Monday, 17 June 2013

Plan Perlindungan Bersalin HLA

FYI: HLA mean Hong Leong Assurance..
 let me share you a story...bulan 8 tahun 2012, aku bersalin kat Hospital Kulim..kena dok wad 2 hari.bila anak dah berak kencing suma, depa bagi la balik rumah.aku dapat la discharge note tulis kat situ tarikh masuk 8.8.2012 keluar 9.8.2012..2 hari satu malam..aku pun bagi la discharge note dgn surat beranak anak aku yg original kat agen insuran aku..sebab? aku nak claim aku dok di wad sebab bersalin semalam 2 hari..dgn adanya 2 benda penting tu, aku pun bleh la dapat rm2000.00..sebab aku amik plan wanita atau orang pangge plan bersalin dapat duit..benefits plan nih:

  • elaun bersalin semalam rm 600.00 (dulu rm1k) dah reduce dah jadi semalam rm 600 ja.max bleh dok di wad 3 hari..lebih dari tu tak dibayar k. cover utk 3 kali bersalin ja..lebih dari tu, tak bleh claim ler..
  • komplikasi kehamilan. ada 3 kes yang HLA akan cover iaitu kehamilan luar rahim, anak mati dalam kandungan dan tumpah darah yang teruk..HLA akan bayar untuk salah satu kes dan sekali claim saja..cth..mengandung kali pertama, jadi kehamilan luar rahim..bleh claim rm30k..tup tup mengandung kali kedua, jadi plak anak mati dalam kandungan..HLA akan byr x?HLA tak akan byr dah sebab dah pernah claim dah..
  • komplikasi selepas kelahiran, juga ada 3 kes yang akan dibayar pampasan iaitu jika baby kena sindrom down, jantung berlubang dan spina bifida..coverage rm30k.
  • pampasan utk kanser wanita - rm60k..kanser wanita saja tau..cthnya kanser payudara, serviks.
  • carsinoma in situ - rm 12k..carsinoma ni maknanya, tanda awal nak jadi kanser.
  • plastik surgery melibatkan muka dan tengkuk - rm 15k
  • elaun hospital sebab kemalangan atau sakit biasa - rm 100 sehari
  • pampasan akibat kematian ketika bersalin - rm 120k
  • kematian akibat kemalangan atau sakit biasa - rm 60k.

ha itu lah yang dicover jika anda menjadi klien HLA..aku jadi klien dah lama..dari tahun 2007 lagi..sekarang aku jadi part time agen dgn HLA..kalau hampa semua minat nak join..sms aku..0124945435..nanti aku call untuk crita detail ka wat appoinment ka..plus..ada simpanan sekali tau..bukan bayar buta ja..bila dah tua, bleh amik simpanan ni utk kegunaan masa tua..

10 comments:

Rai Ourkizuna said...

HLA tu company mana? hong leong ke?

sitiezahim said...

wah Msia dah ada insuran untuk bersalin..bagus2.. (ke saya ketinggalan sbb dah lama tak balik msia)..hehe..btw good info, salam kenal dr germany :D

Warna Prestij said...

Puan blh pm sy di nazajohari@gmail.com tq

Warna Prestij said...

Pm tq

Anonymous said...

PM Pls : nadasyafi@gmail.com

Anonymous said...

PM pls. alifarmidi@yahoo.com

Anonymous said...

pm pls..
alifarmidi@yahoo.com

FARAH HAJIS said...

Pm please
berapa sebulan
farahmazwin@yahoo.com

Natasha Nayawi said...

Pm please
atiqanatasha.nayawi@gmail.com

sharifah nazihah said...

Pm saya. Shaifa87virgo@gmail.com