Monday, 19 March 2012

RM 700 For Indon Maid

waaa topik hangat gak nih..bila Indonesia cadangkan supaya sapa yang amik orang indo jadi maid bayarannya ialah rm 700 sebulan dan yang bestnyer depa nih boleh buat satu kerja ja..kalu masak, masak jer, jaga anak, jaga anak jer..berbaloikah kalu amik depa nih kerja???rasanya kita ada pilihan lain lagi untuk nak ganti maid dari indon nih kan???tapi dun woriiii..kerajaan belum setuju lagi dengan tawaran ini..stil akan discus lagi..sebabnya aku rasa bila depa ni mai kerja di sini, jadi maid orang m'sia, depa ni beruntung sangat..ada la jugak kes yang tak beruntung macam kes nirmala bonat tu, tu sebab majikan dia tak dak hati perut..tapi kadang2 yang dok dengaq, maid yang takdak hati perut..jahat, panjang tangan, gatai semua ada..dulu ingat tak kita nak amik maid dari china, ada orang yang protes sebab takut depa ngorat laki depa..amik maid dari mana pun ada pro n kon nya. ikut nasib ler..serupa tu lah jugak kalu depa mai negara kita, nasib le dapat majikanyang macam mana, kalu baguih, baguih la, kalu tak, hampeh la...untung sabut timbuk, untung batu tenggelam..tapikan, kalu la depa mintak tinggi, kita demand la balik dak??rumah, api, air, makan suma tu kita caj..haaa..hampa bayaq la kat majikan balik suma tu tiap2 bulan..potong ler dari rm 700 tu..adil tak??takkan caj mahal, makan minum, tempat tinggal nak kena sedia lagi..melampau le gitu..hmm banyak le cita negatif yang aku tau pasal maid indon nih..ada yang masa balik tuh, buat cucur, kononnya bekal nak naik flight, padahal, dia masukkan barang kemas dalam tuh, ada yang lari ikut laki lain, tinggai anak2..maid kawan baik aku, punyala pemalas, sampai kawan aku kena pergi ngendap apa dia buat di rumah..rupa2nya dia sedap je tengok tv, biar anak dia main sorang2 kat luar, kalu orang amik camna??? itu le bila majikan baik maid naik pala.pernah baca blog kak red, dia pun ada masalah dengan maid dia..bukan main hangin dia dengan kes tu...so, fikir2kan..
p/s : kawan aku baru cadang nak amik maid, tapi tak tahu le jadi ke tidak..

1 comment:

Sa said...

Sy br amik maid dr acheh 2 hari.tgh tensen ni.die berumur ingt sng jg ank kcik.kust ibadat..tp probnye solat lelama pastu mndi lain cuci bj die tgn time lain plak.jg ank gtu2 je.sampah ke apa suami buat..die buat mcm die mak sedara yg dtg umah tolong plak.cane ni