ha, napanya, tengok tajuk cam perasan ke? ala, bior la. aku masak aku puji ler..sapa nak puji lagi kalau tak diri sendiri. masuk bakul angkat sendiri ka, masuk lif angkat sendiri ka, biaq pi la. cam besa, hari cuti, aku mula plan nak masak apa, kalau rajin k. so, aku buat mee la. lama dah amik resepi kat kawan aku nih. aku pernah rasa mee dia buat..seeeedap..so, aku pun try la. lagi satu yang best ayam percik dia. belum try lagi k.tunggu next week.
bahan2nya :
3 biji bawang besar + 4 ulas bawang putih - blender
cabai kering - rendam dan blender jugak
sos cili
asam keping
garam
gula
ajinomoto
telur
ayam ka daging ka
sayur-sayuran cam baby corn, sawi, karot,
fish cake, fish ball
taukua, daun bawang, daun saderi untuk hiasan
cara masak plak :
tumis bawang sampai kekuning kuningan
pastu boh cabai kering yang diblender
bila dah masak cabai tu, masukkan sos cili
garam, gula, asam keping, pak aji sikit
biaq sat, boh la ayam, karot, tambah ayaq agak2 la nak banyak mana kuah
bila ayam dah empuk, karot dah ok, boh la sayur2an tu.
pecahkan telur sebiji pastu kacau kacau..so, kuah tu macam pekat la sikit
rasa la tengok apa yang kurang..tambah apa yang kurang..
dah siapppp..sat ja masak nih.
aku masak hari tu lambat stat sebab pi market dulu, siap dalam koi 11.30, dah bleh makan.
laki aku kata kurang masin sebab aku bab boh garam ni fail sikit tapi tengok makan berulang gak. aku jemput mak ain mai, ada belen kuah tu ingat nak ratah ja, dia mintak nak bawa balik.hmmm amik la.
selesai 3 peket mi hari tu.arghhhh nak buat lagi la.
tadaaaa..ni dia...
sila lah cuba kawan-kawan..sukatan ikut sendiri.nak bagitau tak berapa nak reti. agak2 ja la.
2 comments:
rajin sarah ;)
pnh makan mee bandung rasa kuah tomato n sos cili semata
mesti sedap.. blh cuba lps ni
Post a Comment