Wednesday, 25 July 2012

Bonus Setengah Bulan Gaji

sapa ada tengok brita semalam??? hahaha mesti rasa seronokkan pada yang penjawat awam..dapat bonus separuh gaji, min rm 500.00..alhamdulilah..boleh le buat belanja tambahan nak raya..biasanya, hujung tahun  ada le lagi..tapi tak tahu la plak tahun ni camner..tahun-tahun lepas ada..bagi yang bujang double enjoy la, bagi yang ada keluarga, lega la beban sikit kot..tapi, korang jangan jeles sebab gaji keja gomen ni sikit jer..bonus pun sikit..tapi gaji swasta mahal..ada yang makan bulan dapat bonus..3 4 bulan bonus..giler tu..lebat bro..mesti senyum sampai telinga..yang gomen nih, takat sebulan je la, 2 pun 2 kali bayar..tapi takpe, dapat gak..syukurrrr....ikutkan tahun ni banyak yang kerajaan dah bagi..BR1M, TRIM apa lagi ek??dah lupa..apa yang diberi, kita terima dengan hati terbuka dan gunakanlah apa yang diberi dengan sebaik2nya..jangan membazir, beli yang perlu..biasalah, bila duit ada, nafsu pun tinggi..yang mana keperluan dan kehendak pun kita dah tak bleh nak beza..itu yang jadi hutang banyak tuh..nak plak, hutang kad kredit..silap haribulan, dapat surat diistyharkan muflis..naya naya..itulah padah jika tak berhemat ketika berbelanja...
  bila time nak raya nih, aku tengok bank bukan main lagi berlumba2 lagi turunkan rate int..bank persatuan 3.95% kalu tak silap, agro bank 3.85%, bank rakyat 3.98%..masa awai tahun dulu, MBSB ja yang paling rendah, sekarang dah banyak bank buat camtu..waaaa customer ada banyak pilihan nih..tapi itu le yang membelenggu penjawat awam. cuba korang check kebanyakan yang pinjam tu gomen staff le.dan banak pun memang menjadikan mereka sebagai sasaran utama..sebab, senang nak potong gaji..itu kemudahan yang ditawarkan untuk yang memerlukan,kita ni kena la beringat nak amik ke tidak kemudahan tu..jangan sampai potongan gaji lebih dari 60% dah.nanti nama naik sebagai keberhutangan yang serius..kalu yang kerja gomen tahu le benda nih..
  hmmm itulah duit...kalu takder duit, tak bleh ler nak buat apa..masuk toilet pun kn bayar..ooo itu ayat yang selalu orang cakap..stereotype...tapi, itulah hakikatnya..to all readers..berhati2 ketika berbelanja...

5 comments:

belog optimis said...

Untungg la dapat 5ratus :)

sweetkurma said...

alhamdulillah rezeki tu, rm500 pun duit jugak

Minah Bunga said...

Wah..untung nyer..rezeki kan...penjawat swasta kat sesetengah kompeni cam kami,time Tahun Baru Cina baru depa bagi bonus..Kalau raya,hampeh..Sabor jer la..huhuhuhu...

Minah Bunga said...

dah follow blog ni yer..salam kenal..:)

Koding said...

Belanjakan duit bonus tersebut berdasarkan keperluan...