Tuesday, 3 June 2014

Kawan-Kawan

kita ni hidup mesti berkawan kan?mana ada orang yang tak dak kawan..camna nak hidup. tapi kawan ni ada banyak jenis, ada yang baik sangat ,ada yang suka amik kesempatan, ada yang suka meminjam, ada yang suka menipu, ada yang pentingkan diri sendiri.. pandai - pandai la kita mencari kawan.
ada jugak kawan yang ajak kita buat jahat.contohnya, ponteng kerja, mencuri, amik dadah. dah besaq kan, pikir la apa yang baik apa yang tidak. yang ajak amik rasuah pun ada jugakkan? dulu masa aku kat U, ada sorang kawan aku ni baaaaaik sangat.sampai cam kena buli plak. ada sorang lagi kawan aku tu prihatin betul. akukan orang susah. ada plak projek nak kena buat. kena banyak pakai duit. nasib la aku ada menabung sikit-sikit. dapat la cover nak buat projek tu. kawan aku ni nama azlin, dia selalu tanya aku, ko ada duit ke Long? aku takkan nak jawab takdak. jawab la ada. masa kami kutip duit nak buat projek tu aku bagi semua duit syiling 50 sen,duit tabung aku la.
kat tempat kerja aku ni ada gak kawan yang suka berutang. utang sana, utang sini. ntahla hidup dalam utang gamaknya. aku pun tak berapa tau sangat kisah dia. dengaq ja la kawan2 crita. ada kawan yang aku kenai, bergaya kemain, asik beli baju baru ja tapikan minjam orang sedia sedia. haihhhh tengok la sekeliling kita. yang patut kita amik teladan, amikla, yang patut jadi sempadan, jadikan sempadan.
dah beso, pandai2 la pikiaq sendiri..kan kan kan1 comment:

Irfa said...

org kata
'kawan dgn penjual minyak wangi.. kita juga akan wangi'
dalam maknanya tu