangat ler buku comey..tuan dia comey tak?? tak tahu nak jawappppp......


Monday, 5 December 2011

nicol ann david


aku ni bukan le minat sukan tera mana pun..tapi aku suka betoi dengan nicol ni..main le di mana pun, mesti menang..tak kisah le di negara sendiri ke, negara orang lain ka..lawan dia tinggi lampai ka, kemetot ka, sure dia menang punya..aku pelik bin heran ler, apa ilmu dia pakai, tak kalah langsung..ala kalah pun dalam 30 pertandingan, 1 ja apa yang dia kalah, lain suma menang..kuat sungguh mental n fizikal dia..tak macam sukan2 lain, asik kalah jer...menang sekali, kalah berkali2..main kat tempat sendiri menang, main kat luar, bungkus le awai..
gelaran datuk yang dia dapat memang patut ler..kalu atlit lain yang banyak kalah dari menang pun bleh dapat anugerah, apatah lagi dia..cuma tak pernah dengar dia dapat tanah la..kot la negeri dia nak bagi..terkini, juara skuasy dunia, 6 kali berturut-turut, patut masuk guinness book of record versi malaysia ler...payah nak jumpa atlit lagu ni..so, tak hairan ler cimb akan terus taja dia lagi tahun depan..ala, kalu asik menang jer sapa pun mau taja, yang dok kalah jer orang pikir banyak kali..kalu taja pun kalah jer wat habis boreh jer..
anw...keep it up for nicol and for the rest of the atletes, do the best...

Bayi Mati Tersedak Susu

baca paper hari ni??di teluk kemang port dickson seorang bayi 4 bulan meninggal dunia kerana tersedak susu ibunya...ha, kepada ibu2 berhati2 yer..jadikan ini sebagai pengajaran..bercerita mengenai tersedak susu ni, aku tak de la pengalaman, tapi aku cukup takut jadi macam ni masa anak kau mohsin tu kecik dulu..masa tak bleh bergerak..harap ke baring jer...kan kadang2 dia jaga malam, nak susu, pas bagi dia minum, aku kan tengah ngantuk, kadang2 terlelap gak..nasib tak jadi apa2..kalau la dia tersedak, aku tak sedar, tak tahu ler apa jadinyer...
ada satu insiden tu, lepas dia minum, aku terlelap, bila aku tersedar, jantung aku berdegup, kencang ya amat, aku terlelap, susu anak aku mcam mana, huihhh nasib le anak aku ok je..kalu tidak, menangis tak berlagu le aku..
satu insiden lagi, waktu tu aku nak iron baju, aku bagi le dia minum susu sorang2 die, aku dengar macam dia batuk, tapi aku wat dono jer..bila aku pandang belakang, susu semua keluar dari mulut dia..sampai melimpah-limpah ke lantai..terkejut aku..nasib tak lemas  ke apa..kan susu semua keluar, kot le masuk hidung ker...ish seram aku ngingat kan kejadian tu...tahu dekat mak aku, mampus aku kena marah...
itu lah yer, ibu2..berhati2 yer bila bagi anak minum susu, tepuk sikit belakang dia bagi sendawa..baru susah dia nak tersedak k..

caucincau..

soft brownies (lava)

okesss...mood rajin aku sudah datang..aku pun dengan semangatnyer terus pergi ke kedai pembekal barangan bakeri dan kelas masakan yang depan dengan stesen minyak mobil esso tu...jalan2 dalam kedai tu, ish apa aku nak wat hari ni..actually, masa tu aku baru balik kerja k..around 6.30 gitu...rumah pun belum sampai lagi...aku ronda dlm kedai tu, pegang tepung tu, letak, pegang tepung ni, letak...tiba2....aku terpandang satu tepung untuk lava (soft brownies) eh eh brownies yang aku belajar buat tu keras, ni yang soft..ada lava lagi, cam lava gunung berapi tu...belek punya belek..rembat ler satu..
yeahhhh akan ku cuba buat malam ni..mesti..tak per, anak aku , maklang n family ada, senang skt nak buat kuih..hahahha peluang peluang...
aku rembat tepung tu, skali dengan cup dia..baru rm7.60...butter, coklat, suma ada lagi kat umah..hahaha siap kau oven, mlm ni akan ku guna kau untuk buat brownies aku..
sampai umah, aku pun apa lagi, klung klang kat dapur..huiyooo berdebar beb nak tengok hasilnyer...and jeng jeng ni ler yang aku dapat..sepeket tepung 320gm dapat 19 biji soft brownies...sedapppppp sangat...

tOdaYyyyyyyy

nape aku kejap yuhuuuu kejap sob sob sob (sedih ler)...aku pun tak tahu naper.tapi sejak pejabat dah jadi macam dilanggar garuda, sunyi sepi jer..tension pun ada..bila naziran kata nak turun melawat kawasan, aku rasa lagi rimas...mende la depa ni nak chek..ingat kami ni tak wat keja ke...oiii aku n kawan2 rajin ler..tiap2 minggu ada jer programnyer...malas lagi ke camtu???
yang pergi langkawi, hari ni baru balik..hahahah esok korang masuk keje, korang tahu le apa citer kat sini...sapa pegawai yang incharge pencegahan kena wat perancangan strategik 2012 before 15.12.2011 before 15 hb ni youuuuu...pikir le korang apa program nak buat..turn aku blum kena sebab blum diluluskan kertas cadangan nyer kot..hehheeh nanti kena ler turn aku plak...
okesss...aku nak g melawat blog orang lain plak...aku ada wat soft brownies nanti aku cita k...

Sunday, 4 December 2011

Kenduri Laaaagi...

hari sabtu hari tu, aku pergi makan kenduri rumah kawan opis aku, si fiza tu..kenduri adik ipar dia kawin, tapi buat di rumah dia..sebab rumah yang dia dok la ni, rumah mak mentua dia punya, tapi dah pas pada laki dia..ha, faham ko, sapa punya rumah sekarang nih??
tu lah satu-satunya kenduri yang aku nak sangat pergi. sebabnya, ye lah, dah kawan satu opis, tak kan kita tak pergi lak..lain ler kalu tak berapa kenal kan? aku pergi dengan laki aku and anak aku si mohsin tu..cadangnyer nak sebat 3 rumah sekaligus sebab aku dapat 3 jemputan kenduri kawin di area baling jer, tapi dah sebab bawa anak aku yang tak pasti emosinyer bila dah lama2 sangat, tambah dengan cuaca panas, aku pergi satu dah ler..lagi dua di kupang dengan pengkalan hulu, tak pergi ler..maaf ler tuan rumah, tak terjangkau kaki nak pergi..
bestnyer kenduri di baling ni, gulai daging batang pisang..alahai, ni menu wajib, jarang bebeno kenduri di baling tak der lauk ni..banyak pisang gamaknyer kat kawasan nih..
selesai kenduri, aku cepat2 cabut balik kulim, sebab, malam ni ada khatam quran kat umah mak mertuaku..adik-beradik jer, bukan orang ramai pun ada ler dalam 10 orang..nanti aku buat cover story bab ni k..

caucincau...

hajat TAK kesampaian

patutnyer aku kena p langkawi 4-6.12.2011 nih..tapi aku tolak last minit dan ganti dengan orang lain sebab anak aku tak dak orang nak jaga. mak lang dia nak pergi kenduri sepupunya..kenduri besday..besday pun besau depa buat..sewa dewan you..
ok ler..aku kansel g langkawi, cadangnyer nak amik cuti untuk jaga anak, tapi apakan daya, tak dak orang plak kat pejabat..tal bleh le cuti..tak samapi le hajat aku nak jaga anak aku..
lastly, abah dia ler yang jaga anak..aku kena pergi kerja..tak per la, bukan selalu pun...kadang-kadang jer dia jaga anak..hehehehe

Wednesday, 30 November 2011

kalut..kalut..kalut..

ala cik oiiii..kalut bebeno ler sekrg nih...aku pun naik pening dah..kalut dengan kerja , kalut dengan rumah..sumanya rasa tungging terbalik..yang bab rumah tu dah sepasai..bila nak masukkan perabut, bila nak pasang kipas, bila nak mop lantai, bila nak mesin rumput, kalu pun tak bleh trim balik rumput carpet tu bagi cantik, bagi rata pun ok dah..pokok2 menjalar kat tepi pagar pun dah tinggi..pokok anggur pun dah nak sembah bumi dah..punya ler tak terjaga..rimas betoi mata dengan fikiran aku...
nak pergi survey kipas siling pun tak tau bila..ada kata p je beli dekat carrefour, murah skit, ada kata p ja kat tesco, dekat skit..ntah ler..aku tak nak beli pun yg mahai2, yang pakai remote tu..bukan aku nak duduk situ pun..nak bagi orang sewa jer tak pun buat homestay jer...tengok ler mana sempat..
yang kerja plak..mcm tak habis2 jer..tambah plak, bila orang besar nak datang..lagi ler kena kerja teruk..ni aku hampeh ni...orang bawah skit dari orang besar tu pun, minta bukan2 ler..depa pun dok kalut jgk..
hampeh hampeh..bila ler nak selesai???

Monday, 28 November 2011

Jalan Raya Di Malaysia???

ha aku boh ? kat situ, biar korang pikir, jalan kat negara kita ni elok ke idak..bagi aku TIDAK sebab laluan yang aku lalu setiap hari ke tempat kerja ni, masyaAllah, punyer le teruk...berlubang sana, berlubang sini, dalam plak tu lubangnyer..mau tercabut skru kalu selalu masuk lubang..
nak ngelak?? tak blehnyer..sebab kiri kana sama jer..laluan tu plak sibuk,kang ko nak ngelak lubang, keta ko langgar keta line sebelah..kan haru, nak kena membayar ganti rugi lak..
tak tahu ler aku, camna nak buat, sebab, bukannyer depa tak repair, tapi bila repair, jadi balik..struktur tanah kot..
ntah ler, aku bukannyer arif, jkr jer yang terror bab nih..do something please..teruk beno keadaannya..
crita dalam paper hari ni pun topik tu le jugak..jalan raya Malaysia yang lousy..
but can be improved right??

Malaysia Kalah Dengan Bahrain

huwaaaaa napa kalah??? tell me, why, why, why..

aku rasa korang yg minat bola mesti terkezut, terpana dan tersedih sebab malaysia kalah pada bahrain di saat2 akhir..cekap betul depa ni, dlm masa 6 minit, 3 gol bleh skor..korang bayangkan kalu lah dari mula game depa dah skor mcm tu, mau kalah beratus gol ler kita..nasib baik last minit jer jadi camtu..hebat hebat..syabbas betteh...
tapi syabas juga kepada team malaysia sebab berjaya skor 2 gol..giler ingat senang ke nak skor..pak arab tu tinggi2, bdn besar2..boleh 2 gol pun jadi ler..yang penting usaha, semangat berpasukan dan kita orang malaysia kena ler bagi sokongan..cuba ko pergi main, ntah 15 minit dah semput...tak per lain kali cuba lagi..berapa kali nak cuba pun tak tahu ler..
apa2 pun, pencapaian bolasepak kita quite good la lately..bagus bagus..teruskan kecemerlangan..tu hadiah dapat pingat mas pun blum claim lagikan..ha, nanti blk bleh ler claim..kayer dema nih..kerja tendang bola jer..berpuluh ribu dapat..kalu tak menang pun gaji bulan jalan gak..kalu berniaga. tak untung tak der la habuan nyer..heheheh

Saturday, 26 November 2011

aKU baNggA

seperti biasa aku baca paper hari Ahad..cam biasa..baca paper..tiba2..aku baca ler tulisan seorang hamba tu menceritakan mengenai satu rancangan Astro TLC..pernah tgk siaran ni??aku pernah tgk..tapi tak berapa paham sebab tulis cakap omputih, kalu tulis tu ok la jgk..
apa yang dia crita??dia crita tentang 2 keadaan yang berbeza di China, 1 tempat beli belah dimonopoli oleh golongan kapitalis..juai brg rega bukan main mahai..mencanak reganya..satu tempat lagi muuuuurah jer..tu peniaga islam..ha makna kata, peniaga Islam ni tak amik untung banyak dan jujur ler..tapi?? berlaku ke macam tu di sini??tu yang perlu kita renungkan..amanahkah kita dalam berjual beli?? ingat, perniagaan merupakan cabang untuk kekayaan tapi kalu berniaga tak jujur, tak guna juga, kaya tetap kaya, tapi berkatnya tiada..
renung2kan....

Kejam @ Tak???

Islamabad, seorang isteri membunuh suaminya kerana cuba merogol anak perempuannya dengan suami terdahulu. mayat suaminya, dicincang dan dimask kurma.cara bunuh, bagi minum apa ntah dan kemudian menjerut leher laki tersebut. macam mana orang tau??tuan rumah nak p komplen sebab bau busuk sangat..maka dia pun tau ler ada pembunuhan..nak buat kurma tu sebab nak bagi hilang bukti..
yang laki tu pun sepasai, nak p rogol watpa anak tiri dia..mesti ler bini marah..ha kan dah arwah...tak tau ler bini dia kena hukuman apa nanti sebab belum dibicarakan..
so, kengkawan, patut ke bini dia wat camtu???

Rahmat Not Ungu (RM 100) ler...




waaaa bestnyer sapa yang sekolah sebab dapat rm 100 sebelum cuti hari tu..nak beli apa dengan duit tu?? beli kasut?beli baju sekolah?? ha, pandai2 ler membanjet, kalu tak tau, tanya mak dengan  abah..
banyak barang yang boleh dibeli dengan duit tu, kasut sekolah, baju sekolah sepasang, stokin, seluar track suit..janji kena pandai pilih tempat..ada tempat yang jual mahai, ada yang murah tapi berkualiti..contohnya: kalu beli kasut di pasaraya besar, reganya mestiler mahai skit. pastu tak bleh tawar, beli kat kedai biasa bleh le mintak tawar.
bagi yang mewah atau berkemampuan, rm 100 tu tak ade apa pun maknanyer..maklumler duit poket diaorang sebulan pun dah lebih dari tu, bagi yang kurang berkemampuan dan miskin, rm 100 tu amat bermakna..bayar yuran pun bleh juga guna duit tu, janji buat benda yang berfaedah..jgn plak pi beli no. ekor, masuk kedai game. cyber cafe dsb..takde mendanyer...
aku tingat kat anak sedara aku, yang sorang tu, kasut sekolah jer 5 pasang..tiap2 hari tukar pakai kasut baru, kotor ke tak kotor ke tukar..baju pun sama..yang sorg lagi plak, kasut sepasang jer..pakai ler sampai hujung tahun..sebab tu aku kata kalu yang kaya, takdak mendenyer rm 100 tu..biasa jer..
kalau tak nak trima duit tu, derma ja pada orang susah, kan senang, dapat pahala nyer...
hehehe..aku tak dapat lagi sebab anak belum sekolah...

Fakta Penting


24
jumlah negara yang menyambut hari kemerdekaan pada bulan Ogos
3 daripadanya adalah negara Asean iaitu Malaysia, indonesia dan singapura
31 Ogos
3 negara menyambut kemerdekaan pada hari tersebut iaitu Malaysia, Trinidad & tobago serta Kyrgzstan
Malaysia merdeka dari British pada tahun 1957
Trinidad & Tobago merdeka dari British pada tahun 1962
dan Kyrgzstan merdeka dari Kesatuan Soviet pada tahun 1991

Salam Maal Hijrah 1433

hari ni hari pertama dalam kalendar Islam dan dalam tahun baru Islam..ptg kelmarin, kita berdoa untuk akhir tahun dan Maghrib kelmarin kita berdoa untuk awal tahun. semoga dosa2 kita akan diampunkan oleh Yang Maha Esa dan dilindungi diri kita dan keluarga serta sahabat handai dari mara bahaya. syaitan2 menangis kelmarin tatkala doa dibaca kerana tipislah peluangnya untuk menggoda anak adam melakukan kejahatan dan mengikutnya ke neraka.
sempena tahun baru ini, aku ingin mengucapkan Selamat Tahun Baru hijrah dan mulakan azam serta tekad untuk menjadi lebih baik dari sebelumnya samada dari segi kerja, kehidupan dan yang penting amal ibadat kita. kerana amal itulah yang akan kita bawa ketika mengadap yang Esa.
dengan keadaan dunia yang semakin berpancaroba ini, hanya kekuatan iman dan takwa yang dapat membantu kita menangani permasalahan yang timbul..
sama - sama kita berdoa dan berusaha untuk menjadi hambaNya yang bertakwa..
aminnn

Friday, 25 November 2011

Kesilapan Yang Membahayakan Nyawa

tengah dok kelebet paper hari ni terjumpa la artikel pasai kecuaian unit farmasi yang silap bagi dos ubat pada sorang pesakit tu..nasib baik pak dia perasan, kalu tidak tak tau la pa akan jadi kat kanak2 tu..sukatan patut bagi 5ml tapi disuruh bagi 30ml..jauh beza tu..kira dah overdose dah tu.aiyooo  buat kerja elok2 maa...ini nyawa orang tau, bkn buat kek, kalu buat kek takpa la jadi hangit ka, jadi bengkang ka, ni nyawa manusia, tiada ganti maaa..
bila baca crita ni aku tingat pada kes jiran aku dulu..anak dia dengan anak aku lahir lebih kurang sama. dalam 2 bulan mcm tu, anak dia jadi ruam, mcm anak aku gak..ruam susu depa kata..aku bawa ler pergi klinik pakar kanak2 singapore..aku suka g klinik ni sebab nampak lebih telus dalam bayaran yang depa caj.contohnya, depa akan bagi slip yang tulis nama ubat, kos consultation, kos ubat.ha setengah klinik takder tau..ubat dia plak. bukan yang refill, dia bagi sebotol sebotol, cthnya, dlm bekas yang ori.ada klinik boh dlm bekas lain sebab depa beli bundle..ok, berbalik pada cita anak jiran aku tu, dia bawa pi klinik pakar gak,tapi tak tau ler camne, ruam dia bagi ubat makan, bila makan ubat tu terus jadi penat sampai kena masuk spital seminggu..
yang aku heran, ruam kena makan ubat ker???bukan sapu krim je ka??
sian baby tu..setat hari tu, kami pangkah terus klinik pakar tu..
ish ish ish, tolong ler berhati2 ketika bertugas yer..mcm aku kata, kek takper kalu hangit mcm klek coklat yang aku buat tu, sebab aku bleh  p beli tepung buat lain..tapi ni nyawa bro..b careful k..

Anak Tak Guna..baik mampus je kecik2 dulu

Dua Tahun Tunggu Anak - Harian Metro Sabtu

aku sedih baca kisah seorang ibu yang sentiasa menyebut nama 8 orang anaknya yang meninggalkan orang tua tersebut di sebuah rumah kebajikan..orang tua ini dihantar oleh menantunya dengan laasan mereka mempunyai urusan kerja yang penting dan tidak dapat menjaga orang tua tersebut dalam beberapa hari..rupa2nya bukan beberapa hari, tapi dah 2 tahun ditinggalkan..penyelia rumah kebajikan tersebut ada menelefon no telefon menantunya, TETAPI nombor palsu yang diberikan..
tengok tu, gamak depa buat mcm tu kat mak depa, sia2 orang tua tu beranak kat depa, bagi makan, bagi pakai, bagi sekolah, ini balasannya..tak pikir ke mereka dosa pahala, awat depa ingat depa tak tua kot..kalu macam ni ler, esok depa tua, anak depa akan buat mcm tu jgk, tak pun lebih teruk dari itu..
anak tak kenang budi..

Hari Ini Aku Bekerja

tension weh..hari ni sabtu patut aku dok umah tapi kena datang kerja plak..esok punkena datang keja lagi..ini arahan pihak atasan..hampeh...ikutkan aku cuti 3 hari, jumaat, sabtu dan ahad..nampak gayanyer, jumaat je la teman cuti, lagi 2 hari, teman kena keja...
kenapa kena keja??sebab ada orang besar nak datang melawat, kedah dan perlis..aku pun pelik, dalam lawatan kerja orang tu tak disebut pun nak melawat. pejabat kecik2 macam pejabat aku nih..tapi kami disuruh tunggu pejabat gak...ish ish ish..hampeh betoi ler...
cuba korang bayangkan, orang tu KSU, banyak jabatan dalam kementerian dia, mana le sempat dia nak datang melawat ke semua daerah, kalu dia datang tengk jer ok ler, tapi ni datang nak dengar taklimat, sempat ke ??? adoiii  tension toi la..
tapikan, aku terpikir, kalu seorang manusia yang berjawatan tinggi datang, semua takut, stand by tu standby ni, tapi ada tak kita buat mcm tu ketika nak mengadap Allah..rasanya tak sangat pun kan..
itulah lumrah manusia...

Sunday, 20 November 2011

tOdAy...............

alohaaa..hari ni aku ngantuk sangat.bawa kereta pun melelong pagi tadi..nasib ler aku tak xciden.tidak naya ler aku..sampai jer kat pejabat, opis tak buka plak lagi..aduiiii lambatnyer orang yang pegang kunci mai pejabat..aku pun, turunkan sikit kerusi, tidor ler..gila, tidur depan pejabat..first time aku buat keja nih..
semalam plak, aku mimpi kak red redmummy mai kulim, tinggal dekat dengan kawasan rumah aku..hahahah memang la aku slalu masuk web dia tapi ada ke plak sampai termimpi2..keh3..
hari ni, aku kerja cari resepi jer..gila betul sekarang ni nak memask, buat kek, nanti aku boh gambar kek coklat lembap yang aku buat..nak makan bleh order, tapi untuk area kulim jer la...yang hari tu aku, belajar buat brownies, aku dah try buat..sedappp kwn2 kata..hahaha bangga beb..nak wat jual tu, sapa nak beli???order sini...heeeeeee

Hari Untuk Makan Kenduri...kenyangggg

yuhuuu..hari ni minggu pertama cuti sekolah..and as usual mesti ler banyak jemputan kenduri..aku hari ni pergi makan kenduri 3 tempat..mula2 rumah tn hj zahari, umah dia 3 ekor lembu, jemputan 3 ribu orang..jam 12 tengah hari, time aku pergi, raaaamai sangat orang..peak hour tu..dapat le goodies..hehehe ni yang best nih...

after rumah tuan haji, kami ke kenduri kahwin anak OCPD daerah baling le plak..buatnyer kat ibu pejabat polis daerah yang baru tu.bau cat pun ada lagi uuu..raaaamai org..helo kawan, ni ketua polis daerah tau, mesti ler ramai..kira 1 malaysia, melayu, cina , india, siam suma mai makan kat kenduri nih...heheh ni godies yang kami dapat...

lastly, ke k.ketil, kenduri abang memba kawin..last kenduri hari ni, ikutkan ada 2 lagi jemputan, tapi dah tak larat nak atur dah..cukup ler.yang tak sempat pergi tu, maaf lah yer..perut dah penuh, letih bebeno...

Wednesday, 16 November 2011

Kerenah Anakku



alahai sayangku..ada ke patut dia bangun pukoi 4 pagi..dengan cerianya, dia nak main..suma orang tidur dia je nak main..aku pun kena le layan dia sampai pukoi 5.15 pagi..5.30 aku dah kena mandi bersiap nak pegi kerja..lastly, mak lang dia angkut bawa balik umah depa siap2..ye tak ye nanti aku nak kena hantar dia pegi sana jugak..kat toto yang mohsin duduk tu, sebelah dia sepupunya haikal..punyer le nyenyak tidur sampai mohsin tampar dia pun dia tak sedar...nyenyaknyerrr...

aku rajinnnn


tadaaaa..aku ngaku aku rajin..semalam aku wat dadih..perisa strawbery..hahaha sukernyerrrr...senang je wat dadih nih..ikut jer instruction kat belakang plastik tu..jadi ler...cuma nanti aku nak belajar wat dadih originally sendiri..tambah susu, tambah coffee mate, gula suma sukat sendiri..yang aku buat ni ready made punyer..tapi tak per yang penting usaha..
okeh..nanti aku nak wat perisa lain plak..FYI, esok, aku nak buat brownie, kalu rajin ler, nanti aku tunjuk pic yer..

Tree Top Walk- Sedim, Kulim, Kedah



pernah jalan atas pokok??takut gayat?? ha ni le tempatnyer untuk menguji sejauh mana anda takut tinggi.lokasinyer dekat sedim, kulim, kedah.
bayaran masuk, rm 10 jer tapi kalu pi by group bleh ler dapat rm8 sorang. jauhnyer perjalanan atas pokok ni ialah 925m..aku difahamkan laluan terpanjang dalam dunia..laluannya bukannya bergoyang macam kat taman negara tu, ni laluan yang kukuh.
apa yang dapat dilihat sepanjang perjalanan ni? kehijauan hutan, binatang macam lutong, burung, deruan air terjun yang sungguh deras..huihh dengar bunyi air je dah takut..
FYI, sedim memang terkenal dengan aktiviti arus sungai deras..arus deras nya antara terbaik di didunia dengan laluan yang amat berliku..be careful, ada yang dah meninggal masa buat aktiviti arus deras ni..masuk paper lagi..
kat sini juga ada chalet penginapan, jadi bleh ler bermalam pada sapa yang datang dari jauh..
so, meh le melawat Kedah...


Saya Perlukan Vibrance Kegel Device

vibrance kegel device??pebenda tu??
ni aku nak cita..ada satu alat yang makhluk tuhan cipta untuk membantu orang pompuan mendapatkan dalaman yang mantop..ha ko tahu kan yang dalaman tu kan??penting cik jah oiii.kena jaga benda "tu".masa aku lepas bersalin dulu, bidan yang datang mengurut tu bagi le cara senaman untuk mendapatkan dalaman yang mantap..aku praktis senaman tu dulu..doktor pun ada bagi senaman yang senang tapi senang macammana pun bila nak buat senaman tu ko kena baring, angkat kaki lurus, 90 darjah ko..dengan ank kecik, dengan kerja rumah, tak sempat den nak buat..sekali buat jer dah rasa nak tidur sebab kan berbaring..5 kali buat senaman pun dah rasa susah..

aku rasa, aku perlukan alat ni, sebabnyer dengan adanya alat nih, aku tak payah lagi buat senaman macam yang bidan tu citer.gunanya alat nih, mudah dan senang.cara nak gunanya ada diceritakan dalam set tu, mudah le, ikut jer arahannya..tak payah lagi nak kemut2kan otot kat bawah tu.bukan apa, bila dah sibuk lupa nak kemut, kemut pun kena ada caranya, silap kemut tak menjadi ko..

alat ni pun bukannya dibuat dari bahan low kualiti, bahan bermutu uuuu..jadi kalu nak guna tak le rasa takut.maklumler takut luka ke, alahan ke..for sure ok.

lagi satu, alat ni bagus untuk orang yang selalu nak terkucil..aku pun ada gak masalah ni kadang2.kalu kita ingat nak terkencing tu normal, salah oooo..sebabnya ikut kajian, setiap 4 jam kalu nak terkencing normal, tapi kalu sejam dah 2 3 kali pergi toilet, masalah tu, jadi alat ni amat lah sesuai digunakan supaya pundi kencing tidak kendur..

bila yang dalaman dah mantap, luaran pun akan mantap ler..ha, kan mudah kalu ada alat nih..sibuk mcmmana pun masih ada masa nak menjaga dalaman kita, luaran bleh le tampal bedak, pakai lipstik bagi nampak cantik, dalaman camna nak rawat..ni ler caranya..

ha..kalu dah ada jgn lupa guna, kalu tak ada, doa2la bagi dapat satu percuma..hehehhe

Tuesday, 15 November 2011

aku bersyukur

alhamdulillah..aku bersyukur kepadaNya kerana rahmat dan rezki yang telah diberikan pada aku selama ini..
FYI, jumaat lepas, aku p tengok rumah yang aku beli.aku lega dan hepi sangat sebab rumah tu amat bagus bagi aku dari segi dalaman dan luarannya.tanah tepinya beeesar untuk kategori rumah teres kos sederhana,dalamannya, tuan rumah dulu dah wat bagi cantik dah, lampu downlight, siling plaster, penyedut asap kat dapur, lantai dah semua boh tiles..
lega lega syukur sangat2. kiranya semua dah cantik cuma kena masukkan perabut jer dan hias sikit..aku takkan duduk kat situ sebab mak mentua aku tinggal sorang plak nanti..kira jadi rumah persinggahan je la..
ish ish ish bila aku pikir2 balik, ada juga le reta aku nih, aku ada umah, tanah bendang, tanah tak bendang, kereta, walaupun tanah tu sekangkang semut, tapi takpe la,janji nama aku, tak kongsi dengan sapa2.
kalu ditengokkan sejarah hidup aku ni, aku meeeeemang orang susah..dulu aku pergi sekolah bawa 20 sen jer..kain sekolah aku amik kain sekolah lama, aku cantumkan bagi jadi labuh..aku tak pernah salin baju sukan depan kwn2 sebab kain aku bertampung.kasut sekolah aku,tiap2 kali hujung tahun, terkoyak macam mulut buaya..kasut tu ler aku pakai naik atas pentas amik hadiah..tiap2 tahun aku dapat hadiah..
baju raya?setahun sepasang jer..kawan2 aku semua ada 2 3 pasang, baju selalu bertukar, aku pakai baju yang sama jer..masa aku kerja kilang sebelum aku dapat masuk UiTm, baju kurung aku cuma 3 pasang!! masa kerja kilang tu ler aku beli baju baru sikit2..jeans??aku tak pernah ada,aku tak ada sandal, yang aku ada cuma selipar jepun..
kalu selipar tu putus, aku akan ambil dawai halus, letakkan dekat api, cucuk dekat tempat yang putus tu,sambung balik selipar tu..sandal ni tak merasa la nak pakai..kalu beli kasut harga rm10 keatas tu aku rasa maaaahal sangat..susahnya hidup aku time tu..korang mesti ingat cita ni tahun 60an 70an kan??ni cita tahun 80an..mak aku penoreh getah, ayah meninggal masa aku belajar merangkak..getah zaman tu bukan macam zaman sekarang mahai nak mampuih..masa tu getah sekilo baru 50sen..
ikan tamban kiat(keringa), gelama masam, ikan bilis, tu le makanan aku..ayam???payah nak merasa..itu je mak aku mampu bagi makan, tapi alhamdulillah, kami masih hidup dan bekerja..
pakaian aku, harapkan orang bagi jer..sebab tu aku tak bagi anak aku pakai baju orang sebab aku dah merasa dah masa kecik2 dulu..bila dah bekerja, ada duit skit, bagi ler anak pakai elok skit..tak mcm aku dulu2..pakai bekas orang jer..
hmmm banyak kenangan waktu aku kecik2 dulu, itu akan jadi kenangan indah dalam hidup aku..
aku bersyukur dengan apa yang aku miliki hari ini..
syukur alhamdulilah ya Allah..

Monday, 14 November 2011

apa kena la...

aku heran bin ajaib betul la line internet kat tempat aku nih..bila aku buka blog aku, tak bleh tengok followers aku yang best2 nih..bila aku g guna internet kat tempat kawan aku, bleh plak nampak followers, lambang nuffnag..napa ek?? masalah line ke?tapi kami satu pejabat, aku pakai komputer lama ke??aku pun tak tau napa..confius confius..

Kupon FREE...yuhuuuu


ahaaaaa...
tengok kupon kat ats tu..kupon tu korang dapat free kalu beli biskut munchy lexus..dapat le kupon rm5 tu..kat umah kami memang slalu beli biskut ni, dapat le, bleh le tukar kat kfc..dapat diskaun rm 5 pun jadi ler..diskaun gak kan??hmmm sapa yang suka makan kfc mesti gumbira..g la beli kat supermarket sementara stok masih ada..valid until december 2011 jer..lambat tukar tak dapat le..kalu untuk 2 orang makan tu sesuai bebeno sebab ayam dia 5 ketul, kalu untuk 5 orang pun bleh gak tapi sorang seketul je la..tak kenyang ler..kehkehkeh..jangan le makan selalu, nanti kolesterol tinggi beb..kehkehkeh

tODAY......

uishhhh
apa den nak buat hari ni?? den raso sunyi jer kat opis..hari ni ramai plak yang takder..g kursus, anak sakit kena amik EL, g pameran..aduihhh boring2..sunyi bebeno..

nasib le ada adinda faris sorg tu, bleh ler sembang merapu dengan dia..aku plak disuruh buat kerja org lain..aduiii lagi le malas..

aku nih, chek fail yang program ahad lepas pun blum habis..aku tak minit dah fail tu, kalu minit fail lagi ler lambat kerja aku, penyelia masing2 wat ler sendiri. banyak beno nak kena buat, ni yang malas nak buat program nih, kalu tak buat nak kena menjawap plak panjang berjela..buat je la, dah den keja dengan orang bukan keja sendiri, kalu keja sendiri, malas2 camni mau tak berasap dapur..ha, sedor pun kau, keja makan gaji..hehhe..

dah pegi wat keja !!!

Merak Yang Terkurung

Tak kembang pun merak ni..jenuh aku tunggu

adakah gelaran sombong cam merak sinonim dengan zaman sekarang??

pic ni aku snap masa aku nak g t'ganu dan kelantan hari tu..lokasinya di kedai makan naimah adik beradik..nama tempat aku tak pasti..tapi depa cakap cam kelantan dah.ikut kata kawan aku, org grik pun dah ckp cam kelantan..betoi ker??? ntah ler..
aku satu bas berenti mkn kat situ..rega??mahai gak la, tapi tak ler sampai cekik darah..tapi nak wat camna dah kat situ kedai tu jer yang ada..makan jer la..tapi yang bestnyer, EO aku belanja..kehkeh..jimat skit ler bajetnyer...anyway, kat situ kami makan sup tulang, sedap gak..bukan sedap gile, sedap gak jer...
ada jugak org bela merak, tapi sangkar dia kecik ler, kalu besar sikit best la merak tu nak bergerak...tapi tu ler tarikannya, binatang jarang jumpa..singgah le kat situ kalu lalu laluan grik-kelantan..

Sunday, 13 November 2011

Foto Comel

anak saya.comel tak??

Borang penyertaan Sri Dewi & Keluarga

aku nampak borang penyertaan ni kat dalam majalah Sri Dewi Keluarga yang aku pinjam kat library Kg Binjul...hehehe aku jarang beli, pinjam jer..lama mana pun tak per janji jangan bagi hilang...penyertaan ni tak dapat hadiah apa pun cuma masuk jer...masuk pi la, saja suka suka...jomler masuk,the more the merrier...

KeLaS KeK CiKgU LiLy

Coklat Walnut Brownie belum potong

                                              Kek Coklat Macadamia

Kek Green Tea

yuhuuuu aku dah pergi belajar buat kek kat apple one stop centre..aku belajar buat 3 jenis kek..best ooo...kelas ni bermula pada jam 2.00 petang dan tamat pada 6.30 petang..aku belajar wat Chocolate Almond Brownie, Kek Green Tea, Kek Coklat Macadamia..hahaha tercapai hajatku nak belajr buat kek..selepas ni aku akan cari lagi kelas buat kek dan kelas masakan sebab aku nak tambah ilmu, boring ler dok umah tak buat apa..baik aku cari ilmu, nanti kot2 boleh digunakan untuk tambah pendapatan..

Wednesday, 9 November 2011

Teruk ke Aku Nih..

ish ish aku pun elik ler, nape perangai aku teruk bebeno aku rasa lately..aku mula sedar aku ni berubah dah 3 4 bulan dah..ha, sejak anak aku kena dgn makhluk halus tu..aku rasa nyampah dok kat umah..masa kat opis, dlm keta aku ok jer, tapi bila sampai umah jer aku nyampah,aku meluat tgk mak mertua aku, anak menakan aku, kalu anak aku wat perangai pun aku nyampah..ish takut ler aku, ada unsur2 sihir ke kat umh tu..bayangkan, sampai je umah aku terus hilang mood..risau gak aku..kat laki aku pun aku cepat naik angin..yang peliknyer, laki aku cakap, time 2 3 pagi dia rasa takut nak pergi dapur..rasa meremang jer..aku tak rasa apa2 pun..pelik gak..misteri nih...
Apa Patut Aku Buat???

baju BARU kaler MERAH

kelmarin aku g tukar baju kaler kuning cair ke kaler merah..aku belum pernah ada baju kaler merah teeeeeeeerang sangat..hahhah nak tukar citarasa le beb..cantik ler baju tu, ada manik2 banyak dari tengkuk sampai ek pinggang..ish ish cantik nyer..walaupun orang lain tak puji aku tetap puji baju tu cantik..kehkehkeh..(nanti aku upload gbr)

AADK Idol 2011 - Kedah

kelmarin(9.11.2011), aku p tengok pertandingan aadk idol 2011 untuk negeri kedah jer..ada 11 peserta solo dan 11 peserta berduet.memang best, berbakat bebeno staff dan kes mereka ni..yang paling best duet dari puspen karangan, mmg best, sora sedap kena dengan lagu yang depa pilih..yang solo plak dari kuala muda, pandai dia ni nyanyi, mesti selalu pergi karaoke..biasanya kes pompuan camtu ler..kaki karaoke..ada satu pasangan duet tu, kena potong kaki sebb kencing manis, dia n partner dapat nombor 4.tahniah ler..oku pun pandai nyanyi, menang lak tu.
pemenang akan mewakili zon utara dan bertanding di p.pinang..kiranya 5 solo dan 5 berduet..juri plak adalah juri profesional iaitu penerbit klasik nasional dan s.mokhtar iaitu juri tetap yayasan sultanah bahiyah untuk bahagian nyanyian kalu tak silap dan juga pernah merakamkan album sekitar tahun 80an..bukan tangkap muat punya juri ler..
apa2 pun tahniah kepada pemenang dan do the best untuk zon k..mana tau kalu menang bleh rakam album..

Monday, 7 November 2011

Aku Kena TIPU..huhuhu

critanya bermula begini...
aku kenal dengan seorang kakak, yang berniaga makanan di belakang pejabat aku.mak mertuanya, ramai staff kat pejabat aku yang kenal..jadi, aku sunnguh percaya pada kakak ni..
aku memang bercita2 nak berniaga pakaian, dapat jer duit epf, aku pun beli ler dalam 20 pasang baju yang bermanik2 tu...aku pun pas ler kat kakak ni untuk dia jual kat pekerja kilang tempat dia berniaga..laku ler pakaian tu, tapi aku tak dapat payment..pakaian tu depa amik bayar bulan..aku bajet sebelum raya selesai ler hutang baju tu sebab aku bajet bayar sebulan rm50 ke rm 60 ke..tunggu punya tunggu, tanya punya tanya, dia bagi alasan, orang tak bayar hutang, kilang tak bagi gaji, mcm2 ler alsannyer..aku pun trima ler alasan tu walaupun rasa syak...tunggu punya tunggu, tak dapat jugak duit..dia bagi alu rm 250 jer..tu pun jenuh mintak..baki tudung yang dia jual pun dia tak bagi..hampeh betoi..sampai le lepas raya..aku tak tahan tunggu, aku pun pi la tanya orang kilang sapa yang amik baju dekat pompuan nih..tanya punya tanya, depa semua kata dah bayar dekat pompuan ni..ooo dia tipu aku, dia kata orang kilang tak bayar la, takdak duit la, padahal depa dah bayar suma..maksudnya, dia guna duit aku, dia TIPU aku..jahanam punya pompuan..petang tu jugk aku dapat mesej dari pompuan tu, dia kata nak bayar, tapi tak tau lagi bila..katanya dia tengah sesak(tak de duit)..kan bagus kalu dia bagitau awal2..ni bagi alasan mcm2..sampai ke saat ini aku masih menunggu bayaran dari dia..hampeh..aku kena tipu..

**apa komen korang, patut ke dia buat kat aku mcm tu?adakah salah aku percaya pada dia?


INFO TERKINI

ststistik terkini umat Islam sedunia
penduduk muslim 2010 :
Asia pasifik :1,005,507,000 (62.1%)
Asia Barat dan Afrika Utara : 321,869,000 (19.9%)
Afrika Sub Sahara : 242,544,000 (15%)
Eropah 44,138,000 (2.7%)
Amerika Syarikat 5,256,000 (0.3%)
** Jumlah 1,619,314,000 (100%)

Jangkaan penduduk muslim 2030 :

Asia pasifik :1,295,625,000 (59.2%)
Asia Barat dan Afrika Utara : 439,453,000 (20.1%)
Afrika Sub Sahara : 385,939,000 (17.6%)
Eropah 58,209,000(2.7%)
Amerika Syarikat 10,927,000 (0.5%)

**Jumlah : 2,190,154,000 (100%)

ramaikan umat Islam di muka bumi Allah ini?semoga semakin ramai semakin bertambah ketakwaan kita kepadaNya..aminnn..



Crita Nuffnang Saya...

aku mula kenal nuffnang ni masa aku start blogging..dalam bulan September 2011..aku baaaaru lagi dalam dunia blogging nih..baru bertatih katakan..mulanya, aku tak pernah kisah pasal blog, tapi bila nengokkan kawan aku asik cita pasal blog dia aku pun mula minat.then, wujud ler blog aku yang veeery simple nih...aku tulis apa yang aku suka, apa yang aku rasa..
masa tu la, aku tengok ada ramai blog yang ada iklan nuffnang..aku pun tempek gak la iklan tu..dari situ aku tahu nuffnang ni merupakan agen iklan yang boleh memberi pendapatan kepada blogger..pendapatan??duit?? waaa sapa tak nak, aku pun nak,tapi aku kan baru dalam blog ni, belum masyuk lagi ler..tapi tak per, selow-selow, nanti ada ler tu kan kan..
selain daripada iklan, nuffnang juga terlibat dengan charity iaitu Rumah Aman..jadinyer sambil-sambil buat blog walking tu, klik le kat lambang charity tu..dapat le kita sama2 membantu yang memerlukan..
aku suka visit 2 blog nih..jeng jeng jeng meh kita tengok saper..kak merah(redmummy.com) best baca blog akak nih..fun and have lot of info and another one epalhijau(cikepal la...) yang aku tahu ni blogger hebat nih..sumber inspirasi beb..
aku akhiri crita simple aku ni dengan serangkap pantun
 pak leman pergi ke bendang
 pergi bersama dengan cik tipah
 jom kita join contest nuffnang
 kot-kot boleh dapat hadiah

yuhuuuuuu babai...

in my own words :
perhatian to all bloggers...16 Dec 2011, 500 blogger akan datang ke Kuala Lumpur untuk menghadiri Nuffnang Asia-Pacific Blog Awards 2011 yang akan diadakan di Putrajaya Marriott. Anugerah tersebut bukan sahaja untuk memberi penghargaan kepada blogger yang hebat tetapi di Asia pacific sebagai satu medium untuk menghimpunkan komuniti blogger serantau. Anugerah ini dibawakan oleh Volkwagen Malaysia dan Putrajaya Marriott..

together we celebrate it!!!

Wednesday, 2 November 2011

Hari Keluarga Jabatan Lakiku...

 ha gbr kat ats tu bag goodie yg husband aku dapat masa family day jabtn dia...aku tak ikut sbb br balik t'ganu..malas la nak p..nak rehat dgn anak plak dah tinggal dia 2-3 hari..kira nak cover balik ler...
best gak jabatan dia wat family day..dapat payung, t-shirt siap tulis nama lagi, aku pun dpt selai..jd ler..warna merah ang ang gitu...

Tuesday, 1 November 2011

Anakku...

gambar ni aku snap masa g beli susu dia kat Marco Polo, dia sebenarnya baru kali kedua naik benda alah ni...mcm takut skt..tapi nanti dah biasa ok lah..takut nanti aku tak terbyr plak dia nak naik benda tu ...heheheh...50 sen sekali naik..ada la 3 minit kot...
haaa...pandai jer nak pomen brg aku,..tu hset aku yang selalu dia baling..suka beno membaling barang dia ni.bleh amik acara baling tukul gamaknya besar nanti..kalu kat dapur apa yg dia pegang dia suka baling masuk dlm sinki, kat depan plak suka baling kat tepi pasu bunga mak tok dia..mcm2 peel lah anak aku sorg nih...layan jer...

Sumai Suite Hotel Kuala Terengganu

ni pic aku amik pagi2 selepas bersiap dan ready nak g breakfast and g jln2..semangat ooo..siap paling awal...tgk tv jap, trn makan and callo ke tempat yg nak pergi...makanan kat sini sedap gak..rega apartment pun ok sangat..murah selesa bergaya..kahkahkah...sekarang tgh wat promo..rm 466 je utk apartment 4 bilik 7 katil...sofa pun besaq, kiranya kalu lebih sorg 2 tu, suruh jer tidur ats sofa..hehehe

ni plak masjid dekat dgn hotel, apa nama aku tak tau...aku snap jer dari bilik..waktu sembahyang memang best sbb bleh dgr azan..so, tak dak masalah le nak tau masuk time semayang ke tak...bacaan al-quran pun bleh dgr dgn jelas....

ni ha lambang hotel tu...dekat dgn primula beach resort...overall, services baik..aku kasi 3 1/2 dari 5 bintang..kehkehkeh  bintang aku bagi tak mempengaruhi apa2 pun sapa la aku nih..kalu aku ni vip, mesti banyak org g situ sebab bintangnyer baik..kehkehkeh...

Masjid Kristal K. Terengganu

alang2 dah pi ke t'ganu nih..kami pun amik le keputusan untuk ke masjid kristal...masa nak sampai hotel mlm tu, km dah npk dah masjid tu dari jauh..berkilau2an..cannnntik sgt...
kami hanya diberi masa setengah jam jer untuk nak sembahyang zohor..tak sempat nak menikmati keindahan masjid..info yg aku dpt dr sukarelawan masjid ni..yg kristalnyer tu cuma di bawah lambang bulan jer..kan menara ada bulan, yg bwh tu je kristal..aku tgk kat ats tu ada la 4 ke 3 gelung...yang lain tu bkn kristal tapi apa ntah nmnyer benda tu yang akan bersinar dan berubah warna ikut pd tahap kepanasan...

dinding masjid tu cantik sgt...tulisan al-qurannyer...pastu, dia bgtau aku, kat dlm kita blh nampak sebiji rupa masjid kristal kat kubahnya..itu disebabkan pantulan dr kristal tu la...actually, aku tak prsn pun sbb nak cepat..rugi2...kat sebelah jer tmn tamadun islam, tp x sempat nak pi melawat..
running of time bebeh..anw, next time i will come with my femili...

cantikkkk especially at night...mabeles..


Pasar Payang Kuala Terengganu

shopping time....ok..kita ke pasar payang untuk lokasi seterusnya..ni lawatan kerja gak ke???tak, ni lawatan simpan duit, simpan duit kat pekedai kat situ..
apa aku nak beli ek?? owhhh tentu le baju yg tulis t'ganu tu..makna kata pernah sampai sini le..cari punya cari, upanya tak byk sgt pilihan..kalu sutera dan kain pasang tu memang banyak ler...aku pun rembat ler kat anak aku dgn anak sedara aku...amik je la yg ada depan mata..saiz kecik pyh beno nak jumpanyer...
kat mak2 aku, aku beli ler kain pasang sorang sepasang...kain serai wangi jer..bukan sutera, mana nak cekau duit beli sutera...aku beli blouse satu kat mak aku, t-shirt kat mak mertua aku..besar punya size xxl...nasib ler di blh pakai...kat laki aku, aku beli je t-shirt glow in the dark...nak beli batik, dia bukannyer pakai pun...itu je la yg ada...
ada ler aku tgk penyu tergantung, tp tak rasa nak beli, aku tak beli ler..tgk je...
keropok??sudah semestinye...tu le buah tangan yg senang nak beli & bg kat orgkan??bagi je sorg sepeket...senang cita...
actually, kami sampai kat pasar payang tu pukoi 4 lebih, tutup pukoi 6, mana sempat nak membelek lama2 takat sempat je la...ronda semua kedai pun tak hbs beb...

beg isi syiling....aku bagi kat memba rapat jer..


Aku Marah....arghhhhhhhhh...

aku marah betoi dengan anak sedara sebelah laki aku yang 2 org tu...asal datng rumah jer lapaq..mai rumah jer lapaq...kat umh depa tak dak makanan ka?? aku heran bin ajaib betoi..bukan aku sorg ja yg heran pak sedara depa yg lain pun pelik...apa benda depa ni??bukan takat 2 ekor tu jer..yg lagi 2 ekor kat umah pun sama..
semalam mai rumh lapaq, mak mentua aku yg masak, dah la org tua tu tak larat..apa punya hantu perangai depa ni..aku tak masak punya, sapa nak tgk anak aku..mak depa menyedap di rumah, kita nak kn layan anak depa..hampeh...
geram betoi aku...

Monday, 31 October 2011

CCSH Kuala Terengganu

lawatan ke-2..
selepas puas menjamu selera dan mata di CCH Gong Baru, kami pun mengucapkan selamat tinggal kepada warga komuniti gong baru dan seterusnya ke CCSH Kuala Terengganu...ccsh ni dalam bahasa melayunya dipanggil pusat khidmat...
pusat khidmat ini terletak di tepi masjid, dlm kawasan elit dan pemilik rumah ini ialah tuan punya perusahaan songket yang femes di t'ganu...rumah ini disewa dgn kadar rm......sebulan..jumlah sewa rohsia....rumah ini rumah banglo..jadi besar la dan luas le kwsn luarnyer...
penghuni yang menetap di sini adalah dalam 15 org dan blh memutkan 20 org pd satu2 masa...aktiviti rawatan dan pemulihan dijlnkan di sini...ada penghuni yg bekerja dan ada yg tidak...ada juga ahli keluarga yg memberi sumbangan berupa mkn minum..kira cam wat kenduri ler kat sini...dulu rumah ini dijadikan tempat utk bagi metadon secr percuma ttp telah dihentikan ats sebb bantahan org awam...pusat khidmat ni pun dh 4 kali incharge dia dpt surat tapi berpegang kpd prinsip tuan rumah dan m b tak halau, kita duduk je la...bukan senang masyarakat nak tinggal sekali dgn penagih dadah..tapi walaupun begitu ada yg memahami dan memberi sokongan..itu sudah mencukupi bagi mereka yang bekerja di bidang ini...
eh lupa lak..kedtgn kami disambut dengan welcome drink..air jambu + asam boi..tapi sayangnyer hujan..sejuk nak minum ais...kami juga diberi cenderahati iaitu dodol yg dibalut dgn daun nipah..itu salah satu identiti t'ganu katanyer..betoi ka???jawab sat..manis giler dodol tu..
kami ahli rombongan amat berterima ksh dgn layanan baik yg telah diberikan...nanti kami byk rombongan mai t'ganu lagi...

**CCSH atau caring & care service center/pusat khidmat ialah tempat di mana ind2 yg terlibat dgn penagihan dadah boleh mendptkan bantuan untuk membantu mereka pulih dari penagihan dadah..di sini disediakan peluang pekerjaan dan juga aktiviti yang boleh mendatangkan keuntungan cthnya: car wash...

"BERSAMA KITA MEMBANTU MEREKA PULIH DARI PENAGIHAN DADAH"

CCH Gong Baru, Kuala Terengganu

arghhhh...dah sampai ke terengganu dengan jayanya, walaupun mulanyer cr hotel x jumpa..kuangkuangkuang...pusing kawasan istana nur nadirah je 2 kali...

ok..plan kita hari ni ialah untuk melawat Rumah Komuniti Gong Baru, Kuala Terengganu...dengar kabarnyer, rumah ini akan dinobatkan rumah komuniti terbaik tahun ini..jadi, kita pun nak le g tgk, apa yang hbt beno rumah ni...
kami pun bertolak ler pagi tersebut dgn jiwa yg riang rianyer...kami disambut dengan baiknyer oleh tuan rumah...ada ler mkn2 skit..biasa la terengganu, mn bleh tinggai nasi dagang..teman pun apa lagi..pulun je la..breakfast td pun ns dagang gak..hentam sj la labu...kopok lekor, wajib ler..ori beb, yg dok jumpa kat kedah ni, cerah skt kalernyer sebab krg ikan, banyak tepung...ok, depa pun crita la camna umah ni beroperasi...org kat kwsn tu yg incharge umh tu..aturkan program, buat kelas fardu ain untuk knk2 dan warga emas...and the best so far, depa anjurkan pertandingan memancing di tali air..depannn jer dgn umah tu...ada ler keli 8 kilo tersangkut kat pancing mamat tu..besar ooo...ada jugak yg pancing kat situ dpt ikan patin sesat...2 kg jer beratnyer...

rumah ini juga tlh sponsor penyokong t'ganu untuk menonton piala malaysia..banyk duit depa ni...tapi, hakikatnya rumah komuniti ni mmg hidup sbb mereka bergabung dengan KRT kawasan gong baru, confirm le aktif..aku naik kat umh komuniti ni, banyak beno keratan akhbar mengenai KRT kwsn tu...perghhhh gile nyer banyak cita dema nih..ptt ler glamer...kat sini kami diberi seorg satu coin bag, kecik jer...dibuat dr songket...buat tanda kenang2an...tak pe la...aku pun rembat jer la..dh org bagi kan???
hadiah yang KRT Gong Baru dapat

ni pun sama



***rumah komuniti ialah satu tempat dimana aktiviti melibatkan penagih dadah yang bermotivasi tinggi dan komuniti akan menjalankan program bersama2..tujuannya adalah untuk memberi peluang kpd mereka bergaul dan membuang rs rendah diri hidup bermasyarakat...

helluuuu my frenzzz...i'm back...

hehehe lama tak menulis rindu den pada blog den nih..anw, fyi, i hari tu pegi terengganu dan kelate..g makang budu..heheh gurau jer..aku pegi lawatan kerja..jabatan yang anjurkan...
kami bertolak pada hari deepavali..pukoi 6.30 pagi i dah kuar umah u...tinggai anak i dok tidoq lagi..
kami berkumpul di pusat latihan aadk sg petani..kata pukoi 8.00 tepat mau ada di sana, kami pun pegi ler awai..last2 lambat jugak bertolaknyer sebb ada yang tak punctual...apa nak kato..trima je la...
toktektotek..pukoi 9 jugak ler bertolak ke a/star..nak amik geng sana plak..kat sana kami tak tunggu lama ler sebb semua dah ready..tunggu nak masuk dalam bas jer...kami sewa bus tmj..penah tgk bas tu???pejabat dia kat sg petani, kedah..
yang jadi buang masa sikit tu sebab, dari sg petani, pergi ke a/star, patah balik ke gurun, baru ler nak ke kelantan..jauhkan???leceh betoi le den rasa...
singgah kat gurun, ada orang pengsan plak kat r n r tu...ntah anak sapa ler...puas ler peronda tu cuba nak kejutkan dia...bila dia dah sedar, keadaan dia mcm mayau (tak berapa sedar). aku tengok m a datang dgn ambulans, nak bw p spital kot..kami tak tunggu pun apa jadi lepas tu sbb dah sibuk nak naik bas continue journey ke t'ganu..
ok..pengembaraan bermula..jauhnya nak ke terengganu sampai dah tidor, jaga, tidor, sampai blm gak lagi..ohhhh jauhhhhnyerrr destinasiku....aku tanya memba sebelah, kenapa kita tak ke kelantan jer..x der tempat best ker???jawabnya...ntah...heheheh

Sunday, 23 October 2011

arghhhhhhhhhhh bosannnnnnn.........

arghhhh bosannyer hari ni..tidur tak cukup semalam...malaihnyer rasa nak kerja..kena pegi mahkamah plak...kes plak ada yang mental..aku bagi je la dia dok di luar, masuk pusat pemulihan pun nanti masalah plak..yang nak kena sapa??aku jugak...tension2...
kalau la bleh cuti lama2..kan best...

SEKILAS FAKTA

berdasarkan kajian bahagian populasi PBB, jangka hayat penduduk paling singkat di dunia dicatatkan oleh Afghanistan iaitu 44 tahun.

jangka hayat penduduk paling tinggi dicatatkan oleh Jepun iaitu pada usia 83 tahun.

jangka hayat purata seluruh ialah pada 70 tahun, iaitu bersamaan dengan jangka hayat penduduk Asia.

Wednesday, 19 October 2011

GeLaK GeLaK GeLaK

SAD ENDING

Seorang suami sedang lepak2 minum kopi di ruang tamu pada hujung minggu. Suami terpandang isterinya yang seronok menelaah sebuah buku. Tiba2, air mata isterinya mengalir. lantas suaminya yang prihatin itu terus bertanya, mengapa isteri kesayangannya itu menangis.
suami : sayang, kenapa sayang menangis?
isteri : saya baru habis baca buku, sad ending..sedihlah bang..
suami : buku apa tu sayang?
isteri : buku bank abanglah!!!

Tuesday, 18 October 2011

BeToL Ke????

betul ke crita ni??? aku rasa sedih sebab masa aku belajar di UiTM Shah Alam dulu, tempat i ler aku slalu lepak dgn kengkawan..tempat aku selalu pi beli barang makan, tempat aku selalu p makan...
bila time nak raya lagi best..banyak sangat gerai2 juai kain baju..best giler ronda2 cuci mata time tu...
depan tu plak ada tasik..tempat aku slalu joging time hari cuti..dari kolej delima, aku joging sampai kompleks PKNS..sebelum balik, singgah beli mcD, makan kat tepi tasek..best ooo...
masa aku praktikal pun dekat area situ..dekat bangunan MBSA, aku praktikal dengan Global System Integration...tak tau la ada ke tak lagi company tu di situ...
banyak kenangan aku dengan kompleks PKNS tu..kalu kena jual sayang gak kan...ramai melayu berniaga di situ...
ntah ler apa nak kata...