Tuesday, 27 December 2016

Tadika Baru Ain

tahun ni ain akan ke tadika baru. tadika tapis bestari di taman cengal. ada 2,3 orang staf pejabat aku hantaq kat sini anak depa. jadi, aku pun ikut sekali. tadika ni dah lama dah wujud. dah establish dah. students dia pun ramai yang dapat masuk sek ren islam yang memang femes kat sini.setiap tahun dlm belasan budak la yang dapat masuk sek tu. aku dah pi bayaq duit buku, dah amik baju.cuma yuran bulanan ja aku belum bayaq sebab boleh bayaq bulan januari. setengah tadika depa amik siap siap utk bulan pertama tu. mana nak jumpa tadika (setakat yang aku tau la) yang tak kisah bayaq yuran 3 kali, tak bayaq yuran tak penah kacau, boleh tawaq menawar yuran bulanan. kat tadika ni ja la boleh dpt. aku kena bayaq yuran sebulan rm270. tapi aku mintak diskaun dapat la rm250. bayaran tu untuk setahun, bukan sepenggal. tadika yang aku pernah hantaq anak aku, bayaran setahun dua kali sebab depa kira penggal..so, memang tadika ni ok la. bukan dari segi bayaran tapi dari semua segi. budak2 dia pun pandai sebab cikgu memang tekan bab belajaq nih. total aku bayaq kemarin rm490. ain ni, akai jugak ni sebab mula2 dia kata nak ke tadika lama. tapi aku pujuk la dia sebab tadika ni ada ajaq bab agama. tadika lama tadika cina. takpala, nanti darjah 1 aku bagi dia belajaq bahasa cina sebab sek ren dekat opis aku ni ada subjek tu. semoga anak aku mudah bangun pagi sebab dia ni perangai gak kadang2 tu..abang dia lain, senang ikut, yang pompuan ni lain sikit. tapi lama2 dia ok tu. 

Monday, 26 December 2016

Dah Nak Sekolah

pejam celik, pejam celik dahhhh nak bukak sekolah.
sat ja cuti sebulan tu. rasa cam lama tapi sat ja.
anak aku dah nak masuk tahun 1. hari tu pi dengaq taklimat,
pi bawa dia exam untuk kelas. mula2 memang target nak dia masuk kelas pertama,tapi, fikir balik, masuk la kelas mana pun. tahun ni sekolah dia ada DLP (dual language prog) maksudnya pengajaran dalam bahasa inggeris dan melayu. masa taklimat tu, cikgu bagitau ikut mak ayah la nak bagi anak masuk kelas tu ke dak? kalau tak nak, masuk kelas no 2 dan seterusnya. hmmm aku takut jugak sebab macam mencabar ja. ikutla result dia. kelas mana pun belajaq jugak. kalau nak berjaya bukan ikut kelas, ikut otak budak kan?
baju sekolah dah beli, buku dah beli. semua hampir setel. cuma baju sekolah belum berjahit lencana. baju belum iron lagi. aku beli baju 4 lai, seluaq 2 lai. 2 kain bodo ja,2 lagi kain licin. takpa, bergasak la..kalau rosak beli lain. masa tu ada offer kat tesco, selai baju sekolah kain cotton rm6..murah kan??? kasut sekolah 2 pasang. haihhh anak nak sekolah, mak yang lebih nih. belum kira lagi nak tulis nama kat baju anak, kat pencil anak, kat kotak pensil anak. banyak sangat keja nih. minggu pertama tu aku nak kena tengok jugak dia nak ke kantin. tapi, dia kata nak bawa bekal. jimatttt duit.makanan pun confirm bersih kalau bawa bekal..tengah dok pikiaq apa menu dia nak bawa nih..tu baru sorang anak, yang no dua belum lagi. tulis yang bab mohsin dulu, kang lupa. perbelanjaan dia setakat yang aku ingat :

baju sekolah + singlet kat tesco : rm 24.00
kasut newbery dengan stoking (jaya jusco ) : rm 31.80
kasut diadora diskaun 50% : rm 13.45
baju sekolah kain licin dengan seluar + kotak pensil + tali pinggang + kapur kasut : rm 126.00
beg sekolah newbery :rm 29.99
kaler staedler tesco offer :rm 6.90
buku :rm 82.30
baju sukan dengan lencana dan tie : rm 47.70
yuran pibg : rm 30.00
total : rm 392.14

tu baru sorang..kalau banyak orang anak, congak la sendiri..kadang2 pelik jugak, awat yang kos tadika lagi mahai dari sek? heran aku..takpa, yang tu aku tulis next topik..
semua dah hampir ready, sekarang nak tunggu bukak sekolah dannnnn mak yang rasa bedebar...
standardkan mak mak rasa camtu?

Saturday, 10 December 2016

Balik Kampung

dah lama tak balik kampung. anak anak aku pun dok tanya, awat kita tak balik kg ubi. merujuk kepada kampung padang ubi. kalau mak aku,depa pangge tok ubi, maksudnya, tok dok di kg padang ubi..kalau mak mertua aku, depa pangge mak tok tmn selasih. haihh simple benor panggelan depa. tok ubi ja.nanti aku tune bagi pangge betul betul..
mak aku dah 2 bulan dok di meru, rumah abang aku. jadinya dia pun dah cemuih sangat dok di sana. bukan ada apa nak buat pun. masak kat abang aku ja. pastu tengok tv, tidoq, bangun masak lagi..mana la tahan orang tua tu. 2 bulan cukup lah. dia nak balik kg. adik aku la pi amik.
bila mak dah ada di kg, boleh la aku balik. tidak, nak balik kg pun malaih. ada adik aku dengan anak anak dia ja.sebelum balik kau beli ikan siakap 2 ekoq, temenung besaq 6 ekoq, sotong berapa ekoq ntah. dah alang2 ke market, bawa mak mertua aku pi beli cabai bawang. bawang kat rumah ada seketoiii ja. aku pi buat piza plak. habis langsung bawang dia.so, hari jumaat, aku bawa pi la market sat.
balik market, buat makanan anak aku yang kecik tu, petang tu aku balik kg. lega, berjaya sampai ke kg walaupun separuh perjalanan aku kena dukung yg kecik sambil drive keta. nasib keta auto..hahahaha..selalu dah aku bw camtu. dr taman tiram ke tman selasih pun, separuh jalan ja dia dok dlam bekas dia. lain semua aku kena dukung.

Wednesday, 7 December 2016

Roti Sendiri Bikin

sekarang ni, angin rajin buat roti tengah mencurah curah ni. dah ada impian na meniaga roti dah ni. ha....kau jangan, baru sekali masuk kelas dah berangan. tahun lepas ada jugak aku masuk kelas roti, tapi cikgu tu ajaq guna bread maker..payah la sikit nak buat sebab aku mana ada benda alah tu. sebenarnya, cikgu tu nak promot bread maker dia. dia kan ahli amway, nak promot noxxa la tu. sambil sambil tu, buat la kelas sekali. serampang dua mata. aku pun dah lupa kelas tu camna nak bentukkan roti sebab dah lama dan tak praktis. nak praktis apa BM takdak. 
so, last week aku join kelas yang uli pakai tangan, haaaa yang ni aku suka tapi mengantuknya tak tau nak cakap. masukkan yis dan bahan2 yang lain, tunggu 20 minit atau sampai yis kembang. dah yis kembang, campuq dengan tepung, tunggu lagi..adoiii ngantuk sungguh aku. aku yang masuk kelas tu sebab nak tengok cara uli pakai tangan. ok dah dapat dah ilmu tu. aku tak tunggu sampai habis pun..ada la dalam 2 jam lebih sikit aku tunggu, pastu aku chow. cikgu tu nak ajaq buat kek coklat cheese, aku dah tau dah cara nak buat kek tu, dah pernah buat dah pun tapi kalau nak buat plak rasa cam malas sebab cheese cream tu sangaaaaaaat la mahai. dulu rm6 lebih sikit sekarang dah jadi rm9.mahai betoi rega bahan. nak buat pun malaih. 
aku dah try buat piza.satu adunan tu dapat 4 bijik.acuan loyang kecik.adussss puas hati sungguh makan piza buat sendiri ni. sebab? bahan banyak. aku boh bawang,sayuq campuq, sosej, isi ayam, capsicum..yang takdak cuma nanas ja. aihhh terliuq dah ni.lepas tu, second time aku buat roti yang ada parutan cheese dan tabuq gula tu.haaa....aku buat jugak yg inti kacang merah. yang parutan cheese tu, masa baru angkat, perghhh lembut gilaaaa...aku makan banyak ulas jugak roti tu. yang bun inti kacang tu agak keras la aku rasa sebab aku lebihkan masa bakaq kot. takpa, aku akan cuba lagi buat supaya dapat mcm yang aku nak..tiba-tiba teringat plak roti sarang lebah..haaaa..yang ni pun aku nak try. tunggu cuti. satgi aku nak pi kedai kek, nak beli bahan semua..senang, bila nak buat, barang dah ada.haihhhh seronoknya buat roti..
yang jadi masalahnya ialah aku takdak penimbang untuk scale kecik, jadinya aku tak dapat bentuk roti yang cantik..bentuk ikut dan ja.ada yang kecik, ada yang besaq..tengoklah, kalau aku buat petang ni aku boh gambaq sebab aku memang kategori yang malaih nak amik gambaq.

Sunday, 4 December 2016

Perlis 2.0

aku bercuti di Perlis. Bukan nak pi mana pun. Nak pi tidoq di hotel ja. Sebabnya, aku janji dengan anak anak aku nak pi Cameron Highlands sebelum tu, tapi apakan daya yang kecik tu demam. Jadi, tak jadilah nak pi CH. Bila dah ok demam, cuti sekolah already..Habis camno? Nak pi CH , pakai dak la , jalan mesti jem gila babas punya. So, tukaq plan, sebab nak mengabulkan hajat anak anak, kita pi Perlis la senang. confirm tak ramai orang. yesss..yang penting dok hotel kan? Ala budak budak bukan tau pun hotel tu berapa star, janji hotel. So, aku pun chek kat google. ooo jumpa satu hotel yang masa aku pi tahun sebelum tu, aku just lalu ja depan hotel tu. Google google, jumpa la Hotel Putra Regency dan Brasmana Hotel Putra. Mana satu nak pilih. Satu kat pekan kangar, satu kat jeti. Baca la review dulu. Aiseyyy banyak nor komen -ve pasai Brasmana Hotel. ish takut lah nak dok situ, satgi problem plak. Aku amik la Putra Regency Hotel, tanya price, deluxe room rm235, extra bed rm35. cantikkkk..Masih dalam bajet. Tunggu laki aku keluaq ops ja, teruih kami pi. Aku bawa tiga anak aku pi, amik, jom dok hotel.Mandi kolam, makan kat cafe hotel. Puas rasa hati, bila anak anak aku hepi ja bila masuk dalam bilik hotel. not bad and really recommended to stay here. Price pun ok sangat. 
Lepas check in, rehat sat, semayang pastu keluaq cari baju mandi ain sebab tak bawa baju mandi dia. Setel bab tu, makan kat Subway kat dalam C mart Arau. Setel tu, balik hotel, mandi kolam puas puas. Malammmm plak, kami pi makan kat Kuala Perlis. Amboiiii mak, ramainyaaaaa orang kat kedai mona tu..Malaih plak nak menunggu kalau orang ramai camtu, kami pun makan kat kedai hujung. LizaCheMat kalau tak silap. Ok la.Sama ja rega dengan kat belah Kulim ni. Selesai makan, kami balik hotel. 
Aku nak cucuk duit kat CIMB, jenuh mencari mana CIMB kat perlis ni. Guna waze pun tak dibawanya betul betul ke lokasi. At last, dapat gak la cucuk duit. Esoknya, lepas breakfast, teruih terjun kolam..Suka betoi anak anak aku dapat mandi kolam..Amik kau, mandi puas puas. Aku tunggu sat ja depa mandi, pastu aku naik bilik. Bagi mandi yang kecik tu, tunggu depa naik, kemas beg semua, ready to go back to Kulim. 
Jadila semalam stay kat hotel, kalau ada duit dan masa, kita pi tang lain plak. OTW balik, kami makan di Kenny Rogers Sg Petani. This month, 3 times kami makan Kenny's Rogers sebab dapat redeem yang resit isi minyak caltex. Haiii syarikat minyak, rajin rajin la buat promo camni. Suka betul aku.

Tuesday, 18 October 2016

Berubah Sikit Sikit

hidup perlu perubahan. dan semestinya perubahan ke arah kebaikan. masa aku tengah berpantang dulu, ada jugak aku terfikir, aku nak berubah jadi lebih baik dari sebelum ni. nak jaga amal ibadat, nak buat yang sunat, nak jaga sikit la pakaian aku. memang aku dah bertudung tapi ada part yang kita tak betul2 perati.contohnya bahagian kaki. memang part tu yang ramai orang pompuan tak jaga. lagi satu di bahagian muka, kan patutnya kita cover kat bahagian dagu tu.so, start masuk keja lepas cuti hari tu, aku start pakai stokin mai keja.mungkin ada yang kata sementara ja sebab baru habis cuti besalin kan? hinggalah tadi, aku pi jaga pameran. kawan aku tanya, kak ni , nak pakai teruih ka stokin nih? aku bagitau la, memang niat nak pakai selamanya sebab ni kan aurat, part ni selalu orang tinggai. kat tangan kak belum lagi la nak pakai sarung tu tapi kak akan berusaha untuk pakai. umuq dah tua dah. bila lagi nak berubah. kak pun pelan pelan usaha. nak tambah gak usaha untuk nak bawa bekai pi sana. memang aku dok belajaq disiplin kan diri sikit2..baca surah yang pilihan tu pagi2..tu pun ada gak yang miss. baca  quran lepas semayang..hmmm miss jugak. takpa, aku akan cuba sikit2..semoga Allah bantu aku untuk berubah jadi seorang umat Dia yang lebih baik dari sebelum ni..aminnn

Sunday, 16 October 2016

Cerita Sedih

sambung crita sedih lagi..
abang aku, dah kena potong kaki.sampai bawah dari lutut sebab kencing manis. sebelum kawin lagi dia dah ada penyakit nih. dia tak sedaq penyakit tu ada kat dia. kan kalau orang yang kena kencing manis ada gatai2 kan?dia ada gatai2 kat kaki. sampai hitam macam bertampal gatai tu kat kaki dia. dia sapu ubat biasa ja. bila check doktor, confirm kencing manis.dia dah teruk dah masa tu.kena makan ubat, kena kontrol makan dan dia pun memang buat semua tu. tapi apakan daya, dah teruk sangat, kena gak la potong.kami smeua tak tau yang dia dah potong kaki tu masa bulan 3 hari tu. yang boleh tau pun masa adik aku hantaq mak pi dok dengan dia. patutla beria suruh mak pi rumah dia sebab dia payah nak balik. lepas potong kaki tu, 2 bulan kak ipaq aku amik cuti tanpa gaji sebab dok urus dia pi klinik semua. hmmm itulah kan, makan kena jaga.kalau dah kena penyakit nih, memang payah nak lega la. aku pun kena beringat gak la. penyakit ni tak kenai sapa. mai macam kilat, nak lega macam siput.

crita seterusnya..anak kawan aku disahkan kena penyakit kritikal kanak2..kawasaki with heart complication. penyakit ni akan kena pada kanak2 saja. dan dalam insuran pun under juvenile critical illness. sebab kalau penyakit kritikal yang biasa ni, penyakit ni takdak coverage.khas untuk kanak2 saja. dia dapat detect pun sebab badan anak dia jadi merah2..pi chek spital, satu kata belum sah.then, pi jumpa pakar satu lagi kat swasta, buat blood test lagi satu,confirm, kawasaki..tapi belum teruk lagi.baru peringkat awalan. sabarlah kawanku..berusahalah untuk berubat anak tu. 

kawan2..sakit adalah ujian Allah. aku mohon doa kepada Allah supaya berikanlah aku kesihatan yang baik. sakit sikit2 ni biasalah..batu dalam hempedu pun dah menakutkan aku untuk operate, macammn la kalau yang kes besaq tu. Ya Allah, sihat tubuh badan adalah nikmat yang amat bernilai. terima kasih atas nikmat yang telah kau berikan padaku..

 

Sunday, 9 October 2016

Berita Sedih

minggu lepas, aku banyak trima brita sedih. ada 4 kejadian yang berlaku. aku crita satu satu.kalau tak habis aku sambung next entry.
crita 1 :
kawan seopis aku, nama meera, dia kematian anak di dalam kandungan. dia ada 3 kali ke spital sebab dia rasa pergerakan anak dia mcm kurang. bila pi spital, doktor kata ok..bleh balik.lepas tu, dia dah buka 1 cm, doktor suruh balik, buka 2cm doktor suruh balik. lastly, buka 3cm,punnn doktor suruh balik. dia sempat mai keja 2 hari sebab mintak mc doktor tak bagi, nak amik cuti, cuti dah tak banyak, jadinya mai opis.risau kami tengok dia ni. dah buka 3 cm pun tak beranak lagi. last day dia mai keja, malam tu dia pecah ketuban, pi spital. aku tak tau crita penuh tapi masa sampai tu denyut jantung masih ada tapi mungkin lemah. anak dia tak dapat diselamatkan. dia meninggal dalam kandungan.rumah dia nak ke spital jauh jugak, napa la doktor suruh balik sebab ada setengah kes bukak 1cm dah tahan wad.tak paham jugak aku dengan doktor ni. pagi esoknya baru aku tau anak dia meninggal sebab aku tak on data. OMG..tak tau nak kata apa. aku tumpang sedih sebab rasa macam mn kalau jadi kat diri sendirikan? kami pi rumah dia, sempat tengok jenazah anak dia. kawan aku tu pun sempat tengok jenazah anak dia.dia mintak kat doktor nak balik awai. ada kawan aku punya kawan, doktor tak lepas balik tau walaupun anak nak dikebumikan dah. lokasi kejadian spital yang sama. heran la aku dengan keja doktor ni. mcm kes aku, bacaan gula normal tapi dia suruh aku chek gula sehari 4 kali. yang aku rasa biol tu, doktor sendiri cakap kenapa kena chek gula ni, tak diabetic pun. eh, ada nama doktor kot yang bagi arahan first, ko tanya la dia. aku rasa bengong ja. kan satu jbtn, tanya la reason. ni dak, biaq ja. heran aku depa ni reja. mcm buat main2 pun ada. tak pasai2 aku kn jumpa pakar kerap. bkn kes apa pun. semua bacaan gula aku normal..
semoga kawan aku meera tabah menghadapi dugaan ni. dia dapat anak lelaki, kalau hidup sepasang la. tapi, apakan daya, Allah lebih sayangkan anak dia.

crita 2 :
bukan aku nak promot insurans tapi it is related. kawan sekolah aku, disahkan kanser paru2 tahap 4.2/3 dari paru2 dia dah rosak. sekarang berada di icu spital alor setar. anak yang paling kecik umuq 9 bulan. sedihkan?company dia buat la kutipan derma untuk dia tapi tau saja la, nama pun derma, berapa sangat nak dapat. kawan aku ni takdak insurans. aku bukan la nak kata, insuran ni penting. memang la kalau sakit, berubat kat mana pun kalau tak sembuh, tak sembuh juga. tapi cuba fikirkan, insuran ada bagi pampasan kan? boleh dak kita guna pampasan tu untuk berubat, cari ubat yang lebih baik, cari tempat yang kita boleh dapatkan rawatan dengan cepat? boleh kan? kalau ada medikal kad, walaupun limit sikit tapi at least kita bleh dapatkan rawatan dari swasta yang lebih cepat. tapi confirm la rega mahai.admitted , dapat claim elaun spital. kalau meninggal, anak2 akan dapat la jugak pampasan yang dia boleh guna untuk nak survive. kalau takdak pampasan, cmna nak survive yang ditinggalkan tu? kalau anak dah besaq lain, anak kecik?cuba fikir. orang melayu ni bukan takdak duit tapi malaih nak amik pusing bab camni. bila dah kena baru teringat nak amik insuran.sapa nak bagi dah ada penyakit dah. sebab tu insuran kena amik time sihat. benda yang nampak macam tak penting tapi teramat penting bila kita perlukan. kalau nak tanya pasai plan perlindungan, pasai saving dengan company insuran, whatsap ja aku 0178011859. aku bleh tolong. insuran ni boleh cover penyakit kritikal, mc akibat kemalangan, nak protect income. insya Allah, boleh bergantung kepad bajet la pampasan tu pun. kalau bayaq sikit camna nak dapat banyak kan?mcm beli rumah la, bayaq sikit dapat rumah kecik la, bayaq banyak dapat la rumah besarrrr...
jangan lupa, amik insurans, cover anda dan diri anda jugak. orang yang sakit akan bertambah sakit bila tak berduit..betulkan?

Saturday, 8 October 2016

Birthday Ain..i love u baby

kemarin..8.10.2016, aku buat la sambutan kecil-kecilan besday untuk anak aku yang no 2..Ain. ikutkan nak makan kat luaq, aku memang suka western talam.sebab memang jimat gila makan kat situ. rm30 setalam, ada chicken chop 2 keping, meatball 10 biji, kentang goreng, spageti yang kuah putih tu. rm30 ja..murah kan? tapi malangnya, kedai tu tutup la plak hari sabtu. alahai...takpa, aku bleh masak. tengah hari tu, aku pi Tesco beli prego sebab nak buat kuah putih, kuah merah dah selalu dah makan, spageti bolognise tu. aku buat yang putih plak. beli spageti lagi sepeket. satg tak cukup plak sepeket yang ada di rumah tu.
balik Tesco, aku start masak. sebab pi pun dah tengah hari satg lambat tak dan siap plak. aku masak spageti, sambil tu buat kentang goreng kering..hmmm fave aku nih. siap rebus spageti, aku buat kuah..sonang ja. baco ja cara kat botol. setel. ooo nasi sejuk semalam ada lagi. aku buat plak nasi goreng kampung tanpa kangkung. sebab? aku malaih nak beli kangkung.setel nasi goreng dan spageti. tunggu nak on ja majlis. sapa yang aku nak jemput. yang wajib mesti la keluarga Pak Lang dia aka Abah Din dia. ok, jemput lah Pak Njang dia sekali. aku rasa ok nak jemput depa sebab hari tu aku kena kerja time cuti, Mak Ain kena pi katering, depa la jaga yang kecik tu.jemput je la. Chik Ilah plak katanya balik Taman Selasih, ok, jemput ja. Cu Biah pun jemput sekali. Pak Ngah dia tak bleh mai sebab nak jemput Mak Ngah kat airport. 
yang aku beli, apom balik, murtabak, putu mayong, cucuq jagung. mulanya Pak Njang dia kata tak bleh mai. lastly anak beranak dia semua ada. macam tak cukup tapi sebenaqnya lebih makanan tu. kek pun tak habis. aku tempah dekat orang sebelah rumah aku ja. Syifa. pandai dia buat kek..sedap dan murah sebab rega kasih sayang. lega dapat rega kasih sayang.
lepas maghrib, kami start la majlis..nyanyi lebih kurang, potong kek, bagi sorang sikit, bagi kat makcik sebelah sikit, makan pa semua, setel. mlm esok nak pack goodies bags utk kawan2 Ain plak. aku tempah gak kek utk kwn2 dia. rm60..rupa cmna ntah la.esok br nak amik..bagi can la dia potong kek kat tadika dia. abang dia dah potong kat tadika masa bulan 4 hari tu. budak2 zaman sekarang kan?ada potong kek, ada goodies beg. masa aku kecik dulu, besday pun tak tau apa benda. aku orang susah, mana ada masa nak pikiaq semua tu. janji bleh makan pun alhamdulillah. tapi dah sekarang ni mampu, buatla sekadar yang boleh.anak2 gembira, kita pun gembira kan?


Monday, 3 October 2016

Diet?

aiseyyy..apa kejadahnya diet aku nih. masa dalam pantang ja turun nih. sekarang dah tak turun dah. makin naik ja. aduhhh stress..bukan nak kurus sangat tapi nak bagi ringan sikit badan nih. dulu 85kg..sekarang dah 76kg. i am very sure patut kurang sikit lagi. dapat 70 kg pun cantik dah. eh camna nak kuruih, memang nasi tak makan tapi benda lain balun sama ja.hahaha camnatu? sapa la nak tolong atuq menu diet kat chek nih? kena tanya pakcik google la. benda senang dan mudah nak buat. masalahnya godaan bila kawan2 ajak makan tu.haaaa yang tu kena kuat nak menepisnya tu.camna camna..mudah mudahan tercapaila berat badan yang diidamkan tu. bukan nak melawa, nak pakai kebaya ka apa cuma nak jaga kesihatan ja. caiyok sarah caiyok..
mesti boleh punya.

Akikah Untuk Mukhlis

tanggal 24.9.2016, aku buat akikah untuk anak bongsu aku untuk setakat ni, mukhlis husni kot kot kedepan ada lagi sorang nak mai tak tau la. aku amik sekoq kambing..sekoq ja dulu.hujung tahun nanti atau tahun depan baru la buat sekoq lagi.kambing ni aku beli dekat pakndak..dia bela kambing dan kalau nak sembelih, nak proses sampailah nak masak semua dia buat.bayaq ja kat pak ndak tu.cam aku, kira rega adik bradik dapat la rm 900..rm 700 untuk kambing, rm 200 lagi untuk upah masak kurma..perghhh sedap baq hang.ramai yang puji sedap. tak rugi la suruh pak ndak ni masak.tak mengecewakan. kalau aku nak buat akikah lagi sekoq pakndak janji nak sponsor sikit. cantikkkk. kenduri kali ni buat kat rumah Chik aku. sebab rumah Chik aku kan baru ja renovate.semua buat lain. jadinya dia nak buat kenduri kesyukuran, aku nak buat akikah + family asben aku nak buat kenduri arwah. jadi, kita gabungkan semua sekali, buat kat satu tarikh dan satu tempat. setel. jemputan ramai jugak. dalam pukul 11 lebih, orang masjid mai, lepas tu depa tahlil, baca yassin, doa akikah, depa makan dulu. bukan la nak puji, menu makanan memang banyak. memang tabiat depa ni, kalau buat kenduri, side dishes pun banyak. jadinya, lambatla depa ni balik.lepas makan nasi, makan yang sampingan plak.bayangkanlah, yang baru mai nak makan, yang mai awai makan tak habis lagi. penuh rumah dengan khemah. amik plak satu khemah dengan 10 meja ja. camno? sabo ja la. menu kenduri hari tu :
* nasi putih
*ayam goreng berempah
* kambing masak kurma
*daging masak hitam
*gulai ikan 
*asam pedas keladi
*ikan pekasam
*ulam dan sambal belacan
*buah oren

sampingannya :
*tepung talam
*bubur kacang dan pulut
*kek marble
*puding oreo
*puding roti
*sumi dan london swiss rol utk kanak2

atas meja makan:
*biskut semperit
*biskut kacang
*maruku
* biskut apa ntah satu jenis lagi

air minuman :
*mineral water
*teh tarik
*oren sunquick + sirap

meriahkan? memang camtu la setiap kali kenduri. banyak makanan..biaq penuh perut orang yang mai kenduri tu.pak menakan, mak menakan belah ayah pun ramai gak mai kali ni. pakndak latif yang tak bleh berjalan pun mai gak. besanya belah ayah ni yang mai pak long Karia ja. kali ni mai dengan altis baru dia. mana pi kreta lama dia tak tau la. dia tu tak padan dengan tua, nak naik motor besaq, mana nak bleh. anak2 tak bagi la. dah tua pun..jadinya nak ganti kan motor beli la keta bagi kat dia..takpa la beb, anak2 bergaji besaq. sembang kot mana pun jadila..
kenduri kendara ni aku rilek banyak la sebab aku kan ada anak ekcik..cmana nak tolong.depa yang takdak anak kecik bleh la tolong buat tu buat ni..aku sebenaqnya suka potong potong bawang, kupas ubi kentang, cuci pinggan. suka. tapi nak buat camna, sapa nak tengok anak aku kan? best sebenaqnya gotong royong ni.

Wednesday, 14 September 2016

Bakal Kehilangan

rasa sedih betul sebab pneyewa rumah aku dah nak pindah. just tunggu permohonan pertukaran bini dia ja. kalau dapat, dia pun akan buat surat pertukaran. hmmm payah la plak nak cari penyewa baru. satu sebab kita tak kenal orang tu. kedua, cmna dengan bayaran sewa, ok ka nanti sebabnya yang menyewa sekarang kawan seopis. senang la. time gaji ja dapat duit. takdak culas culas..walaupun aku sewa murah tapi rasa aman sebab tau dah dia takkan lari malam. macam penyewa rumah abang ipaq aku, macam macam peel. takdak yang berjenis. culas bayaq sewa, macam2 alasan dia bagi. naik stress mak ain dengan penyewa rumah depa. kalau dia kuaq, aku tengah timbang kati, nak sewa atau nak buat homestay. nak buat homestay, rumah tu ke dalam sikit, tapi sunyi la sebab jauh dari jalan. promosi kena kuat lagi la. takpun kalau nak sewa, cari orang nak buat tadika. tak tau lagi nak buat camna..kalau homestay, aku bleh gak pi dok sana sekali sekala..promosi kena gigih la..pikir pikir pikir apa nak buat..hmmm tunggulah camna result tukaq bini dia.

Apa Cite?

apa cite kawan2? how hari raya korban tahun ni? aku tak masuk korban sebab aku nak buat akikah kat anak aku yang kecik tu. tahun ni jugaklah aku dengan adik aku, plan nak pi rumah abang aku , nak pi buat gathering kat sana. nak makan2..tapi yang masak kakak ipaq aku la..kejam dak? rasanya ni la first time kami buat camni. pagi raya, aku buat bihun sup, begedil dengan salad sayuran..sejak dah terror buat begedil ni, asik buat yang tu ja..dengki betul aku kalau tengok ubi kentang banyak kat rak. dulu aku suka buat ubi kentang dengan ikan bilis, sambal kering..sekarang begedil plak. aku setel masak semua dalam pukul 10 cmtu. biras aku tolong sikit2 la..setel semua, makan sikit (i'm on diet k)..# mata hitam naik ke atas#..aku besiap nk pi rumah abang aku..mulanya asben aku tak mau ikut..lastly ikut plak. berkumpullah kami adik bradik di rumah abang aku. adik aku kemain lambat sampai sebab tunggu bini dia besiap..amboiii mekap tera mana la sangat.aku dah habis makan semua baru depa sampai. aku suka sangat tengok anak2 aku dengan anak adik aku. main sama2..anak abang aku semua dah besaq dah. dah takdak dah tadika. depa level lain. rasanya, aku nak buat camni setiap tahun la. abang aku keta takdak sebab dia anak ramai, kerja gaji sikit. so, kami yang ada keta ni la pi rumah dia. sebab adik aku dok dengan mak aku, dia la bawa mak.esoknya, aku balik padang ubi sebab petang tu nak balik rasa berat sangat mata ni. ingat ke bantal ja..nak tidoq nak tidoq..tapi kawan asben aku plak nak mai..adoiii tak leh la nak lena seround dua.aku balik padang ubi, nak amik rambutan yang sedang masak ranum,encik2 kera sibuk di kebun orang lain, jadi rambutan, langsat di rumah aku selamat la sekejap. lagipun rambutan kat rumah aku banyak semut hitam kot, so, encik2 kera tak minat nak kacau. tapi pokok pisang mak aku memang ranap la.. apa nak buat, nak makan buah pun payah, kena berebut dengan kera2 ni. nasib la..payah sangat, beli ja la..habis cita. dah bukan rezki kita kan????

Saturday, 10 September 2016

Free


i'm very sure, semua orang suka benda free kan? sapa tak suka kalau benda tu kita bleh dapat tanpa kuaq modal..aku memang laaa suka sangattt benda free. gila ko tak suka. ni aku tunjukkan benda free yang kita bleh dapat dan beri pada orang tanpa kuaq modal..certain things kita akan dapat pahala kerana memberi dan juga menambahkan lagi kasih sayang sesama kita..do you agree with me?


hugs - patut dan semestinya dilakukan kepada anak2 setiap masa sebab dengan pelukan akan menambahkan kasih sayang dan menyalurkan aura positif kepada anak2 bahawa kita sayang mereka..ada ka orang bila marah peluk anak? dak kan?
smiles - senyum itu satu sedekah.. easy right? senyum then you get rewarded by Allah..the peoples who see you smile will feel calm and happy..utk senyum hanya beberapa otot diperlukan tapi kalau masam, beratus otot diperlukan..tengok kelebihan senyum..
friends - yes we need friends..but it up to you what mind of friends do you choose..kalau baik kawan kita, kemungkinan besaq kita akan ikut baik dia, kalau buruk kawan kita, buruk jugaklah sikit perangai kita. contoh..berkawan dengan penagih dadah, silap haribulan kita akan jadi penagih dadah..this statement, i am very confident it is true.
kisses - kiss your children everyday.. before they sleep and whisper to them .. i love u..be a good girl/boy..
family - love your family because they are your strength, your soul and your priority..trust me, when you have family, that is will be your thing in your mind in whatever you do..
sleep - part ni aku suka..aku suka tidoq tapi kalau dah ada anak tu jangan berangan la nak tidoq lena k..tambah2 ada anak kecik.confirm ko kena berjaga punya. cam aku, anak kecik ni ada ka dia berjaga dari pukul 3 pagi sampai 6 pagi..takkan aku nak tidoq, aku pun kena jaga sekali la..ohhh rindunya nak tidoq tanpa gangguan..
love - kasih sayang sesama manusia, kasih sayang kepada haiwan..penting yer kasih sayang..tak tau la aku orang yang dok dera budak, binatang tu, hilang nikmat kasih sayang gamaknya..
laughter - ketawa, ubat untuk awet muda. tapi jangan ketawa berlebihan. boleh mematikan hati..sekadar berpatutan. ada gak yang ketawa sampai tak ingat orang keliling...i dislike ok..
good memories - untuk dapatkan memori yang indah, kita kena buat baik dengan orang , baik dengan adik beradik, dengan persekitaran.. baru ada good memories.. kalau kau asik cari pasal dengan orang, asik bergaduh, asik jahat mulut, ko ingat ada ka good memories..aku rasa bad memories ada la..sampai mati orang yang kau sakitkan tu akan maki kau..nak? baik buat baik dengan orang..think positive then the positive things will come to you..




Puasa Sunat

Puasa Arafah...9 Zulhijjah..

" puasa Arafah (9 Zulhijjah) dapat menghapuskan dosa setahun yang lalu dan setahun yang akan datang.
puasa Asyura (10 Muharam) akan menghapuskan dosa setahun yang lalu (HR Muslim)"

mai kita pakat rebut ganjaran yang hebat ini..bersempena dengan hari ni juga, ada Quran Hour..sebelum ni kita dok buat Earth Hour kan? lani kita buat Quran hour..tapi ikutkan bukan hari ni saja, selalu kena buat sebab banyak ganjarannya.. walaupun satu perkataan, banyak ganjaran yang akan kita dapat..so, jom grab peluang ni macam kita grab jualan murah kat supermarket..

** tarikh blog ni lari sehari dari tarikh sebenar..apasal?

Ingatlah


Selalu sangatkan kita tengok mesej ni. dalam fb ,dlm ig..banyak dan tak lapuk dek zaman. sebab peringatan ni amtlah penting untuk kita renung dan lakukan. sebab semuanya berkaitan dengan kita, kehidupan kita sehari hari..dulu, aku tak berapa kisah bab sakit..sebab aku jarang sakit.demam pun jarang.alhamdulillah. tapi bila aku kena gastrik, setiap bulan boleh kata kena pi cucuk di spital. buat endoskopi, buat abdomen scan. masa sakit tu barulah aku rasa, ya Allah..sakitanya. padahal gastrik ja pun. bukannya sakit teruk. gastrik pun jangan la buat main main..time ok, ok la, time sakit, rasa la. dulu aku selalu ingat orang yang sakit gastrik ni, ngada2.kena kat aku baru la aku tau hazabnya. makan kena jaga, itu tak bleh, ini tak bleh. dulu pakai bantai ja makan. sekarang kena beringat. aku dah lama tak makan sambal belacan, kuah sambal pun amik bagi ada kaler kat nasik. kalau dulu sambal jangan cakap la. pulun betul..tu la, kena beringat semasa sihat sebelum sakit..nikmat kesihatan yang paling bermakna. kau kaya, tapi sakit nak buat apa..nak melancong tak bleh, nak makan sedap tak bleh..betul kan?


orang selalu cakap, masa muda ni la senang nak buat amal ibadat. nak gi haji time umuq muda senang. nak bergerak sana sini. kalau time tua, harapa orang la tolong tolakkan. nak buat sendiri tak larat. masa muda la kena pulun buat amal ibadat.aku ada baca tapi tak pasti sahih ke dak haids tu sebab sekarang ni banyak hadis yang tak kuat tapi orang dok canang merata hala. kena hati2 gak tu. hadis tu kata, kalau tak silap la, kalau di waktu muda kita sentiasa buat amalan sunat. cth solat Dhuha, tiba masa tua kita tak larat dah nak buat, Allah akan bagikan kita ganjaran jugak sebab kita selalu buat. ha..tu la penting time muda, energy tengah banyak buat amalan sebanyak mungkin..i'm not talking baout others people but i'm talking about me..aku pun sedaq diri dah berumuq, aurat pun tak tentu hala jaga tambah2 kat rumah, bila abang2 ipaq mai, semayang pun tak terjaga gak, kalau semayang awai waktu tu kira hebat la aku, tambah lagi Isyak..selalu hujung2..solat sunat?hmmm koi berumuq koi malas..ada ka camtu?hmmm berubahlah sarah oiii..ingatlah bekal nak bawa mati nuuuuuu. bukan sapa boleh tolong bila dok dalam sana..
itulah yang dikatakan, hidup sebelum mati..time hidup buatlah amal sebanyak mungkin, bila dah mati, tak bleh dah nak buat..ingatlah diriku dan kawan2 sekalian...



Thursday, 8 September 2016

Free


i'm very sure, semua orang suka benda free kan? sapa tak suka kalau benda tu kita bleh dapat tanpa kuaq modal..aku memang laaa suka sangattt benda free. gila ko tak suka. ni aku tunjukkan benda free yang kita bleh dapat dan beri pada orang tanpa kuaq modal..certain things kita akan dapat pahala kerana memberi dan juga menambahkan lagi kasih sayang sesama kita..do you agree with me?


hugs - patut dan semestinya dilakukan kepada anak2 setiap masa sebab dengan pelukan akan menambahkan kasih sayang dan menyalurkan aura positif kepada anak2 bahawa kita sayang mereka..ada ka orang bila marah peluk anak? dak kan?
smiles - senyum itu satu sedekah.. easy right? senyum then you get rewarded by Allah..the peoples who see you smile will feel calm and happy..utk senyum hanya beberapa otot diperlukan tapi kalau masam, beratus otot diperlukan..tengok kelebihan senyum..
friends - yes we need friends..but it up to you what mind of friends do you choose..kalau baik kawan kita, kemungkinan besaq kita akan ikut baik dia, kalau buruk kawan kita, buruk jugaklah sikit perangai kita. contoh..berkawan dengan penagih dadah, silap haribulan kita akan jadi penagih dadah..this statement, i am very confident it is true.
kisses - kiss your children everyday.. before they sleep and whisper to them .. i love u..be a good girl/boy..
family - love your family because they are your strength, your soul and your priority..trust me, when you have family, that is will be your thing in your mind in whatever you do..
sleep - part ni aku suka..aku suka tidoq tapi kalau dah ada anak tu jangan berangan la nak tidoq lena k..tambah2 ada anak kecik.confirm ko kena berjaga punya. cam aku, anak kecik ni ada ka dia berjaga dari pukul 3 pagi sampai 6 pagi..takkan aku nak tidoq, aku pun kena jaga sekali la..ohhh rindunya nak tidoq tanpa gangguan..
love - kasih sayang sesama manusia, kasih sayang kepada haiwan..penting yer kasih sayang..tak tau la aku orang yang dok dera budak, binatang tu, hilang nikmat kasih sayang gamaknya..
laughter - ketawa, ubat untuk awet muda. tapi jangan ketawa berlebihan. boleh mematikan hati..sekadar berpatutan. ada gak yang ketawa sampai tak ingat orang keliling...i dislike ok..
good memories - untuk dapatkan memori yang indah, kita kena buat baik dengan orang , baik dengan adik beradik, dengan persekitaran.. baru ada good memories.. kalau kau asik cari pasal dengan orang, asik bergaduh, asik jahat mulut, ko ingat ada ka good memories..aku rasa bad memories ada la..sampai mati orang yang kau sakitkan tu akan maki kau..nak? baik buat baik dengan orang..think positive then the positive things will come to you..




Wednesday, 7 September 2016

I'm Back

heloooo...i'm back to work today..fuhhh..3 months , i'm staying at home..taking care of my new baby..just went out a few times..heeee come back to work is really make me happy..started with morning meeting, then went out for breakfast, after that, went to Ad 's house to look his baby. this is his first baby after married  for about 5/6 years. so, he must be sooo happy and excited to has new member in the family. very fair and cute his baby. his wife nearly finish the confinement..suka kan? confinement? who like? hand up..i guess nobody like confinement. for me, this time confinement was quite interesting because i have to do everything. furthermore,that was fasting month. perghhh challenging..i cannot eat what i always buy every fasting month..popiah, i cannot drink air tebu, soya cincau and many more..
after visited his baby, we come back to the office..discussed with hanis everything she did during i'm not around..luckily, she managed to finish many programs and only 3 programs leave to me..ok..fine..i will settle that. tomorrow, i start meeting with the community..hopefully, they will give good cooperation to us..hopefully

Tuesday, 9 August 2016

My Second Son

pada tarikh 8.6.2016, aku telah selamat melahirkan anak aku yang ketiga. pada jam 2.14 pagi di Hospital Kulim. aku masuk wad 7.6.2016 jam 11.26 malam. aku sempat posa 2 hari ja. petang tu balik keja,buat sandwich untuk berbuka dengan spageti. sandwich tu sebab nak habiskan roti yang dah expired sehari. tapi boleh makan lagi. petang tu jugak aku pi beli air tebu. hari mula posa, teringinnn sangat nak minum air tebu.tapi kat simpang jalan tu takdak juai. frust. nasib aku sempat minum air tebu gak sebelum besalin..aku rasa letihhh sangat hari tu. aku siap masak, tunggu berbuka, lepas buka posa, aku tidoq sat. aku biaq ja anak aku Mohsin tengok cita boboiboy sorang2.ain ada di rumah pengasuh lagi.satg depa mai tidoq sini. aku terjaga pukul 10 lbh.dan la makan seround lagi spageti. aku masuk toilet, tengok ada tanda nak besalin dah. aku tanda nak besalin biasanya keluaq darah dengan lendir..jemmm..nak besalin dah ka?asben kat Pahang lagi ni..kena la abang ipaq aku aka pengasuh aku hantaq gi spital malam tu. aku masuk labour room 11.46 mlm..belum rasa sakit lagi. bukaan 4 cm..aku bawa air selusuh sekali. minum la sikit2.pastu misi tak bagi minum. terbaring la aku atas katil. dalam pukul 1 pagi baru la terasa sakit sikit2..bila dah sakit, baru misi bagi sedut gas apa ntah. gas tu memang bagus sebab bila kita sedut, tak rasa sakit sangat. nasib aku kategori senang nak besalin, bila dah 7cm, aku seudt gas tu, kejap ja dah setel. alhamdulillah. anak lelaki. berat 3.79 kg. jantina anak memang aku tak tau sebab masa ngandung, aku tak scan kat swasta. bila aku scan kat gomen, doktor kata, tak nampak jantina la kak. takpela, janji sihat dah la kak kan?hmmmm terima ja la.

Haru

omg.. apa hal KKM ni? dah banyak kali aku dengaq vaksin untuk kanak2 habis. 8.8 hari tu kena dekat aku. bukan sekali kes camni berlaku, dah banyak kali jadi, bukan tahun ni saja, tahun sebelum ni pun ada berlaku. anak aku supposed kena suntik vaksin untuk umuq 2 bulan. kalau tak silap aku, vaksin untuk penyakit yang dok mengganas sekarang ni. difteria. kat Sg Petani ada  2 kematian yang melibatkan 2 beradik, sorang umur 2 tahun kalau tak silap. yang sorang lagi 11 bulan. kat Kulim sendiri, di mukim Terap dah ada dah..see..bahayakan penyakit ni?boleh vaksin habis. takkan tak bleh estimate brp nak pakai bulan2, brp nak agih kat klinik sekian sekian. bila hari sepatutnya anak dapt suntikan tak dapat means, kita kena bawa anak ke klinik lagi. haaa..tu la yang terjadi, aku tunggu gak misi tepon bagitau kot vaksin dah sampai hari yang sama aku bleh ja pi teruih tak pyh tunggu hari lain. hmmm nando la..petang area pukul 4 baru misi tepon. vaksin dah ada. tapi very limited. sapa nak kena mai awai. aikkk ingat sales ka apa.sapa cepat dia dapat. supposed tak dak la sapa cepat dia dapatkan..esok pagi tu, pukul 8 pagi aku dah sampai klinik. tau tak, vaksin sampai 20 unit ja..then,bukan untuk baby 2 bulan ja. yang 5 bulan pun tarak. bab kesihatan ni jangan la buat main. kena ready la secukupnya. kami bukan orang kaya nak g amik vaksin kat klinik swasta. selalu sangat jadi, be prepared la lain kali. sib baik aku cuti lagi. tak la kalut sangat. kalau orang yang bekerja. dah amik cuti, kena masuk lewat plak esoknya sebab nak suntik vaksin anak. kalau keja sendiri takpa. kalau kerja dengan orang? kalau majikan baik takpa, kalau majikan cam hampeh? siannnn

Sunday, 29 May 2016

Sushi

pernah makan sushi? aku rasa ramai yang pernah makan dari tak pernah. aku baru minggu lepas try makan sushi.exact date 19.5.2016 (khamis) tu pun 4 ketul ja. rega rm7.40. nak beli banyak takut tak habis makan. nak amik yang mana pun tak tau sebab tak pernah makan. yang aku pilih sushi dengan chicken flos 2 ketul. salmon roll 2 ketul dan pencicah sweet soyu. aku beli kat mydin bukit mertajam. outlet empire sushi. eh eh, aku boleh makan la. asben aku tak lalu. dia kata ada bau. tapi bau rumpai laut tu. sebab nasi tu dibalut dengan rumpai laut dan diletakkan chicken flos atas dia. cicah dengan sweet soyu. kalau macam ni, aku bleh la beli lagi. tapi ada satu makanan, jepun jugak rasanya yang bulat2 dan ada kepala sotong dalam dia. haaaa yang tu aku memang tak bleh makan sebab aku geli tengok kepala sotong dan tentakelnya. lagipun, kalau sotong, memang aku tak makan kepala, aku makan badan saja. aku rasa takut nak makan kepala sotong. 
kawan aku uli ada crita, anak dia dok bunyi nak makan sushi. bleh la dia try beli. mesti anak dia suka. anak aku senang ja. kfc ja yang dia tau. kfc kfc kfc..aku sampai muak nak makan. kalau aku pi kfc aku makan yang wrapped tu ja. jemu sungguh dengan ayam. kawan aku nama apit, dia pun kaki makan ayam jugak. masa kami ada program di kem plkn hari tu, ayam goreng yang depa serve tu memang nampak sedap sangat tapi tawaq hebiaq, dia boleh makan sampai 3 ketui..dasat betui dia ni makan ayam.. aku tak bleh la..muak..apa2 pun tu selera masing2..

Kesian

this is a true story. jadi kat mak sedara asben aku. kesian sangat. kesian pada mak sedara dia la. pak sedara dengan anak tiri dia lantak pi la. mak sedara mail ni kami pangge cu biah.anak tiri dia ni katanya kena bomoh dengan awek dia. sebelum depa kawin lagi dah kena bomoh. betoi atau tak, meh aku crita.jadikan ni pengajaran. masa bercinta, anak tiri dia ada buat pinjaman. tak pasti peribadi atau refinance rumah. dalam rm30k..tu sebelum kawin, bila dah kawin, hutang tu tak berbayar sampaiiii la minggu lepas bank tepon bgtau nak sita rumah sebab loan dah lamaaaa sangat tak bayaq. bank hntq surat buat tak peduli, tepon pun buat tak peduli jugak. daripada rm30 jadi rm90k. mana nak cari duit? memang laki dia dapat epf masa vukup umur 55 thn. tapi duit tu jugak la buat kenduri anak dia, hantaran, beli cincin mak nenek semua. semua pakai duit pak dia. cu ada bagitau, pinjam rm30 dalam seminggu tinggai rm300 lebih ja. ikut ja cakap bini dia. beli kat mak mertua mesin basuh, peti ais. macam2 la..pi bejalan sana sini, masa buat loan kerja posmen, lastly berenti. juai burger ja malam2..nak dapat banyak mana? berapa ramai orang juai burger kat taman aku nih?duit api ayaq, mintak kat ayah. yang ayah pun turutttttt. tak kata apa kat anak tu. keluarga sebelah mak dia, ada bagi tanah, bahagian mak dia la, dah mak dia arwah. juai tanah tu, beli alza baru, boh nama isteri dia.juai tanah rm30k, bayaq deposit alza, bulan2? ayah dia yang bayaq..tak dengaq crita apa, hai apa, last last bercerai. dah bercerai, abang bekas bini dia mai amik alza tu senang2 ja..sebab, keta nama adik dia..sapa yang kuaq duit deposit dengan bulan2 sebelum ni? ayah dia yang bayaq..putih mata la, keta orang amik..continue bayaq bulan ja..nasib la..bila bank tepon nak sita, mana nak duduk?nasib la rumah chik ilah,mak menakan asben aku yang sorang lagi baru habis renovate..elok2 siap ja. tumpang la letak barang kat situ, sebab nak pelari dari kena sita barang yang boleh alih. mcm mesin air coway yang baru guna tak sampai sebulan tu. motor dah simpan kat rumah aku.barang kemas, abang ipaq aku dah amik simpan. ok lah nak tumpang tu cu dgn laki dia, yang anak tu, pi la dok tang mana2..biaq dia rasa. bodoh sangat. semayang dak, posa dak, apa nak jadi. la ni, rumah tergadai, harta apa pun takdak. bekas bini dia, anak jiran aku bgtau, dok ngorat member sekilang dengan dia yang baru dpt claim insuran beratus ribu. ada jugak manusia hodoh perangai camni kat dunia. reja nak kikis duit orang ja..mak aku crita, sebelum anak tiri cu aku ni, dia bercinta dengan orang satu lorong dengan rumah cu, tapi clash..bila clash, mak laki tu buat kenduri sebab depa putuih..kak ipaq aku kan dok selorong dengan laki tu, dia pun crita benda yang sama kat aku..betul atau tak, tak tau la..tapi aku memang percaya ada manusia yang jenis suka mandrem orang ni.

Saturday, 28 May 2016

Mistik

terpulang samada nak percaya atau tidak.tapi benda2 ghaib ni memang ada. yang terkini, ain, anak aku, kerap sangat kena ganggu. budah dah 4 tahun. dia dah pandai bgtau. aku kesian sungguh kat dia. tiap2 pagi kena ganggu. sampai nangis. last aku ikhtiar, aku pi jumpa sorang orang tua, aku pangge pakndak. dia pun naik heran, pakndak dah iktiar apa yang pak ndak tau, tapi benda ni masih dok kacau jugak. anak aku describe, benda tu mata merah, badan besar, hitam, kaki pun hitam. apa yang pak ndak tolong aku, dia nak mandikan ain..dia suruh aku cari 7 jenis bunga kaler putih. jemmm..mana nak cari bunga kaler putih? jarang jumpa bunga kaler tu, kalau warna warni, berapa jenis pun bleh cari. hari pertama aku cari, aku bagtau, tak jumpa. aku bleh cari sintok dan limau purut ja. limau purut pun ada harga tau..sebiji singgit. ingat murah..
lastly, pak ndak bgtau, bunga dia tolong cari.aku bawa kat dia limau dan sintok. lepas asar aku pi rumah dia, dia pun ada la baca2 sikit. masa dia duduk nak baca tu, dia bgtau aku, ishhh benda ni kacau pakndak. lagi satu dia kata, anak sedara dia boleh scan. apa masalah sebenarnya. aku bagi nama anak aku, nama aku sekali aku bagi. tolong tengok kot2 ada masalah kat aku ka? dan alamat rumah sekali.
rupanya, anak sedara dia bgtau, masalah di rumah. ada orang hantaq jin kat rumah aku dok la ni. orang dekat ja tapi tak tau apa motif. patutla anak aku selalu kena. dia attack yang paling kecik. celaka..sapa yang hati busuk tu.berkawan dengan setan depa nih. aku mandikan anak aku dengan bunga tu, tepat pukul 12 tengah hari, hari selasa. alhamdulillah, anak aku tidoq lena. lepas tu, asben aku pi jumpa dengan anak sedara pak ndak, bawa barang yang dia suruh beli, ada kesilapan sikit,benda yang dia suruh sedia tu tak complete. pak ndak silap bgtau. tapi takpa, asben aku pi sekali lagi. yang tak bestnya, ustaz tu tak mau bgtau sapa yang hantaq.cuma dia pesan, maafkan jiran2 kalau ada buat salah. dia akan usaha supaya semuanya selamat. ok lah, dia mai rumah,mai baca apa yang patut.2,3 hari ni anak aku ok lah. tapi, aku takut jugak sebab kalau orang hantaq, dia akan hantaq lagi kalau dia sakit hati kan? tu yang aku risau. memang celaka betul jiran aku tu. aku syak somebody sebab dia memang pernah buat hal sebelum ni, dan pakcik din kat rumah aku pun bgtau, kat lorong rumah kita ada yang menuntut ilmu songsang. dan benda tu baru nak tunjuk rupa..memang celaka orang tu. geram geram geram

Sunday, 22 May 2016

Claim...Sungguh Payah

susah sungguh nak claim duit sendiri pun..banyak plak songehnya. lambat hantaq, kalau nak claim kena bawa claim jumpa pengarah sendiri.. dah la claim OT duit dah habis, tunggu ada bajet baru bleh dapat. bulan 7 ni la baru dapat,kalau ada duit lah critanya. yang perjalanan, hari tu dah habis, turun plak yang baru. ko lambat hantaq, bw claim jumpa pengarah. masalahnya, aku dah la sarat, nak kena pi Alor Setar sebab nak bw claim ja. tak kena tak berbaloi..agak2 la nak buat peraturan pun. yang lambat bukan sebab apa, sebab dok ligan nak setel program. aiseyyy menyusahkan sungguh.

Hari Yang Tragis

pertama kali dalam sejarah aku drive 22.5.2016, bateri kong. aku drive start 2005 sampai la ni, ni la first terjadi. nasib aku baik sebab, walaupun hari ahad, kedai bateri bukak. kedai ni dekat sangat dengan tempat kejadian. kalau tak bukak, jenuh aku nak mencari satu kawasan pekan Kulim. silap hb pi sampai Kilang Lama. sebab kat sini, ada kedai buka ahad, ada tutup hr ahad. lagi satu, kejadian berlaku kat kawasan redup sebab masa tu aku pi beli susu kambing ori. untuk elakkan jaundis. petua orang bagi. ikut ja la. lagipun susu kambing kan baik untuk kesihatan. minuman sunnah nabi some more.sebotol 500 ml rm10. aku beli 2 botol. masuk dalam keta, start sekali, tak bleh, sampai 5 kali, confirm bateri kong..huwaaaaaaa.....bateri ni pun tunggu la hari gaji nak kong pun. actually, dia dah bagi warning dah. 2,3 hari sebelum tu, aku kena start 3 kali baru ok.masa tu kat rumah bg din. nasib ok, guna la sampai kemarin. so, kemarin lah hayatnya yang terakhir. 
aku masuk dlaam whatsap group opis aku. untungnya, kawan2 aku ni rajin nak menolong. en shidi, masa tu baru balik dari bandar Baharu, dia singgah semayang di Masjid Kulim, bila baca mesej, masjid dengan tempat aku dekat, dia mai teruih. aku ikut dia pi cari kedai bateri, aku pinjam duit dia la bayaq. kat opis, hanis dengan en zamal dah nak mai dah. tapi sebab aku dah nak setel dah, tak payah mai la. trima kasih sebab nak membantu. bateri kering rega rm195..tolak bateri lama rm 10 jadi la rm 185..caj pasang tak kena sebab dekat. aku tak kira la berapa rega, janji setel, keta aku bleh jalan. kalau la jadi masa anak2 ada, haru sangat. atau jadi waktu malam. haru sungguh. lega, jadi waktu yang senang nak mintak pertolongan.. pengalaman pertama dan terima kasih pada kawan2 yang membantu. 

Nasib Ada Do Re Mi

oh do re mi, kaulah penyelamat ku..kalau lah kau tiada, aku tiada tempat nak di tuju. kau dambaan anak anak ku..menjadi sebutan setiap masa. walaupun kadang-kadang aku malaih nak pi sebab macam tiada beza, tapi demi anak-anak aku turutkan jua..
nasib laaaaa kat tempat aku ada kedai barang rm2 nama do re mi. kedai ni juai buku mewarna, sepit rambut, cekak rambut, minuman ringan dan macam2 lagi la. anak aku suka beli buku mewarna kat sini, aku pun suka sebab murah..sebuah baru rm1..kalau elok sikit kertas dia rm2..tapi ye la tak bleh la lawan buku mewarna yang juai kat kedai buku macam mph ka popular.. tu tahap brand punya. ni anak aku bukan kaler betul pun. yang ain tu conteng ja lebih. beli hari ni esok dah habis kn conteng. kalau yang abang tu, memang dia kaler la elok2..tu yang aku suka pi kedai tu. seminggu 2 buah buku, baruuuu rm2 atau rm4 la paling mahai pun..makanan ringan pun ada depa juai. tapi aku tak beli sebab aku tak penah tgk brand yang ada di kedai tu. takut plak nak makan. mana mai ntah benda makan tu..takat buku dengan kaler ka sepit ka barang yang tak melibatkan makanan aku ok la. air minuman pun aku tengok jugak, kalau brand yang aku pernah tengok macam yeo's , ok la. kalau brand tak pernah tengok, soriiii la. kedai ni memang dambaan kawan2 aku jugak sebab barang murah. jimat la duit kan? kalau buku kaler kat kedai biasa, cikai2 pun rm3,4 gak. ni save la. time gaji baru la bleh beli yang mahai sikit. standard laaaaa..kita kan gaji kecikkkkk...pelikkan, nama cam crita p ramlee..mana la tokey tu dapat ilham boh nama tu. tapi kedai ni memangggg ramai orang. barang murah kan??

Tuesday, 5 April 2016

Rezki

bercakap bab rezki..rezki datang dalam pelbagai bentuk.
rezki bukan takat wang dan kemewahan.
rezki bukan tengok pada orang yang banyak duit, kereta besaq, rumah besaq, silap2 badan pun besaq.
biasanya itulah gambaran kita bila sebut rezki..rezki dia..
kesihatan yang baik juga rezki
anak2 yang sihat juga rezki
takdak masalah hutang juga rezki
anak2 pandai jugak rezki
isteri yang baik..rezki
suami yang baik...rezki
mertua, ipar duai yang baik...rezki
kereta tak rosak atau jarang rosak..rezki
rumah tak pernah ada kerosakan yang besaq..rezki
semua itu adalah rezki tapi mungkin kita yang tak perasan atau tak teringat yang itu juga dipangge rezki..
aku bagi contoh..diri sendiri
aku kawin, duduk dengan mertua. 
mak mertua aku ,bagi aku amat la baik walaupun mulut dia bising..rezki tu..walaupun kadang2 malaih nak melayan
dia cakap sebab selalu ulang..
rezki aku, kawin dengan anak bongsu. abang ipaq aku yang dua teratas, agak senang kewangannya.
barang2 dapuq, aku tak yah pikiaq. apa yang takdak, 
aku tulis ja. listing ja apa yang dah habis, beras, kicap, sos, kordial, air kotak, nugget, drummet, ais krim, tisu dapuq, pencuci lantai, pencuci pinggan, susu tin, milo, teh, 
nescafe, apa saja barang kegunaan harian, abang ipaq aku yang no 2 akan beli. bil2 api, air, telefon, astro, 
abang no 2 yang bayaq. jadi rezki aku jugak la sebab aku tak kena kuaq duit untuk semua tu.
semua abang ipaq sponsor..sebab aku stay dengan mil. aku cuma kuaqkan apa yang aku nak beli ja. cth, lampin anak, susu anak. tu yang sendiri punya la.
cuci atau bersih rumah pun aku tak buat sebab abang ipaq aku yg no 3 akan buat. biasanya kalau dia mai, dia akan mop, cuci kipas, cuci cermin. aku sapu sampah sikit2 ja. major cleaning dia akan buat.servis ekon? abang no 2 yang buat. kalau tak sejuk atau lama tak servis, asben aku akan bgtau ja abang dia..rezki aku tak yah pikiaq semua tu.ikan, sotong, semua, mil yang beli. aku top up ja la sikit2..
asben aku keja kat pahang. masa mula2 dulu berulang dengan keta, sekarang, abang dia dah beli moto..versys 650. senang nak berulang. asben aku guna ja motor tu. bulan2 abang dia bayaq. rezki laki aku. sebab dok berangan nak pakai moto besaq, abang dia yang beli, dia pakai, abang dia bayaq. servis?asben aku kuaq duit sikit ja. lain semua abang dia bayaq. rezki rezki..
rezki kita memang tak sama. laki aku bukan keja besaq.tapi aku tumpang rezki orang lain. bersyukur lah.walaupun kadang2 aku merepek jugak nak dok rumah sendiri. dah beli rumah tapi sewakan pada kawan seopis. murah ja aku sewa. rumah kos rendah kat taman aku sewa lagi mahai dari rumah aku. takpa la, rezki kawan aku. aku sewakan murah.janji ada orang duduk dan jaga elok elok. makan kat luaq? kadang2 kami laki bini yang kuaq duit. tapi rezki kadang2 atau aku kata selalu la, abang ipaq yang selalu belanja. aku pi makan ja.rezki rezki.
rezki kawan2 boleh dok rumah sendiri, aku kena stay dengan mil sebab mil aku takut nak dok sorang. asben aku pun, nak jaga mak dia. telan air liur tengok kwn aku hias rumah cantik2 ikut citarasa sendiri, aku?ikut ja la apa yang ada dalam rumah tu. nak beli apa lagi, tak muat nak letak dah.untungnya aku, cadar, sarung kusyen, alas kaki semua tak pyh beli sebab mil pun jenis membeli.guna ja la..
banyaknya rezki yang aku dapat..tanpa aku sedari. tapi lumrah manusia, akan ada rasa tak puas hati. mendidik hati supaya sentiasa bersyukur bukan mudah. tapi kena usahakan juga sebab lumrah manusia sentiasa diuji..
sekian, bebelan aku..

Monday, 4 April 2016

Panas

di sebelah utara, panaih sungguh la, la ni. kat negeri lain pun sama gak panaih. tapi tak tau la, utara lagi teruk kot. Kosmo kemarin kata, negara kita akan jadi suhu macam padang pasir. ya Allah..takutnya. tu baru panaih dunia, akhirat belum tahu la tera mana panaihnya. bayangkan lah, air paip, boleh rendam teh rasanya. punya panaih. nak amik ayaq semayang pun, tahan ja la. punya panaih. berpeluh ni toksah crita la. lenjun dengan peluh. aku kemarin sampai tukaq baju la. pi spital pakai baju lain, lepas tu nak pi aloq setaq, ish tak gamak nak pakai baju yang sama. ketiak rasa belengas ja. bau pun ada sama nih. rambut ni, tiap2 hari kena cuci. peluh dari kepala sampai ke kaki. aku hari tu, rasa nak demam sebab pi 2 buah sekolah. buat dalam dewan talk tu, tapi peluh, jangan tanya. habis mekap2. habis kat sekolah tu, pi sekolah satu lagi, dalam dewan jugak. pun sama, kipas angin pun tak berjaya sejukkan manusia dah. sebab suhu yang terlalu tinggi. kat spital kemarin, bukan takdak ekon tapi orang dah ramai, jadi panas jugak. parking kat luaq kawasan spital. berjalan pi kantin, pastu pi parking pun dah berpeluh sakan. balik rumah,mandi, tukaq baju, baru pi aloq setaq. tidak naya ja. bau yang kurang enak. malu weh.malam2, pun sama, basah baju disebabkab peluh. kat rumah memang ada ekon tapi nak on lama2 pun segan sebab bil mil yang bayaq. buka pun sekejap2 ja.. dah sejuk, of, time tidoq nak on lama2, anak aku jenis tidoq tak pakai baju. depa pun pandai bgtau panaih. petang2 budak2 pun tak main kat luaq. takut satg jadi strok haba ka apa. sekolah kat kedah dan perlis dah 2 kali dapat cuti. rasa macam best tapi program yang kita dah plan la plak kena kansel habis. kalau tidak, urin pelajar aku dah lama setel. ada satuuuuu ja lagi sekolah nak kena pi. sabar la. dugaan. 2,3 hari ni kat kulim baru ada hujan. tak lebat sangat. tapi ada juga.alhamdulillah ada hujan dari takdak.Kosmo tulis, badan manusia boleh bertahan suhu pada 39.5 oC saja. salah satu sebabnya yang berlaku ialah kurangnya tumbuh2an hjau yang memayungi dan menjadi kanopi semulajadi.. itu, manusia yang punya sebabkan. akibat perbuatan manusia, manusia dan makhluk sekelilingnya yang menerima kesan. nak wat gena..?salah sapa?

Kenangan

kenangan masa stay kat Copthorne Hotel Penang. kecik plak gambaq ni. aku edit kat pixels. masa tu, aku pun belum ngandung lagi. sekarang ni dah 7 bulan, nak berjalan pun tak larat tapi kena gagah jugak la sebab nak kena keja, uruskan anak lagi. dok memikir, kalau bersalin nanti, camna anak aku nak pi sekolah. sapa nak hantaq. dah la depa tak sedia transport. hmmm camna yer..asben kalau boleh cuti lama ok la. kalau tak, kena la mintak tolong sapa2 sat. sementara nak habis pantang.






sebelum balik rumah, singgah sunway carnival. main games kat sini sat. tak plan nak stop sini. nak masuk kena beli stokin. rega dah lupa. tapi lepas Maghrib, caj lebih murah. nak tunggu Maghrib jenuh la. bantai ja la. sekarang kat tesco kulim pun dah ada benda lebih kurang camni. tapi caj masuk mahai nak mampus. pikiaq 4 kali pun tak habis lagi, nak masuk, tak, nak masuk, tak.



Nasi Kandaq

actually, crita ni dah lama. baru nak tulis dalam blog. ada satu hari tu, aku tingin sangat nak makan gulai sotong. mamak punya stail. aku pun pi la cari kat satu kedai nasi kandaq yang agak femes dan ramai orang kat sini. aku beli sotong gulai, ayam dan nasi. kena la dalam belas2 gitu rm. balik rumah dengan penuh semangat dan teruja, aku pun bukak semua makanan yang aku beli tu. tengah dok sedap kayuh masuk mulut, aiseyyyy ternampak la satu benda dalam gulai sotong tu. aku rasa cam serangga. takkan anak sotong. laaa potong stim nak makan. nak buang sayang la plak ke makanan nih. korang nampak tak yang hujung pinggan tu. aku tak pasti benda apa. tapi aku amik buang ja. nak buang semua gulai sayang. tapi aku tak bagi la anak aku makan gulai tu. takut sakit perut ka apa. cadangnya nak komplen ja kat dalam web depa. tapi, malaih la plak. biaq ja la. boikot ja la diam2..nanti jangan makan kat sini. dah la mahal siot..


Thursday, 31 March 2016

Stail Cermin Mata Wanita Terkini

Masa kecik2 dulu, aku pangge cermin mata hitam atau sunglasses rayban.padahai rayban tu adalah brand sunglasses. Sama macam aku pangge filem yang kita guna untuk amik gambar, Kodak, padahal Kodak tu adalah jenama filem . Orang kampungggg camtu la. Bila dah besaq baru lah tau beza antara jenama dan benda. Penting ke sunglasses ni? Aku rasa, setiap dari kita tak kira lelaki atau pompuan akan ada satu sunglasses.tambah-tambah orang pompuan, lebih dari satu sekurang-kurangnya. Sebab , penting untuk melindungi mata kita dari terik matahari. Especially time drive. Kalau tak pakai, time panas lit lit (terik) tu, kecikkkk je mata kau kan? Boleh pedih mata tu. Dan sebagaimana berubahnya fesyen pakaian, kasut dan sebagainya, cermain mata juga tidak ketinggalan mengalami revolusi. Sesuai la dengan peredaran zaman. Sekarang ni, bermacam-macam bentuk sunglasses yang kita boleh dapatkan di pasaran dengan pelbagai pilihan harga. Ada yang kalau kau pakai sunglasses tu, amboiiii cam mak datin kau jah..ada yang bila pakai sunglasses tu nampak sweet ja. Itu semua bergantung kepada stail cermin mata yang kita pilih. Bagi yang sentiasa gemar kumpul sunglasses especially wanita, aku gerenti, ada macam macam stail cermin mata yang depa ada. Kita tengok stail cermin mata yang common..kira cam evergreen la ni.tak hilang dek zaman, tak lapuk dek hujan. Bentuk ni dipanggil wayfarer. Sesuai untuk semua jenis muka dan digemari oleh ramai wanita termasuk aku.

Wayfarer

Selain dari wayfarer yang evergreen dan digemari wanita, stail aviator juga menjadi kesukaan ramai penggemar cermin mata. Tak kira lelaki atau wanita. Sesuai untuk yang bergaya ranggi.


Aviator

Untuk yang sukakan gaya yang lebih elegan dan classy, kena cari stail yang clubmaster. Haaa..ini yang terbaik dan palingggg ideal. Serius meletop kau jah kalau pakai sunglasses stail ni.

Clubmaster

Seterusnya, stail eye cat. Ha yang ni sekali tengok cam stail dulu-dulu. Tapi kalau takdak yang dulu takdak yang sekarang kan? Amatlah sesuai untuk yang gemarkan fesyen dan kelainan.

Eye Cat


 Kalau nak tengok lagi stail cermin mata yang pasti akan menusuk kalbu dan menyentap hati dan perasaan anda untuk memilikinya. Jangan segan segan klik ja kat sini cermin mata terkini online. Sunglasses di Zalora ni menawarkan pelbagai stail dan harga yang cuuuukup berpatutan. Tidak perlu papa untuk bergaya.


Wednesday, 30 March 2016

Buli

gempaq kita satu malaysia bila kes buli paling brutal tahap gaban melibatkan pelajar sek ren berusia 8 tahun dan 9 tahun. ganas tahap gila ni. sampai potong lidah. tapi dulu ada lagi ganas sampai menyebabkan kematian. masalah serius yang melanda pelajar kita. dulu2 ada yang anggap, buli berlaku di kalangan sek yang pelajar sekolah biasa. asrama penuh konfirm tak dak sebab budak pandai.kononnya.tapi sekarang jangan cakap la. kat mana-mana pun ada kes ni. hari ni 31.3.2016, ada lagi kes buli. pelajar ting 1 ditekap seterika oleh pelajar ting 3. kat sek anak kawan aku, sek asrama penuh pun ada kes buli. sampai patah kaki tu. bila cikgu tanya kata jatuh bilik air. aku ingat satu kes buli yang menyebabkan kematian. kepala budak tu diserkup dengan baldi, ditumbuk, dan macam2 lagi. yang aku ingat mak budak tu kata, keluarga pembuli haram sorang pun tak mai minta maaf kat keluarga si mati. celaka betul. apa perasaan anda kalau anak anda dibuli? aku serius bagitau, aku tak bleh sabaq. anak aku mohsin tu kalau dia crita kat sekolah ada kawan pukul dengan pensil pun, aku dah panas badan. dan dan aku call teacher tanya, betul ke, anak saya crita nih?sapa budak tu? biasanya teacher akan kata, saya akan check..ye la, dah aku call pengetua dia. kat tadika ni, no phone teachers are restricted..tak bleh bagi.apa2 call pengetua ja. aku memang hangin bab bab gini. ada aku sembang2 dengan kawan2 aku, baik la anak belajar dekat dekat ja senang. dok asrama risau aku. takut kena buli. kalau dia crita takpa. kalau tak, pakai senyap kena buli gitu la. tu yang aku takut tu..kadang2 aku tanya kaunselor, masalah pelajar sekarang ni ialah mereka mempunyai 2  atau 3 watak. mungkin depan famili, baguihhhh la sangat, belakang famili, hancus. tu yang kadang2 payah famili nak terima, tambahan kalau yang memang percayakan anak semata-mata. jem. apa orang crita semua tak percaya. doa aku, jauhkan lah benda 2 negatif ni dari terjadi pada anak anak aku, anak kwan2 aku..

Whatsap

agak-agak korang, whatsap ni asal dari what is up kot no? lebih kurang ja sebutannya. sekarang ni semua orang ada whatsap. kalau takdak tu kira rare la orang tu. tua muda kecik besaq semua ada. dan sebab blh buat group, banyak group whatsap yang wujud. group geng sek ren, sek men, ipt, kerja, surau, kursus, adoiiii mau pening nak baca whatsap ni. aku sendiri ada 4 group. tu pun malaih nak layan satu2. biasanya dalam satu satu group nih, akan ada sorang dua yang memang aktif.macam aku, mostly, pasif. malaih nak melayan. baca just nak info ja. cthnya, makluman terkini , tazkirah dsb nya. kalau takat hantaq emoticon suka tu, aku delete ja. kadang2 aku delete ja chat tu. senang. nak plak kalau yang suka hantaq gambaq dan auto downlad. jem..berat memori. dah satu hal nak kena delete kat whatsap images plak..letih den. tapi nak buat camna. satu keperluan jugak sebab apa2 makluman kita akan bagitau dalam group, share dalam group. cthnya, cam hari ni, sek cuti. dapat tau first melalui whatsap. baru kuaq kat brita. ada kematian, dalam group tau dulu, tapi tak semua brita tu betul. banyak yang tipu. kes mati pun orang buat main. jadinya, info yang kita dapat tu kena tapis jugak. kalau pakai trima ja, jahanam la. sama macam fb jugak. ada yang tipu ada yang betul. kalau bab tazkirah aku tak risau sangat. cth kebaikan bersedekah..apa manfaatnya pada kita. bila kita baca akan membangkitkan semangat kita nak bersedekah. tapi kalau sentuh bab hukum hakam, kena berhati2.bab ayat2 quran sebab takut lain jadinya. kebenaran, pembohongan semuanya boleh dibuat guna teknologi. pandai2 lah guna. kalau untuk kebaikan, baiklah kita dapat, kalau guna untuk keburukan, buruk la jawapnya. semuanya bergantung kepada diri sendiri.

Tuesday, 29 March 2016

Pengotor..Besar Saja

aku cukup geram la dengan orang yang guna tandas tapi tak tau nak guna dengan betul..imagine, yang masuk tandas tu semuanya yang dah besaq2 belaka, dah dewasa, dah matang tapi pengotoq. phuiii..budak kecik confirm tak masuk toilet tu sebab tu toilet lab..untuk test air kencing orang mengandung..berapa kerat ja jantan yang masuk tandas tu..sikitttt sangat sebab yang selalu masuk tu orang pompuan..dah ada anak, nak dapat anak pun pengotoq lagi. camna nak ajaq kebersihan tandas kat anak2 kalau mak pun perangai pengotoq..yang aku hangin tu, bila bagi spesimen air kencing, staf lab akan suruh buang air kencing tu..tuang dulu air kencing dalam mangkuk tandas atau sinki, basuh la bekas yang tadah air kencing tu..ni tidak, basuh apa pun dak, pi buang teruih dalam tong sampah..pengotoq betoi la depa ni.. selalu aku kalau masuk tandas lab akan nampak benda nih.. basuh la elok2 pastu buang la. bukannya payah pun. lagi satu yang kencing tak tarikh flush. memang la tandas yang selalu ramai orang guna ni bukannya flush tu tahan lama. sat ja rosak la sebab banyak tangan yang dok tarik flush tu. kalau kat rumah pun bleh cepat rosak tambah la yang public ni. amik la getah paip, basuh bekas kencing tu, ni kuningggg ja dalam bowl tu. next person nak guna pun tak lalu. tu belum lagi yang terkincit/cirit yang melekat kat bowl..basuh la betul2..bod__ la orang yang guna tak reti cuci ni..ngong betul..aku cakap ni tandas lab yang kat klinik selalu aku pi tu.. tempat lain aku tak tau la.tapi biasanya kalau ramai orang guna camtu la..dulu, ada satu klinik gomen aku pi, tandas, punya laaaaa teruk kotoqnya..sudahnya, boh la dalam peti aduan komen sikit. barula nampak kaler bowl tandas..

Monday, 28 March 2016

Petua Tak Menjadi

kalau diikutkan rekod, aku selalu hb rendah. mengandung kali ni, mula2 ok..lepas tu, rendah plak. aku cuba la petua yang kawan aku bagi. makan telur burung puyuh. tapi tak jalan la kali ni, aku makan, tapi tak naik pun. dulu2 kalau aku makan, naik sampai 11.sekarang dari 10 naik 10.2 ja. aiseyyyy..kena jumpa doktor. doktor bagi ubat baru iberex. dulu ubat ni mana ada di gomen klinik. kena beli kat luaq. ubat ni makan sebiji ja. semua ada, asic folic, vit c, b komplex, iron. kalau makan yang ni hb tak naik, kena cucuk kat punggung la..adoiiii sakit tau. aku pun kena disiplin sikit makan ni. sebelum tidoq aku makan sebab misi pesan, ada yang tak boleh makan, jadi pening. so, nak senang, makan masa nak tidoq, pastu bleh bummmm tidoq ja. kalau anak aku jenis tak jaga, mengigau ja tiap malam, lagi la aku suka..tapi, ntahlah, ain selalu ja ngigau.. tiap2 pagi mengingau.tak lama sat pun jadi..apa la tak kena. dah tanya ustaz, katanya ada benda kacau, berubat dah. tahan la sebulan, jadi balik. tapi tak teruk la..masalahnya, tetap jadi..tension aku.aku pernah nak derma darah, tapi disebabkan hb aku time normal pun 11 ja, depa tak bagi.darah tak cukup pekat. lepas tu, aku tak pi dah derma darah sebab aku rasa memang tera tu ja darah aku..hb paling tinggi 11.

Chanel Astro

aku kan, kalau diikutkan hati, aku nak langgan yang paling basic ja astro chanel tu. masa aku sewa rumah di Baling, aku amik yang rm49 ja. masa tu anak belum ada, asal gambaq clear cantik dah la. bukannya tengok sangat tv pun. then, bila aku dok dengan mak mertua, dah asalnya depa mmg amik plan yang ada hd la, yang boleh rekod bagai. amik lagi sukan. padahal, jaranggggg sangat tengok. anak2 aku tengok chanel katun ja, pastu kalau nak tengok chanel lain , jenuh nak berebut. selalu, kalah la yang dewasa ni. menang ke anak aku.
yang aku geram nih, rancangan kat astro selaluuuuu sangat berulang ulang. contoh, upin ipin..cerita zaman bila, ulang tayang balik. super smash..bangang betul dah lama dah crita tu, ulang lagi..kapten boleh lagi la lama, ulang lagi. tengok chanel tv9 ka, tv2 ka,tv3 ka, kartun depa semuanya baru. sekarang, aku bagitau anak aku, nak tengok upin ipin tengok kat chanel tv9.puas hati. nak tengok kartun baru, tengok kat tv lain..astro? asyik ulanggggg ja..makan duit betul. ultraman ?lagi teruk ulangannya..ultraman mega galaxy ka apa, naik meluat aku tengok..
sekian, coretan aku tentang chanel kat astro. nasib bukan rumah aku, kalau tak, dah lama aku potong..membazir duit ja.beli la rancangan baru. caj kemain mahai..rancangan ulangggggg ja..

Wednesday, 23 March 2016

5 Kupang Pun Aku Tuntut

aku bukan le nak berkira sangat tapi sebagai pengguna, kita kena claim la jugak sebab hak kita kan? kemarin aku pi Tesco Kulim. aku nak beli telur burung puyuh ja pun. tapi kalau dah masuk tempat besaq macam tu, takkan lah hang masuk dalam tu, cari telur pastu teruih keluaqkan? confirm la dak. mesti rewang sana rewang sini. biasanya memang camtu la. sapa sapa pun. aku pun dah alang alang masuk ronda la kat dalam tu. pi area susu, tengok la susu dutch lady..offer sekotak 1 liter rm 4.95..tarikh tamat promosi 23.3.2016,,hari ni baru 22.3.2016..offer lagi nih. aku amik la 2 kotak..
masa nak bayaq tu, kawan aku perasan, pasaipa kat kaunter rm 5.19..sedangkan kat rak rm 4.95.. betui ka? tak perasan pun. aku chek slip..betul la. aku masuk dalam balik tengok lain kot aku silap tengok..eh eh betul la. rega kat kaunter silap. aku siap confirm dengan budak yang jaga bahagian tu lagi. 
lastly, aku pi kat customer service..sat ja pun nak setel. dapat la balik beza harga tu. 2 kotak dapat balik 50 sen. mungkin pada orang lain, 5 kupang pun nak tuntut..halal ja la. tapi aku pikiaq, kalau 1000 orang yang kena, brp banyak dah tesco dapat? memang depa tak sengaja tapi kita dah tau kena bagitau la supaya depa akan alert bab harga  ni..baru depa bleh amik action kan? so, rajin2 la tengok bil bila dah bayaq yer..